• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Yunan tekneleri Türk karasularını ihlal etti

Yunan tekneleri Türk karasularını ihlal etti
Türkiye ile Yunanistan'ı 1995 yılında savaşın eşeğine getiren Kardak kayalıkları bir kez daha ısındı. Yunan teknelerin Türk karasularını ihlal etmesi üzerine TSK bölgeye helikopter ve bot gönderdi.

Yunan tekneleri Türk karasularını ihlal etti

Sabah saatlerinde Yunanistan’ın Kilimli (Kalimnos), Leros ve İstanköy (Kos) Adaları’ndan Kardak kayalıklarına 11 balıkçı teknesi geldi. Teknelerden 2’sinin halat atarak kayalıklara bağlanmak istenmesi, 4’nün de Çavuş Adası açıklarından Türk karasularına girmesi üzerine ortam bir anda gerildi. Yunanlı balıkçılara eşlik eden Yunan Sahil Güvenlik Botu’nun da Türk karasularına ihlal etmesinin ardından Turgutreis Limanı’nda konuşlu bulunan 11 nolu Türk Sahil Güvenlik Botu saat 12.20’de bölgeye hareket etti. Türk sahil güvenlik botu, Yunan balıkçı ve sahil güvenlik botunu karasularımızdan çıkardı.

DENİZDE İT DALAŞI YAŞANDI

Türk ve Yunan Sahil Güvenlik Botları arasında yaklaşık bir saat süren it dalaşı da yaşandı. Birbirlerine 2 metre metre mesafede hızla seyreden ve birbirlerinin etrafında tur atan botlar, zaman zaman burun buruna geldi. Her iki ülkenin sahil güvenlik botlarındaki askerlerin birbirlerine bağırıp, el kol hareketleri yaptıkları da görüldü.

HELİKOPTER DE GELDİ

Bölgeye saat 14.30’da Kuşadası’ndan 67 nolu Sahil Botu takviye olarak geldi. Yarım saat kadar sonra da Marmaris Aksaz Deniz Üssü’nden havalanan Sahil Güvenlik Helikopteri Kardak’a geldi. Türk ve Yunan botları üzerinde 10 dakika kadar alçak uçuş yapan helikopter, Kardak kayalıklarında tepeden yapılan kontrolün ardından ayrıldı. 2 Türk ve 1 Yunan botunun bölgedeki bekleyişi sürüyor.

SAVAŞ SON ANDA ÖNLENMİŞTİ

1995 yılında Kardak kayalıkları Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getirmişti.

Türk bandıralı bir geminin karaya oturmasının ardından bölgenin kendisine ait olduğunu savunan Yunan askerleri, kayalıklara çıkarak bayrak dikmişti.

Bunun üzerine Türk SAT ve SAS komandoları, bölgeye giderek, Kardak'ın yakınlarındaki başka bir adaya bayrak dikmişti.

ABD ve NATO'nun devreye girmesiyle kriz çözülmüştü.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim