• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor
Zorunlu trafik sigortasında "Riskli Sigortalılar Havuzu" modelini getiren yönetmelik Başbakan Yardımcısı Şimşek tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının ardından bazı şirketler hasar riski yüksek araç grupları için poliçe düzenlemekten kaçınıyor. Bu sorunun çözümü için prim ve hasar tutarlarını tüm şirketlere dağıtacak "Riskli Sigortalılar Havuzu" oluşturulacak.

Bu modelde şirketler, kapsamdaki sigorta grupları için yani 1. ve 2. basamak denilen kötü sürücüler veya taksi, minibüs, otobüs gibi sürekli trafikte olan araçlara yönelik kesilen poliçelerden aldıkları primleri merkezi bir havuzda toplayacak. Hasar ödemeleri de belli kurallar dahilinde bu havuzdan karşılanacak ancak hasar sürecini her şirket kendisi yürütecek. Şirketler havuz modelinde prime ve hasar tutarına belli kurallar dahilinde iştirak edecek.

Bu iştirakte şirketlerin son 3 yıldaki pazar payları yüzde 50 oranında dikkate alınacak, kalan yüzde 50 ise şirketler arasında eşit dağıtılacak. Ayrıca, şirketler devrettikleri primden belli bir payı, giderler için komisyon olarak alacak. Bu oran da yüzde 5 olarak belirlendi.

Bu havuzu Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu yönetecek. Büronun işlemleri de Hazine Müsteşarlığınca takip edilerek denetlenecek.

Havuz kapsamındaki prim ve hasar paylaşımı hesaplamaları trafik sigortası branşında ruhsat sahibi tüm şirketleri kapsayacak şekilde, tavan fiyat uygulamasının başlangıç tarihi olan 12 Nisan'dan itibaren gerçekleştirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim