• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

2 uçak çarpışmaktan son anda kurtuldu

2 uçak çarpışmaktan son anda kurtuldu
İrlanda Hava Kazaları Soruşturma Birimi tarafından hazırlanan bir rapor, geçen yıl Türk Havayolları ve Alman Germanwings Havayolları arasında yaşanması son anda engellenen kazayı ortaya çıkardı.
Uçakların Dublin Havalimanı’nda kaza tehlikesi geçirdiği açıklandı. Geçen yıl 16 Ekim tarihinde meydana gelen olayda, iki uçak birbirlerine yaklaşık 44 metre kala çarpışmaktan kurtuldu.

İddiaya göre, kontrol kulesinin uyarısına uymayan THY uçağı, meşgul durumda olan bir piste girdi. 99 yolcu ve 6 mürettebat taşıyan Boeing 737 model THY uçağı pistte ilerlerken, o sırada aynı piste iniş izni alan 125 yolculu ve 5 mürettebatlı Airbus model Germanwings uçağı tehlikeyi fark etti. Alman uçağının pilotu, THY uçağına çarpmasına 44 metre kala yükselmeye başladı. Uçak bir süre tur attıktan sonra inebildi.
 
Pilot: Camdan bakmıyordum

THY pilotu müfettişlere, pistte ilerlerken uçağın camından dışarı bakmadığını söyledi. Pilot, kontrol kulesi görevlilerinden verdiği rahatsızlık için özür diledi.
 
Hava Kazaları Soruşturma Birimi de THY’na, pilotların pistte ilerlerken uçağın camından bakmaları gerektiğine ilişkin bir tavsiyede bulundu.

Genç: Meydanda işaretleme eksiği var

THY Basın Müşaviri Ali Genç, Dublin’deki sivil havacılık otoritesinin konuyu araştırdığını ve kendilerinin de bilgisine başvurduğunu söyledi. Genç, “Olayın ardından Dublin’de bulunan sivil havacılık otoritesi hemen bize ulaşarak bilgi vermemizi istedi. Biz de havacılık otoritesine istedikleri bilgileri verdik. 

Kendi durumumuzu anlattık. Diğer havayoluna da aynı yöntemle ulaşarak bilgilerini aldılar. Daha sonra taslak bir rapor hazırlayarak gönderdiler. Taslak rapora gerekli itirazlarımızı yaptık ve kesin rapor elimize yeni ulaştı. Raporda bizim pilotaj hatamız olduğu kadar söz konusu meydanda böyle bir hataya yol açan işaretleme eksikliklerinden de söz ediliyor. 

Yani raporda, hava meydanında böyle bir pilotaj hatasına zemin hazırlayan işaretleme eksiklikleri de önemli şekilde yer tutuyor” dedi. Genç, raporun bağlayıcılığı ve yaptırımı olmadığını, sadece hataların ortaya çıkmasında ve her iki tarafa da tavsiyelerde bulunmasında önemli rol oynadığını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim