• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

6.4 milyar $’lık ödemede İran, Halkbank’ta ısrarlı

6.4 milyar $’lık ödemede İran, Halkbank’ta ısrarlı
İran ile Hindistan 6.4 milyar dolarlık petrol ödemesini Avrupalı bankalar üzerinden aktarmak için anlaştı. Hindistan Halkbank’ı devre dışı bırakmayı planlarken İran Halkbank konusunda ısrarlı.

İran’ın yurtdışında bulunduğu tahmin edilen 100 milyar dolarlık dondurulmuş varlıklarını tekrar kullanılır hale getirmeye yönelik çalışmaları devam ediyor.

Gelen bilgilere göre Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, Hindistan ve İran merkez bankalarının, İran’ın 6.4 milyar dolar değerinde bekleyen petrol ödemelerinin Avrupalı bankalar üzerinden yapılması için anlaşmaya vardığını açıkladı.

Diğer yandan Hindistan Merkez Bankası’nın ödemeleri Halkbank üzerinden yapmak istemediği ileri sürüldü. Ancak bu aşamada İran’ın söz konusu operasyonların Halkbank üzerinden yapılmasını istediği de gelen bilgiler arasında yer aldı.

Üst düzey bir Halkbank yetkilisinin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Halkbank’ın İran bağ-lantılı dış ticaret faaliyetleri 2004’ten bu yana yapılıyor. Halkbank uluslararası yasalar çerçevesinde operasyonlarına devam edecek” dedi. İran’a nükleer programından dolayı 2011 yılında başlatılan yaptırımlar nedeniyle bu ülkeden petrol alan ülkeler ödemelerini yapmak için küresel banka kanallarını kullanamaz hale gelmişlerdi.

ÖDEMELERİN YÜZDE 55’İ ASKIDA

Yaptırımların ocak ayında sona ermesiyle birlikte İran petrol parasını alabilmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Hindistan’daki rafineriler 2013 yılında Halkbank üzerinden yapılan ödeme kanalının kapatılması üzerine, İran’a yapmaları gereken ödemelerinin yüzde 55’ini askıya almıştı.

HALKBANK’IN OPERASYONLARI SÜRECEK

Üst düzey bir Halkbank yetkilisinin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Halkbank’ın İran bağlantılı dış ticaret faaliyetleri 2004’ten bu yana yapılıyor. Halkbank uluslararası yasalar çerçevesinde operasyonlarına devam edecek” dedi.

Hindistan Petrol Bakanı Dharmedra Pradhan geçen ay Tahran’a yaptığı ziyaret sırasında petrol ödemelerinin yapılması için önerdiği bankalar arasında Halkbank’ın olacağını da belirtti.

AVRUPALI BANKALAR DEVREDE

Pradhan, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamalarda konuyla ilgili mesafe kaydedildiğine işaret ederek “Hindistan ve İran’ın merkez bankaları arasında bir anlaşma var” dedi.

Pradhan açıklamasında Avrupa bankalarının İran bankalarıyla ödemeler konusunda çalışacağını ve bunun karşılığında Avrupa bankalarına para ödeneceğini söyledi. Pradhan başka ayrıntı vermedi. Yine önceki yaptırımlardan dolayı Hintli rafineriler, İran’a petrol ödemelerinin yüzde 45’ini Hindistan’ın UCO Bank’ına rupi olarak yatırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim