• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

AB Komisyonu, doğalgaz anlaşmalarında bilgilendirilecek

AB Komisyonu, doğalgaz anlaşmalarında bilgilendirilecek
AB üyesi ülkeler, doğalgaz anlaşması yapmadan önce AB Komisyonu’na bilgilendirme yapılması konusunda uzlaşı sağladı.

AB üyesi ülkeler, doğalgaz anlaşması yapmadan önce AB Komisyonu’na bilgilendirme yapılması konusunda uzlaşı sağladı.

Lüksemburg’da Ulaştırma, Telekominikasyon ve Enerji Konsey’i için bir araya gelen AB üyesi 28 ülkenin ilgili bakanları, Birlik üyesi ülkelerle üçüncü ülkeler arasında enerji alanında yapılacak hükümetlerarası anlaşmalara ilişkin bilgi alışverişi mekanizması kurulmasında anlaştı.

Kurulacak mekanizmayla, AB ülkeleri, doğalgaz alanında bir başka ülkeyle hükümetlerarası anlaşma imzalamadan önce AB Komisyonu’nun değerlendirmesini alacak. Ülkeler, AB Komisyonu’na doğalgaz anlaşmaları yapılmadan önceki pazarlık sürecinde de devamlı olarak bilgi verilecek. AB Komisyonu, yapılacak doğalgaz anlaşmaların AB hukukuna ve enerji stratejisine uygun olup olmadığını inceleyecek.

Bu mekanizmayla, AB Enerji Birliği Stratejisi doğrultusunda, şeffaflığın artırılması, AB’nin enerji politikalarında tutarlılık ve üçüncü ülkelerle pazarlıkta pozisyonun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Bundan sonra önerinin yasalaşması için AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ile görüşmelere başlayacak. Teklifi, Avrupa Parlamentosu'nda görüşülüp, onaylandıktan sonra yasalaşacak.

AB Komisyonu’nun enerji anlaşmalarına ilişkin teklifi, Güney Akım doğalgaz hattı projesinde Rusya'nın Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya ve Avusturya ile ikili anlaşmalar imzalaması üzerine göndeme gelmişti. Güney Akım için yapılan ikili enerji anlaşmaları, AB yasalarına aykırı bulunmuş ve proje iptal edilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim