• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

'AB-Türkiye mutabakatında 'iyi bir ilerleme' sağlandı'

'AB-Türkiye mutabakatında 'iyi bir ilerleme' sağlandı'
Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizine ilişkin AB-Türkiye arasında varılan mutabakatın uygulanmasında "iyi bir ilerleme" sağlandığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sığınmacı krizine ilişkin AB-Türkiye arasında varılan mutabakatın uygulanmasında "iyi bir ilerleme" sağlandığını bildirdi.

AB Komisyonu, mutabakatın uygulanmasına dair ilk raporunu yayımladı.

Raporda, 18 Mart'ta düzensiz göçe son verilmesi ve sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmesinde yasal yolların açılması için AB ve Türkiye arasında mutabakata varıldığı hatırlatıldı.

Türkiye'den Yunanistan'a 20 Mart itibarıyla giden sığınmacıların, 4 Nisan'dan itibaren geri gönderilmek üzere kayıt altına alındığı ifade edilen raporda, sığınmacı krizindeki bu yeni yaklaşımın sonuç vermeye başladığına ve Türkiye'den Ege Denizi yoluyla Yunanistan'a yasa dışı yollardan geçenlerin sayısında keskin düşüşün yaşandığına dikkat çekildi.

Uygulama sonrası günlük geçişler 97'ye kadar geriledi

Mutabakatın hayata geçtiği 20 Mart ve ilk geri göndermenin yapıldığı 4 Nisan arasında günde ortalama 396 sığınmacı Yunanistan'a geçti. Bu sayı 5-19 Nisan arasında 97'ye kadar düştü. Böylece 31 gündeki toplam geçiş 7 bin 803 oldu.

En fazla Ekim 2015'te 6 bin 929, en az Şubat 2016'da bin 943 olarak gerçekleşen günlük geçişler, 97'ye kadar düşerek çok büyük ölçüde azalmış oldu. 

"İyi bir ilerleme"

Rapora göre, Türkiye, Yunanistan, AB Komisyonu, AB üyesi ülkeler ve AB kurumlarının ortak çabasıyla 18 Mart'tan beri mutabakatın uygulanmasında "iyi bir ilerleme" kaydedildi.

AB Komisyonu, mutabakatın AB ve uluslararası kanunlara uygun şekilde gerçekleştirebilmesi için Türkiye ve Yunanistan'ın yaptığı yasa değişikliklerini de memnuniyetle karşıladı. 

AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için harcanacak 3 milyar avroluk fon desteğinin kullanılması ise hızlandırıldı. 77 milyon avroluk ilk transfer, 18 Mart'ta gerçekleşti.

Vize serbestisi

Mutabakatın bir parçası olan Türk vatandaşları için vize serbestisine ilişkin AB Komisyonunun üçüncü raporu, 4 Mayıs'ta yayımlanacak.

Mutabakatın uygulanmasına dair raporda, Türkiye geriye kalan tüm kriterleri nisan ayı sonuna kadar yerine getirirse, vizelerin haziran sonunda kaldırılması tavsiyesinin vize serbestisiyle ilgili bu üçüncü raporda yer alacağı bildirildi.

Komisyon, mutabakatın uygulanmasına ilişkin ikinci raporunu haziran ayı başında yayımlayacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim