• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Adnan Menderes'in ihalesi 17 Kasım'da

Adnan Menderes'in ihalesi 17 Kasım'da
Çukurova Bölgesel Havaalanı ile İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nın işletme ihaleleri Kasım ve Aralık aylarında yapılacak.

İHALE HEYECANI SARDI

Çukurova Bölgesel Havaalanı ile İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nın işletme ihaleleri Kasım ve Aralık aylarında yapılacak.

Adnan Menderes'in ihalesi 17 Kasım'da yapılacak. Çuruova Bölgesel Havalanı projesinin ihalesi ise 15 Aralık'ta.
 
Adnan Menderes'te dış hatlar halen TAV tarafından işletiliyor. Dış hatların ihalesi 2006'da yapılmıştı. TAV'ın dış hatlardaki işletme hakkı 2015'te bitiyor. Fakat DHMİ, halen kendisi tarafından işletilen iç hatlarla birlikte dış hatları da ihaleye çıkarıyor. Böylece ihaleyi kazanan şirket iç hatları hemen DHMİ'den devralacak, dış hatları ise 3 yıl sonra TAV'ın işletme hakkı dönemi bittikten sonra devralacak.
 
TAV CEO'su Sani Şener iç hatlar terminaline de talip olduklarını daha önce açıklamıştı. Bu şirketin yanı sıra Sabiha Gökçen'i işleten Limak da Hintli ortağı GMR ile birlikte ihaleye hazırlanıyor. Diğer ilgilerden biri Çelebi.
 
Antalya Havaalanı'nı IC İçtaş ile işleten Fraport da Adnan Menderes'in iç hatlar ihalesiyle ilgileniyor. Fraport'un, ihaleye ortağı IC İçtaş'la birlikte girmesi bekleniyor. Sabiha Gökçen'i işleten Limak, bu işte GMR'nin yanı sıra Malaysia Airports ile ortak. Ancak Piriştina Havaalanı'nı iyini tek başına, Kahire'yi ise ortağı GMR ile birlikte almıştı. Adnan Menderes'te GMR ile ortak hareket ediyor.
 
Öta yandan İzmirli işadamlarının adları da geçiyor. Gürel Grubu Başkan Vekili İlhan Gürel, TESPO Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Ayker, Megapol Grubu Başkanı Selim Gökdemir ve Dokay Oto Kiralama sahibi Salih Özen'in konsorsiyum kurmak istedikleri ifade ediliyor.

Çukurova Bölgesel Havaalanı projesi yap - işlet - devret sistemi ile yaptırılacak. Yapıcı şirket havaalanını işletecek. İhalesi 3 Kasım'da yapılacaktı. DHMİ, ihaleyi 15 Aralık'a çekti. 
 
Bu projeyle ilgilenenler arasında TAV ve Limak var. Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın da adı geçiyor. Bu ihaleye ilgi duyanlar arasında Antalya'yı işleten IC İçtaş - Fraport ortaklığı IFC Airports'un yanı sıra Çelebi'nin de adı geçiyor. IC İçtaş, daha önce ihalesi yapılan iki bölgesel havaalanı işini almıştı. Bu şirket Bölgesel Zafer Havaalanı'nı tek başına, yine bölgesel nitelikteki Ordu Havaalanını da Cengiz İnşaat'la birlikte yapacak. Bu ihaleye de asılması bekleniyor.
 
Çukurova Bölgesel Havaalanı başlangıçta 5 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edilecek ancak 50 milyon yolcu kapasitesine kadar genişleme alanı olacak.
 
3 havalimanı da gündemde
 
Üç bölgesel havalanı projesi var. Bunlardan Kütahya'ya yapılacak olan Zafer Havaalanı ihalesini İC İçtaş kazanmıştı. Bu havaalanı Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak bölgesine hizmet verecek, 2 milyon yolcu taşıyacak. Geçen yıl ihalesi yapılan bu havaalanı 50 milyon euro'ya mal olacak. IC İçtaş, terminali 29 yıl 11 ay işletecek. Temeli atıldı.
 
İkinci bölgesel havaalanı Ordu-Giresun arasına yapılıyor. Temeli 22 Temmuz'da atıldı. 2-2.5 milyon yolcu kapasiteli olacak. Altyapı için 150 milyon lira yatırım yapılacak. Tamamen deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilecek tesis için 1 milyon 770 bin metre kare dolgu yapılacak. Havaalanını Cengiz-IC İçtaş ortak girişimi yapıyor. Çukurova her ikisinden de büyük olacak. Adana - Mersin arasında kurulacak olan Çukurova'nın yolcu kapasitesi 5 milyon kişi olacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim