• BIST 9887.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

AHL taksicileri Havaş'a isyan etti

AHL taksicileri Havaş'a isyan etti
Havalimanlarından yolcu taşıma ihalesini Günaydın Turizm'in kazanmasına rağmen, Havaş'ın servisten çekilmemesine bir tepki de Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'nden geldi...

AHL TAKSİCİLERİ HAVAŞ'A İSYAN ETTİ

Havalimanlarından yolcu taşıma ihalesini Günaydın Turizm'in kazanmasına rağmen, Havaş'ın servisten çekilmemesine bir tepki de Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'nden geldi...

Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Can, "Adadaki faytonun bile ruhsatı var, Havaş ise ruhsatsız çalışıyor" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı havalimanlarından şehirdeki bazı noktalara yolcu taşıma ihalesini Günaydın Turizm 10 yıllığına kazanmasına rağmen, Atatürk Havalimanı'nda Havaş'ın servis çekmeyi bırakmaması kurum ve kuruluşların tepkisini çekmişti. Bu duruma bir tepki de Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'nden geldi. Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Can, İstanbul'da korsan taksi sayısının resmi taksilerin 2 misli olduğunu vurgularken özellikle bir konu üzerinde duruyor: 'Havaş korsanlık yapıyor'

SİVİL HAVACILIK BÖYLE YETKİ VERMEZ

Can, bu haksız rekabetin önüne geçmek için verdikleri mücadeleyi anlatırken, 2007'de Büyükşehir Belediyesi'ne müracat ettiğini söyledi ve konunun UKOME'ye taşındığını belirtti. İlgili dönemde Havaş'ın Büyükşehir'i tanımadığını savunan Can, "Havaş Sivil Havacılık Yönetmeliği'ne göre çalışıyordu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü zaten adı üzerinde sivil havacılıkla ilgili. 'İstanbul'da şehiriçinde yolcu taşıyın' demez. Devlet Hava Meydanları da sadece Havaş'a yer hizmetleri görevini verebilir. Uçaktan yolcuları alıp perona getirir ya da bagaj taşıyabilirler. Havaş şehiriçinde belediyenin yetkisinde olmasına rağmen, ücretli yolcu taşıyor. " dedi.

KANUNLAR ORTADA DURUYOR

Belediyeler Kanunu'na göre, toplu taşımacılığı belediyelerin yapabileceğini ya da yaptırabileceğini ifade eden Can, bu yetkinin de ancak ihale yoluyla bir başka kuruma verilebileceğinin altını çiziyor. "Kanunun olduğu yerde, genelgelerle iş yapılmaz" diyen Can, Havaş'ın buna uymadığını vurguladı.

10 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR

Ortalama 560 araç ve 2 bine yakın çalışanlarının olduğunu belirten Can, Atatürk Havalimanı'nda 10 bin kişinin taksiden ekmek yediğine işaret etti. " Belediye Kanunu'na göre Havaş ne Kadıköy ne de Taksim'de çalışabilir." diyen "Başta mahkemeler olmak üzere, valilik ve Ulaştırma Bakanlığı'na bu konuda müracatlarımız oldu. Olay döndü dolaştı UKOME'de düğümlendi. Vatandaşın talebi dediler. Ancak soruyorum size hukusuz biçimde vatandaşın talep ettiği olur mu? Bir hukuk devletinde firma ve şahıslara göre kanun olur mu? Taksim hattının açılmasından 1,5 yıl sonra Büyükşehir'in Havaş'a Kozyatağı hattını açtığı bilgisini veren Can, "Buna dava açtık. Devam eden iki dava var. Adalet yerini bulacak çünkü burası güçlülerin devleti değil" şeklinde konuştu.

BELEDİYE BUNLARA İZİN VERMEMELİ

"2008'e kadar UKOME'den izni yoktu bu şirketin. Adadaki at arabalarının ruhsatı var, bunlar ruhsatsız çalışıyor" diyen Can, davalar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin harekete geçtiğini söyleyerek yaklaşık 8-9 ay önce ihale yapıldığını, İhaleye gözlemci olarak katıldıklarını belirtti. İhaleyi Günaydın Turizm'in kazandığını kaydeden Can, "Bize, 'bu firma gelince Havaş çekilecek' dendi. Ama çalışıyor. Günaydın Turizm 'Havataş' adıyla hizmet veriyor. Belediye ikisinin de çalışmasına çözüm bulmalı" dedi.

HUKUKEN TAKSİM'E GİDEMEZ

Büyükşehir sınırları içinde toplu taşımacılığın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanında olduğuna işaret eden Can, "Kooperatifimizin ısrarlı duruşumuz ve çabalarımız sonucu 2007 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne gittik. Sıkıntımızı sözlü ve yazılı olarak defalarca dile getirdik. Taşımacılık belediyenin yetkisinde ama bu adamlar diyor ki, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün izniyle yolcu taşıyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yolcuların fiziki şartlarından dolayı Havaş'ın, Taksim'e servis götürmesine müsade etti. Yoksa hukuken Taksim'e de yolcu taşıyamaz" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim