• BIST 8718.11
  • Altın 2247.195
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1971
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Ahmet Arslan: Demiryollarını devlet politikası haline getirdik

Ahmet Arslan: Demiryollarını devlet politikası haline getirdik
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, hali hazırda 76 ilin birbirine bölünmüş yolarla bağlı olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl sonu itibarıyla 81 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlanmış olacak." dedi.

Arslan, İTÜ Akil Gençler Kulübü'nce üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ulaşımda, Erişimde Türkiye" isimli etkinlikte gençlerle bir araya geldi.

İTÜ'ye ayak basmasının ardından 40 yıl geçtiğini, bugün 40 yıl önceki heyecanı yaşadığını dile getiren Arslan, İTÜ'nün tarihinden bahsetti.

Arslan, dünyanın büyük bir değişim içinde olduğunu, oyun kuranların ve oyuncuların da kendi ülkelerini öne çıkarmak adına gayret gösterdiğini kaydederek, Türkiye olarak bundan geri kalamayacaklarını vurguladı.

Artık Türkiye'nin de hedefleri büyük koyduğunun altını çizen Arslan, "O hedeflerin başında kuralları koyanlardan, takip edilenlerden olmak geliyor. 'Gelişmeleri dünya ile birlikte biz sağlamalıyız' diyen bir anlayışla hareket ediyoruz. Bu çerçevede ülkemizi ulaşılabilir, erişilebilir hale getiriyoruz." diye konuştu.

Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olmasıyla birlikte 2002 yılından bu yana ulaştırma sektöründe yaşanan gelişmelerden bahsederek, ilk günden bu yana belirlenen hedefler ve planlar çerçevesinde çalıştıklarını anlattı.

İhtiyaçların sınırsız, imkanların sınırlı olduğunu aktaran Arslan, Türkiye'nin imkanlarını dikkate alarak yıl yıl planlarını hayata geçirdiklerini, geçmişteki gibi bir-iki yıllık değil 2053, 2071 gibi iddialı hedefleri ortaya koyduklarını söyledi.

Arslan, Türkiye'nin jeopolitik konumunun öneminden bahsederek, bu coğrafi konumu avantaja çevirmenin Türkiye'ye sayısız kazanç sağlayacağını bildirdi.

"Demir yollarını devlet politikası haline getirdik"

Arslan, ulaştırma sektöründeki hizmetlere değinerek, "15 yıl önce iç ve dış hatlarda toplamda 35 milyon yolcu taşırken, geçen yıl 193 milyon yolcu taşıdık. 55 adet aktif havalimanımız var. 50 ülkede 60 noktaya uçarken bugün 120 civarında ülkede 296 noktaya uçuyoruz." ifadelerini kullandı.

Havayolunu halkın yolu yaptıklarını dile getiren Arslan, yaklaşık 120 ülkeye uçarak buralardan yatırımcı çektiklerini bildirdi.

Arslan, son 15 yılda on binlerce kilometre uzunluğunda yol yaptıklarını belirterek, "O dönemde sadece büyük 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlı iken bugün 76 il bölünmüş yollarla birbirine bağlı. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle 81 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlanmış olacak"

Ülke genelinde toplu taşımayı avantajlı kılmak için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Arslan, demiryollarının Cumhuriyet'in ilk yıllarından sonra ihmal edildiğini, AK Parti iktidarında bu alanda çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Arslan, "Demiryolları 15 yıldır devlet politikası haline geldi. 11 bin kilometre demiryolunun neredeyse yüzde 90'ını yeniledik. Daha önce elektrikli sinyalli olan demiryolu kısmını yaklaşık iki katına çıkardık. O da yetmedi 1213 kilometre yüksek hızlı tren hattı yaptık ve işletmeciyiz. Şu an yaklaşık 4 bin kilometre demiryolunda çalışma yapıyoruz. Bunun 2 bin kilometreye yakını yüksek hızlı tren." ifadelerini kullandı.

''5G'yi ilk kullanan ülkelerden olacağız"

Arslan,Türkiye'nin coğrafi konumunun hakkını verebilmek için hem havacılık hem denizlik hem de demir yollarında çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Türkiye'nin son yıllarda bilişim sektöründe ciddi mesafeler aldığını dile getiren Arslan, haberleşme ve bilişim sektöründe dünyayı takip eden değil dünyanın öncüsü olmak istediklerini bildirdi.

Arslan, yaklaşık 2 yıl önce dünya 4G'yi konuşurken Türkiye'nin 4.5G'ye geçtiğinin altını çizerek, yıllık cirosu 95-96 milyar liralara varan bir pazardan bahsettiklerini vurguladı.

Dünya ile birlikte 2020'de 5G'ye geçen ilk ülkelerden olacaklarını vurgulayan Arslan, takip edilen, öncü ülkelerden olacaklarını bildirdi.

Türkiye'nin ayağa kalkmasının, güçlü olmasının terörle engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Arslan, terörü yok etmek o terörün kaynağına, Afrin'e girdiklerini söyledi.

Arslan, masum Suriyelilerin kendi evlerine, topraklarına dönmelerinin gerektiğini kaydederek, komşudaki yangını söndürmemenin kendilerinin zararına olacağını, bu yangının kendilerine sıçramaması için gereken ne varsa yapılacağını anlattı.

Video gösterimi ile başlayan etkinliğe, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile üniversite öğrencileri katıldı.

a1-003.jpga2-005.jpga3-001.jpga4.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim