• BIST 9908.81
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Air France kazasının son raporu çıktı

Air France kazasının son raporu çıktı
Arp Sanatçısı Necipoğlu'nun da yaşamını yitirdiği Air France kazasının son raporu çıktı.Hız ölçümü yapan pitot tüpü 36 bin feet'te çalışmadı. Pilot gerekli talimatları vermeden kokpiti terk etti

Atlantik Okyanusu'na çakılarak 228 kişiye mezar olan Air France jetiyle ilgili Fransız Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu'nun (BEA) nihai raporu çıktı. Arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu'nun da öldüğü kazayla ilgili rapora göre; uçağın düşmesinin birinci nedeni, pitot tüpünde oluşan buz kristallerinin istikrarsız hız ölçümüne neden olması. Tüp 36 bin feet irtifadaki hava şartlarında çalışmadı. Uçağın kaptan pilotu, diğer pilotlara yeterli talimatlar vermeden kokpiti terkedip istirahata çekilince acı son kaçınılmaz oldu.

 
PİLOT HATASI
 
Nedenler, raporun "Bulgular" kısmında açıklandı. İddiaya göre pitot tüpünde oluşan buz kristalleri, istikrarsız hız ölçümüne ve göstergelerde hatalı uçuş hızı gösterilmesine neden oldu. Otomatik pilot devreden çıktı. Pitot tüplerinin buz önleyici veya çözücü sistemi çalışmadı. Oysa, buz önleyici sistem çalışmış olsaydı, buzlanma önlenecek ve hız ölçümleri hatalı olmayacaktı. Pitot tüpü, 36 bin feet irtifadaki meteorolojik şartlarda çalışmayınca kaza meydana geldi. Raporda kokpit ses kayıtları yer aldı. Buna göre; kabin ekibine türbülans uyarısı yapıldığında kokpitte metalik bir koku ve değişik bir ışık belirdi.
 
Bu kokunun ve ışığın neden çıktığı tespit edilemedi. İlk baştan beri söylenen pilot hatası, kazanın diğer nedenleri arasında sayıldı. Uçağın 58 yaşındaki tecrübeli kaptan pilotu Marc Dubois, yardımcı pilotlara yeterli talimatlar vermeden istirahata çekilmek üzere kokpiti terk etti. Uçağın yardımcı pilotlarının eğitim eksiklikleri ve uçuş planlamasındaki hataları ile CRM (Ekip Kaynak Yönetimi) eksikliği de uçağın düşme nedenleri arasında gösterildi. Yardımcı pilotlar, arızalar oluşunca yanlış kumandalar verince, uçak düştü. Şimdi raporun, başta Fransa ve Amerika'da olmak üzere Türkiye'de açılan dava dosyalarına gönderilmesi bekleniyor.
 
CENAZE MASRAFI BİLE ÖDEMEDİLER
 
Kaza nın ardından dava açan Fatma Ceren Necipoğlu'nun yakınları, mahkemeye sundukları dilekçede, davalılardan Air France şirketinin cenaze masraflarını dahi karşılamadığını iddia etti. Avukatlar, havayolu şirketinin tazminat olarak sadece 25 bin euro teklif ettiğini belirtti. Yaklaşık bir buçuk yıl sonra 4 bin metre derinlikten çıkarılan Fatma Ceren Necipoğlu'nun cenazesi için Air France, 7 bin 350 lira ödedi. Diğer masraflar sanatçının yakınları tarafından karşılandı. 
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim