• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Airbus siparişleri iptal edilecek mi?

Airbus siparişleri iptal edilecek mi?
Fransa meclisinde soykırımın inkarını cezalandıran yasa teklifinin kabulüyle Türkiye üç aşamalı bir plan ortaya koyacak.

Airbus siparişleri iptal edilecek mi?

Ekonomi alanında en büyük kayıp, enerji sektörü ile Airbusta yaşanacak. Türkiye Gümrük Birliği nedeniyle hükümet olarak Fransız ürünlerini boykot kararı alamıyor. Ama önümüzdeki yıllarda birçok yatırım ve alım yapılacak. Fransanın Türkiyenin inşa etmek istediği nükleer santralları izlediği belirtilirken, Fransa'nın Sinopta inşa edilecek nükleer santralla yakından ilgilendiği ifade ediliyor. Öte yandan hem THY hem de özel havayolu şirketlerinin gelecek yıllarda almayı planladığı Airbuslar yasanın kabul edilmesiyle riske girecek. Ayrıca Başbakan Erdoğan için de bir Airbus siparişi verildi. A330 Airbus uzun menzilli bir uçak. Sadece bu uçağın maliyeti 200 milyon dolar. 

Her alanda yatırım var 

Türkiyede 2 bine yakın Fransız sermayeli şirket var. Firmalar nükleer enerji santralları ihaleleri, yenilenebilir enerji ve ulaştırma alanlarındaki proje ve ihalelere ilgi duyuyor. Fransız yatırımları otomobil, elektronik, çimento, eczacılık ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşıyor. 

Fransanın Türkiye pazarında büyük şirketleri de var. Örneğin otomotiv sektöründe Renault, Peugeot, gıdada Danone, perakende sektöründe Carrefour, sigortada Axa ve finans sektöründe de BNP Paribas. Ayrıca çimento sektöründe Lafarge, akaryakıt sektöründe Total gibi şirketler de var. Totalin tüm sektör içindeki payı yüzde 10lar civarında. Fransız Axa Grubu Türkiyedeki sigorta şirketi pazar payında yüzde 11,3lük bir paya sahip. 2002-2010 döneminde Türkiyeye gelen yatırımların yaklaşık 4 milyar dolarlık bölümü Fransa kaynaklı. 

Airbus 20 senedir Türkiye'de 

20 yıldır Airbus Türkiyede. Airbusın tahminine göre 2029a kadar Türkiyede 98 uçağa ihtiyaç duyulacak. Türkiyenin yüksek yoğunluktaki rotalarda en az 8 tane Airbus A380e ihtiyacı olabilir. 160tan fazla Airbus uçağı Türkiyede 9 operatör tarafından kullanılıyor. 40 uçak da Türkiyede hizmet veren havayollarına teslim bekliyor. THYnin 88 Airbus uçağı var. Airbus Türkiyeyi A400M programı için de stratejik ortak görüyor. 

İSTANBUL HABER AJANSI &&& DENİZ HABER AJANSI

www.DenizHaber.Com.tr

www.istanbulhaber.com

www.UlasimOnline.Com

www.Aksiyonhaber.Com

www.THYHaber.Com

www.turkishmaritime.com.tr

www.turkishmax.com

www.GolKartalGol.Com

www.EnerjiHaber.Net

www.KirikkaleOnline.Com

e-Dergi:


www.ulasimonline.net

e- Gazete:


www.kara-deniz.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim