• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Airex fuarına uçak gibi helikopterler geliyor

Airex fuarına uçak gibi helikopterler geliyor
Havacılık sektöründeki pazar payını hızla artıran ABD'li Garmin'in Türkiye temsilciliğini yapan Eker Havacılık, üretici firmanın son teknoloji ürünlerini Airex fuarında kullanıcılarla buluşturdu.

 

ABD'li navigasyon sistemleri üreticisi Garmin'in ürütteği GTN serisi seyrüsefer sistemleri Türkiye'de Emniyet Müdürlüğü'ne ait ilk helikoptere entegre edildi. Emniyet'e ait diğer helikopterlere de eklenecek sistem sayesinde helikopterler tıpkı uçak gibi görmeden güvenli şekilde uçabilecek.
 
Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen 9'uncu Airex fuarında ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaşan markanın en gelişmişi Garmin 750, bir helikopteri uçakla aynı seyrüsefer özelliğine getiriyor.
 
Garmin 750 sistemi sayesinde  IFR (aletli uçuş) özelliğİne kavuşan helikopterler, tıpkı uçaklar gibi seyrüsefer cihazlarının yönlendirmesiyle her türlü hava koşulunda ve gece görüş ortamında güvenli şekilde uçuşunu gerçekleştirebiliyor.
 
Türkiye'deki  helikopterlerde yaygın olmasa da son derece gelişmiş bu sistemin ilk kullanıcısı Emniyet Müdürlüğü helikopteri oldu. Sistem, geçtiğimiz yıl Sikorsky tipi helikoptere yüklendi. Emniyet Müdürlüğü envanterindeki diğer Sikorsky tipi helikopterlere de entegre edilecek sistem sayesinde helikopterler tıpkı uçaklar gibi son teknoloji seyrüsefer sistemlerine sahip olacak.
 
Eker Havacılık'ın sahibi Hüseyin Eker, uçaklarda zorunlu olarak kullanılan benzer  sistemlerin helikopterler için de zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Sistemin maliyeti ise milyon dolarlık helikopterler için çok da yüksek değil. H-TAWS (Helicopter Terrain Awareness and Warning System) olarak bilinen helikopter versiyonunun maliyeti  70 ila 80 bin dolar arasında değişiyor.
 
Helikopterlere monte edilen bu sistemin bir benzeri de portatif olarak kullanılan GPS cihazı olarak helikopter veya uçaklarda kullanılabiliyor. Özellikle yolcu uçaklarında mevcut GPS sisteminin acil bir durumda devre dışı kalmasından sonra portatif olarak taşınabilen cihaz sayesinde uçaklar güvenli şekilde inişini gerçekleştirebiliyor. Bu cihazın fiyatı ise sadece 1000 ile 2500 dolar arasında değişiyor.
 
GTN 750'de bir başka özellik ise her türlü hava koşulunda ve irtifada yer ile bağlantı kurulması için cep telefonu bulunuyor. Pilotlar bu telefon sayesinde diledikleri kişilerle iletişim kurabiliyor ve hatta kısa mesaj atılabiliyor.
 
Bunlara ek olarak cihaz şu anda sadece ABD'de bine yakın havaalanında kullanılan FLP yaklaşma sistemine de uyum sağlayabilirken  uçaklar sistem sayesinde taksi yollarına dahi otomatik olarak girebiliyor.
 
 
1.20120908140523.jpg
 
2.20120908140534.jpg
 
3.20120908140545.jpg
 
4.20120908140600.jpg
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim