• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Airlander ilk uçuşunu yaptı

Airlander ilk uçuşunu yaptı
92 metre uzunluğundaki Airlander 10, İngiltere'deki ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

Dünyanın en büyük hava aracı olan, yolcu ve kargo taşımacılığında kullanılması planlanan Airlander 10, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 92 metre uzunluğundaki zeplin, ilk uçuşunda 1.500 metre yükseğe çıktı ve 64 kilometre hızla seyretti.

Amerikan ordusu Norhrop Grumman şirketince askeri amaçla üretilen Airlander 10 için hükümet tarafından desteğin kesilmesi sonrası uçağın haklarını İngiliz Hybrid Air Vehicles (HAV) şirketi devralmıştı.

İngiltere Bedfordshire’da yer alan Cardington havaalanından dün saat 19.45’te kalkan Airlander 10’un ilk uçuşu sadece 15 dakika sürdü. Hybrid Air Vehicles şirketinden yapılan açıklamada bu ilk uçuşla aylarca sürecek olan uçuş test programının resmen başladığı, test uçuşunda herşeyin mükemmel gittiğini bildirdi.

İlk uçuşta yardımcısı Simon Davies ile birlikte görev alan baş test pilotu David Burns, dünyanın en büyük hava aracı ile uçmanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu belirterek, duygularını “Sanki bir rüya gibiydi” sözleriyle dile getirdi.

HAV şirketi, harika bir uçak olarak tanımladığı Airlander 10 için İngiliz hükümetine mali yardım yapması çağrısında bulunurken, kendisi de kaptan pilot olan İron Maiden solisti Bruce Dickinson uçağın yatırımcıları arasında bulunuyor.

Çevre dostu olmasıyla öne çıkan Airlander 10, 38000 metreküp helyum ile üç hafta kesintisiz havada kalabiliyor, normal bir uçağa göre yüzde 70 daha az karbon salımına neden oluyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim