• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Akdeniz Liman Kentleri Kongresi başladı

Akdeniz Liman Kentleri Kongresi başladı
Kongrede Akdeniz’de kruvaziyer turizmi, yeni destinasyonlar, Akdeniz’de yat turizmi ve Akdeniz’in ticaret yolları ve lojistik potansiyeli konuları masaya yatırılacak

İlk olarak 2008 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz Ticaret ve Liman Kentleri Kongresi’nin 3’üncüsü bu yıl Mersin’de yapılıyor. Kongrede Akdeniz’de kruvaziyer turizmi, yeni destinasyonlar, Akdeniz’de yat turizmi ve Akdeniz’in ticaret yolları ve lojistik potansiyeli konuları masaya yatırılacak.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut dünyadaki ticaret, kültür, medeniyet ve turizm konularında Akdeniz’in önemine dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:

AŞUT:  RAKİBİMİZ ÇİN VE ABD
 
"Akdeniz sadece bir coğrafyanın adı değil, Akdeniz insanlığın başladığı medeniyetlerin başladığı yerdir. Dün deve ve at kervanlarının gezdiği bölgede bugün gemiler, tırlar geziyor. Akdeniz gelişimin ve değişimin adıdır. Akdeniz hala medeniyetin ticaretin, değişimin simgesidir. Kimi bölgesel sorunlar var ama bu sorunlar geçicidir. Akdeniz medeniyet, cennet, mavi, aşk, vatan gibi kelimelerle anlatılıyor. Akdeniz dinlerin, inançların bölgesidir. Bu tip toplantılar son derece önemli ve bölgesel işbirliği anlamında büyük katkıları vardır."

"Dünyada yapılan toplam gemi taşımacılığının üçte biri Akdeniz’de yapılıyor. Akdeniz aynı zamanda şehirleşme oranı dünyada en yüksek olan bölge. Burası ticaretin çok kolay yapıldığı bir bölge. Ama bizim sorunumuz bir araya gelememe ve ortak hareket edememe. Birlikte hareket etmeli, ortaklık kurmalıyız. Bizler birbirimizin rakibi değiliz. Bizim rakibimiz Çin, Amerika gibi ülkeler. Birlikte hareket ederek bu pastadan nasıl daha çok pay alırız diye düşünmeliyiz. Temelleri İzmir’de atılan bu kongre Mersin tarafından devam ettiriliyor. Kongreye destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum."

LOKMANOĞLU: HAK ETTİĞİMİZİ ALMALIYIZ

Aşut’un ardından bir konuşma yapan Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu 2013’te Mersin’de yapılacak olan Akdeniz Olimpiyatları'nın kent için önemine değindi. Dünyada rekabet koşullarının ağırlaştığını belirten Lokmanoğlu Mersin’in ticaret, lojisitk ve turizm alanında hak ettiği yeri alması gerektiğini söyledi.

DEMİRTAŞ: İZMİR'E BU YIL 665 KRUVAZİYER GEMİSİ GELECEK

Kongrenin diğer konuşmacısı ise İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tı. Kongreyi ilk olarak 2008 yılında başlattıklarını belirten Demirtaş, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

"Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi’ni 2008 ve 2010 yıllarında organizasyonlarını biz yaptık. Akdeniz Oyunları’nı da 1971 yılında biz yapmıştık. Mersin kongrenin bayrağını başarılı bir şekilde dalgalandırdı. İnanıyorum ki, Akdeniz Oyunları bayrağını da başarıyla dalgalandıracaktır."

"Para transferi, ticarette senet kullanımı, denizcilik alanında en büyük yenilikler ilk olarak Akdeniz’de başladı. Ticaret aynı zamanda turizmi de ortaya çıkaran bir unsur. Akdeniz’in ortak dili ticarettir. Kongreye Uluslararası Kruvaziyer Endüstrisi Başkanı ile çeşitli kruvaziyer şirketlerinin üst düzey yetkilileri de katılıyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde dünyanın en büyük kruvaziyer şirketleri İzmir'i programlarına aldılar ve bu alanda önemli bir başarı elde ettik. Aynı başarıyı Mersin’in de yakalamasını istiyoruz."

"İzmir geçen yıl 500 civarında gemi ağırladı ve bu yıl bu rakamın 665 olacağını hesap ediyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda çıkardığımız kruvaziyer programlarını uzun zamandır kruvaziyer şirketlerine gönderiyoruz. Bunları başaracağız. Ama tek bir şeye ihtiyacımız var. Huzur ve barış. Bunlar olmadan hiçbir şey başarılamaz. Akdeniz’in bir barış denizi olmasını diliyorum."

GÜZELOĞLU: MERSİN'İN TURİZM TEMASI KRUVAZİYER

Etkinlikte konuşan  Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Akdeniz’in tarihin varoluşundan beri insanlara sunduğu tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerin taşıyıcısı olduğunu belirtti. Kongrenin bugüne gelmesinde katkıda bulunan Akdeniz’e kıyısı olan Kongreye üye herkese teşekkür etti.

"Bu kongre ülkemiz açısından çok önemli ve değerli. Bakanlarımız Binali Yıldırım ve Zafer Çağlayan da bugün bizlerle birlikte olacaklar. Akdeniz’de ticaret kadar dostluk da çok önemli. İskenderiye ile Mersin’in kardeş kent olması, aslında bir anlamda Mısır ve Türkiye’nin kardeşliğinin bir sembolüdür. Uygarlık, ticarete bağlı olarak gelişmiştir. Ticaretin geliştiği bu bölgede medeniyetin de ne kadar geliştiği ortadadır. Mersin İstanbul’un ardından 25 milyar dolar ile ikinci sırasıdır. Kruvaziyer turizminin Mersin için bir tema olarak belirlenerek ön plana çıkarılması son derece doğru bir karardı. Bu kongrenin gelecek yıl da burada yapılmasını istiyoruz."

asut.jpg

demirtas.jpg

lokmanoglu.jpg

mersin_vali.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim