• BIST 9926.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Akdeniz'de işbirliği çağrısında bulunuldu

Akdeniz'de işbirliği çağrısında bulunuldu
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, Marsilya Limanı yetkililerine Akdeniz'de ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Akdeniz'de işbirliği çağrısında bulunuldu

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, Marsilya Limanı yetkililerine Akdeniz'de ortak hareket etme çağrısında bulundu.

İzmir ile Marsilya'nın liman şehirleri olduğunu hatırlatan Denizli, Barselona, İskenderiye ve Beyrut gibi şehirleri de alarak Akdeniz'de bir işbirliği platformu oluşturmayı önerdi. Bu çağrıya olumlu cevap veren Marsilya Limanı yetkilileri de işbirliği anlaşması imzalamaya hazır olduklarını belirtti. İZSİAD üyelerinden oluşan heyet, Avro-Akdeniz Ticaret Merkezi-İzmir projesi kapsamında Marsilya'da iş ve inceleme gezisinde bulundu. Gezinin ilk ayağında, Marsilya Limanı ziyaret edildi. İZSİAD Başkanı Denizli, burada yaptığı konuşmada Akdeniz ticaret merkezi sürecini başlatmak üzere Marsilya'ya geldiklerini söyledi. İzmir ve Marsilya'nın, limanlarını genişleterek Akdeniz'deki ticaret pazarından daha çok pay alma amacında olduğunu vurgulayan İlknur Denizli, "İzmir, önemli bir liman kenti. Liman ne kadar parlak olursa, İzmir'in Akdeniz'deki yıldızı da o kadar parlamış olur. Marsilya'nın da aynı amaçla limanını büyüttüğünü görüyoruz." dedi.

Önümüzdeki süreçte Akdenizli olma kimliğinin çok önem kazanacağına inandıklarını belirten Denizli, Bu amaçla İzmir Avro-Akdeniz Projesi başlattıklarını vurgulayarak, Akdeniz'deki limanlar arasında işbirliği yapılmasını teklif etti. Limanların ortak hareket etmesiyle ticaretten daha fazla pay alması gerektiğine inandıklarını söyleyen İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, "Marsilya Akdeniz'in ortasında, İzmir de doğuda merkezde çok ciddi bir nüfusa açılıyor. Çin'le Türkiye arasında yapılan anlaşmayla demiryolu ticareti gelişecek. Mallar, Türkiye'den denizyoluyla gönderilecek. Bu da ülkeyi büyük bir ticaret köprüsü konumuna getirecek. Akdeniz'de müthiş bir pazar oluşmaya başladı, bu birlikteliği kuralım." şeklinde konuştu.

İlknur Denizli, Akdeniz'de artan ticarete paralel olarak İzmir Limanı'nı genişletme, ayrıca Çandarlı bölgesinde yeni bir liman yatırımı kararı alındığını hatırlatarak, bunun Akdeniz'in en büyük limanlarından biri olacağını belirtti. Marsilya Limanı yetkilileri ise Türk işadamlarına bilgi verdi. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hedef pazarlarından biri olduğunu belirten Liman İş ve Departman Proje Geliştirme Başkanı Jerome Giraud, iki ülkenin limanları arasında 16 taşımacılık hattı bulunduğunu kaydetti. Türkiye'yle aralarında taşımacılıkta beklenen gelişmenin yaşanmaya başladığını anlatan Giraud, karşılıklı taşımada geçen yıl yüzde 42 artış olduğunu vurguladı. "Bu gelişme, bizim hayalimizdi." diyen Giraud, ticaretlerinin yüzde 5'ini Türkiye'yle yaptıklarını dile getirdi. Marsilya Limanı'ndan Türkiye'ye daha çok otomobil ve beyaz eşya sektörünce kullanılan çelik gönderildiğini ifade eden Jerome Giraud, Akdeniz'de önemli bir liman oldukları için kapasite arttırdıklarını vurguladı. Halen yıllık 1 milyon TEU olan kapasitelerini yükseltmek için 3,5 milyar euroluk yatırım yaptıklarını kaydeden Giraud, "Bu yatırımla kapasitemiz 2012 yılında üç, 2020'de ise dört katına çıkacak." dedi.

Marsilya Limanı Yük Taşıyıcıları ve Denizcilik Departmanı Yöneticisi Guilloume Briola da ülkeler arasında transfer anlamında gerekli çalışmanın, kendi çatıları altında yapıldığını kaydetti. Briola, 2 bin 300 çalışanları bulunduğunu, çok uluslu 83 şirketin üye olduğu bir dernek olduklarını ifade etti. Mısır'daki gelişmelerin kendilerini de etkilediğini aktaran Briola, "Normalleşme başladı fakat bize etkisi üç hafta sürdü." diye konuştu. İş ve inceleme gezisine İZSİAD üyeleri, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can'ın da aralarında bulunduğu 49 kişi katıldı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim