• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Aktif büyüklüğü 154 milyara çıktı

Aktif büyüklüğü 154 milyara çıktı
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Adem Duman: "Ekonomi yönetiminin hazırladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ve Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'yla birlikte, ekonomide uzun süredir devam eden hızlı büyüme dönemine girildi" dedi.

Cumhuriyetin 100. yılında dev ekonomi, dijital dönüşüm, bilimsel atılım, sosyal devlet ve lider ülke olma anlayışıyla oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye'nin, yeni bir atılım dönemine girmesinin hedeflendiğini ifade eden Duman, şöyle devam etti: "Bu çerçevede, bildiğiniz gibi bakanlık sayısı azaltılarak icrada hız ve verimlilik hedeflenmiş oldu.

Yine yatırım ortamının iyileştirilmesi, ihracat vurgusu, dijital dönüşüm ve insan kaynağı odağı öne çıkan hususlardı. 2023'e ilerlerken sürdürülebilir, temel makroekonomik göstergeler arasında sağlıklı bir dengeyi gözeten ve rekabet gücü yüksek bir ekonomik sistem için tüm paydaşlarla istişare ederek uzun vadeli planlama yapmaya ve kararlı adımlar atmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. YEP vizyonunda da bunları fazlasıyla görüyoruz."

FİNANSMAN ÇEŞİTLENMELİ

Adem Duman, yapısal dönüşüm önerilerini şu başlıklarda topladı: "Her şeyden önce, ithalata ve cari açığa dayalı ve büyümenin kredilerle finanse edildiği bir ekonomik büyüme modelini değiştirmek zorundayız. Ekonomi yönetimimiz de katma değerli, ihracat odaklı, ülkemizin kendi kendine yeter hale gelmesini hedefleyen önlemleri alıyor ve savunma sanayii, makine sanayii, turizm ve enerji gibi alanlarda bu politikaların başarılı örneklerini görüyoruz.

Büyümenin finansmanında şirketlerimize hem banka dışı finansman imkânları hem de sermaye piyasası araçlarını daha etkin sunmamız ve bu piyasaların önünü açacak reformları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ayrıca emeklilik fonlarının ekonomik büyümeye daha aktif katkı yapmasını sağlamamız gerekiyor. İşgücü piyasası ve sosyal güvenlik sisteminde olabildiğince esneklik ve daha yalın bir sosyal güvenlik/kıdem tazminatı/işsizlik sigortası sistemini hedefleyen düzenlemelerin önemli olduğunu düşünüyorum.

Bireysel emeklilik sistemini mutlaka büyüterek gelişmiş ülke standartlarına yaklaştırmamız gerekiyor. Vergi sisteminde adaleti artırmak adına kayıt dışı ekonominin küçültülmesi ve verginin tabana daha fazla yayılması ve direkt-dolaylı vergiler arasında dengenin iyileştirildiği bir sistem hedeflenebilir. Enerji alanında ise Türkiye, kaynakların çeşitlendirilmesi ve kendi kendine yeterlilik hedefleri çerçevesinde önlemler almaya devam ediyor."

AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 154 MİLYAR OLDU

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini çatısı altında toplayan FKB olarak, güçlü ve derinliği olan bir finansal sistemin oluşması için çalıştıklarını belirten Duman, ayrıca, kredi yükünün banka dışı kurumlarca paylaşılması açısından da banka dışı finans kesiminin önemli bir rol oynadığını kaydetti. Duman, şöyle devam etti: "2018'in ilk 6 aylık döneminde başarılı bir performans sergilediğimizi söyleyebiliriz.

Türkiye'de ağırlığı KOBİ olan 180 bin şirket ve 4.7 milyon bireye finansman çözümleri sunuyoruz ve Haziran 2018 itibarıyla aktif büyüklüğümüz 154 milyar TL'ye ulaştı. Birlik olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana, ülkemizdeki bankacılık dışı finans kesiminin ekonomideki yüzde 11 civarında olan ve gelişmiş ülkelerin çok gerisinde bulunan payının artırılması, finansman kaynaklarının çeşitlenmesi ve işletmelerimizin ve bireylerin bu kaynaklara hızlı ve kolay ulaşımı için çalışmaya devam ediyoruz. KOBİ'lerin, ihracatçıların, tüketicilerin yanında olmaya; üretime, ihracata, istihdama ve bireysel refahın artırılmasına katkı yapmaya devam edeceğiz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim