• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Alman İstihbaratı: İran'ın nükleer teknoloji faaliyeti sürüyor

Alman İstihbaratı: İran'ın nükleer teknoloji faaliyeti sürüyor
Alman İstihbarat Servisi (BFV), nükleer anlaşma sonrası İran'ın nükleer programlarını gizli bir şekilde yürüttüğünü öne sürdü.

Alman İstihbarat Servisi (BFV) İran'ın balistik füze ve 'ikili kullanım' gibi nükleer faaliyetlerine gizli olarak devam ettiğini iddia etti.

Financial Times gazetesinin haberine göre, Alman İç İstihbarat Teşkilatı (BfV) yıllık raporunda İran'ın nükleer faaliyetleri 'uluslararası standartlara göre yüksek düzeyde devam ediyor' ifadeleri yer aldı. Rapora göre, İran'ın nükleer faaliyetleri özellikle teknolojinin yenilenmesi alanında sürüyor. Teknoloji yenilenmesi, füze parçalarının satın alınması ve nükleer savaş başlığının elde edilmesi gibi faaliyetleri içeriyor.

BFV'nin Kuzey Ren-Vestfalya'daki yıllık raporunda, İran'la ilgili daha ayrıntılı bir rapor da yayınlandı. Bu rapora göre, geçen yıl İran'la dolaylı bağlantılı 141 nükleer teknoloji elde etme faaliyeti tespit edildi. BFV'ye göre bu 2014 yılına göre yüzde 100 artışa işaret ediyor.

Uzmanlara göre, Alman yetkililer raporda nükleer çabaların anlaşmayı ihlal etmediğinin altını çizerek, girişimlerin sadece parça temin etmekten ibaret olduğunu vurguluyor.

ALMAN GAZETESİ: İRAN ATOM BOMBASI YAPMAYA ÇALIŞIYOR

Alman basını, İran’ın atom bombası edinmek için çalıştığını ve Alman Anayasası Koruma Federal Ofisi’nin elinde Tahran’ın bu çalışmalarına dair ‘şüpheye yer bırakmayan kanıtlar’ olduğunu yazdı. Tagesspiegel gazetesinin İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İran kitlesel imha silahları elde etmek için gereken teknolojileri yasadışı olarak edinmeye çalışıyor. Haberde, İran’ın bu çalışmalarının son dönemde yoğunluk kazandığı iddia edildi.

Gazeteye göre İran, atom bombası için gereken teknolojileri elde etmek için 90 kez girişimde bulundu. Alman istihbaratının da bunu Tahran’ın nükleer programıyla ilişkilendirdiği kaydedildi.

İran’ın İngilizce yayın yapan Press TV yorumcusu ve nükleer enerji uzmanı Hassan Beheshtipour ise Alman gazetesinin iddialarını ‘gerçeklere dayanmayan yalan bir haber’ olarak nitelendirdi.

Beheshtipour, İran’ın nükleer bomba teknolojileri edinmek için gizli girişimlerde bulunmasının mümkün olmadığını, çünkü Tahran’ın P5+1 ülkeleriyle imzaladığı nükleer anlaşmaya göre, atom bombası yapımında kullanılabilecek tüm donanımları sadece Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun denetiminde satın alabileceğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim