• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

'Altyapıya erişimi kısıtlayarak rekabet dönemi bitmiştir'

'Altyapıya erişimi kısıtlayarak rekabet dönemi bitmiştir'
Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, Ulusal Genişbant Planı raporuna ilişkin "Artık altyapıya erişimi kısıtlayarak, rekabet etme dönemi bitmiştir." dedi.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "2023 hedeflerinin 90'larda altyapısı yazılmış telekom mevzuatı ile çıkmasına imkan yok. Yeni ekonomi, paylaştıkça büyümeyi esas alıyor, kullandıkça tüketmeyi değil. Bizlerin de operatörler olarak bu diyalog içinde paylaşmayı öğrenmemiz lazım. Artık altyapıya erişimi kısıtlayarak, rekabet etme dönemi bitmiştir." dedi.

Terzioğlu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ulusal genişbant hedeflerine ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneri içeren "Ulusal Genişbant Planı" başlıklı raporunun açıklandığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Ulusal Genişbant Planı" raporu ve içeriğine ilişkin görüşleri sorulan Terzioğlu, şunları söyledi:

"Türkiye 2023 hedeflerine doğru koşuyor ve 2023 hedeflerinin 90'larda altyapısı yazılmış telekom mevzuatı ile çıkmasına imkan yok. Yeni ekonomi, paylaştıkça büyümeyi esas alıyor, kullandıkça tüketmeyi değil. Bizlerin de operatörler olarak bu diyalog içinde paylaşmayı öğrenmemiz lazım. Artık altyapıya erişimi kısıtlayarak, rekabet etme dönemi bitmiştir, hizmet yarışı ile rekabet edilir. Altyapı yatırımlarını el birliği ile beraber yapıp, tüm Türkiye'yi ihtiyacı olan dijital altyapıya kavuşturmamız lazım. Bu amaçla operatörler olarak konuşmalarımızı sürdürüyoruz, bu döküman da bize bu anlamda yardımcı olacak."

Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan da yaptığı değerlendirmede, raporun açıklanma zamanlamasının önemine işaret ederek, "Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı"nın yakın zamanda yapılacak lansmanı öncesi açıklanmasının mühim olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar önde gelen genişbant ve iletişim altyapısı açısından önde gelen ülkelerden biri olmasının öngörüldüğünü belirten Deegan, "Bunların yerine getirilebilmesi için YASED raporundaki önerilerin yerine getirilmesi çok önemli. Varlıkların paylaşılması, sürecin kolaylaştırılması önemli. Çünkü sektörde, Türkiye'de her yerde fiber bağlantının olması olmazsa olmaz. Ancak bu sayede yeni kuşak teknolojiler hayata geçirilebilir. Bunun kolaylaştırılması, hızlandırılması çok önemli. Aynı zamanda 'Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı'nın da uygulanması gerekiyor. Çabaları canı gönülden destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, başka bir programı dolayısıyla toplantıya katılamadı. Basın mensuplarının Türk Telekom tarafına sorduğu ortak altyapıya ilişkin soru üzerine Kaan Terzioğlu söz alarak şu yanıtı verdi:

"Paul Doany de burada olsaydı farklı bir şey söyleyeceğini zannetmiyorum. Türk Telekom'un bağlı olduğu bir imtiyaz sözleşmesi var. Bu masanın etrafında oturan ve TC vatandaşı olup, o imtiyaz sözleşmesindeki yapının bugünün gerçekleri ile uyuşmadığına herhalde hepimiz hemfikir oluruz, kendisi de hemfikir olacaktır diye düşünüyorum."

Terzioğlu'nun ardından YASED yetkilileri raporun hazırlanma sürecinde Türk Telekom'un da yer aldığının bilgisini vererek, tüm önerilerin 3 operatörün de rapor önerilerinde mutabık olduklarını aktardılar.

"Mevcut altyapılarımızı kendi aramızda paylaşmaya başladık"

Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Terzioğlu, Turkcell, Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından kurulan ortak altyapı şirketini anımsatarak , "Şu an mevcut altyapılarımızı kendi aramızda paylaşmaya başladık. Fiilen Vodafone, Turkcell'in Superonline'ın fiberini kullanarak hizmet verebilir duruma geldi. Aynı şey Türksat için de geçerli. Bu çok önemli bir gelişme." dedi.

Bu paylaşımın çok önemli bir adım olduğunu dile getiren Terzioğlu, bundan sonra İmar Yasası'nda çıkacak mevzuat değişikliklerini beklediklerini söyledi. "Türkiye'de şu an altyapı yatırımı yapmak, deveye hendek atlatmaktan zor." diyen Terzioğlu, belediyelerden kaynaklanan sorunların çözülmesi gerektiğini, Kentsel Dönüşüm Yasası gibi Dijital Dönüşüm Altyapısı için de yeni bir İmar Yasası'na ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Terzioğlu, Eylem Planı içinde tüm konuların yer aldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Eylem Planı üç operatörün mutabakatı içinde gerçekleştirildi. 2023 hedeflerine ulaşmamız için Türkiye'nin fiber altyapısını kuvvetlendirmemiz lazım. 4. Sanayi Devrimi bu altyapı üzerinde inşa edilecek. Ortak altyapı paylaşımı konusunda operatörler olarak bir mutabakatımız var fakat Türk Telekom'a da gereksiz yere yüklenmeyelim, onların da tabi olduğu bir yasa var bir imtiyaz sözleşmesi var. Türkiye'de değişmeyen hiçbir şey yok, bunu da 2023 hedefleri dahilinde düşünerek yeniden şekillendirmemiz lazım."

Turkcell Global Tower'ın halka arzı için de Terzioğlu, "Amacımız Global Tower'ı en ideal zamanlama ile halka arz etmek. Bunun için şu an bir zamanlama yok." dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim