• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Asırlık TÜLOMSAŞ Eskişehir'in lokomotifi

Asırlık TÜLOMSAŞ Eskişehir'in lokomotifi
Eskişehir’de 1894 yılında kurulan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ), yıllardır kent ekonomisine katkıda bulunuyor.
Türkiye’nin tek lokomotif tedarikçisi olan TÜLOMSAŞ, bölgenin sosyo-ekonomik yapısı üzerinde önemli bir etken ve bölgede sanayileşme evresinin başlamasında ve gelişmesinde de büyük bir itici güç oldu.
 
Eskişehir’de 1894 yılında Almanlar tarafından Anadolu-Bağdat demiryolunun inşası sırasında buharlı lokomotif ve vagon tamiri ihtiyacını karşılamak üzere Eskişehir’de Anadolu-Osmanlı Kumpanyası adıyla küçük bir atölye olarak kurulan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ), yıllardır kent ekonomisine katkıda bulunuyor. 
 
Türkiye’nin tek lokomotif tedarikçisi olan TÜLOMSAŞ, bölgenin sosyo-ekonomik yapısı üzerinde önemli bir etken ve bölgede sanayileşme evresinin başlamasında ve gelişmesinde de büyük bir itici güç oldu. 7 üretim fabrikası, 9 teknik ve idari birimden oluşan TÜLOMSAŞ, yılda 100 adet çeşitli tipte lokomotif, 500 adet bojili yük vagonu ve 100 adet çeşitli tipte dizel motor üretim kapasitesiyle Türk ağır sanayinin lokomotifi olarak hizmet veriyor. Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında top kamaları TÜLOMSAŞ’ta yapıldı. İlk Türk otomobili Devrim, 1961 yılında TÜLOMSAŞ’ta Türk mühendis ve teknisyenler tarafından yapıldı. TÜLOMSAŞ, Türkiye’nin ilk Akülü yük araçları, İlk cadde süpürme araçları, İlk otobüs yıkama tesislerini üreterek özel sektör girişimcilerine de örnek oldu. 2003-2012 Yılları arasında 127 adet lokomotif imalatı yapan TÜLOMSAŞ bir önceki döneme göre yüzde 126 artış sağladı, Avrupa’ya ihraç edilmek üzere ilk kez lokomotif imalatı yaptı.
 
Enerji verimliliği için 2 milyon dolar yatırım
 
KİREMİT üretme yolculuğuna 1927’de başlayan Kılıçoğlu kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin en büyük ve modern üretim tesislerine sahip olmakla kalmamış, şu anda üretimlerini gerçekleştirdiği Eskişehir fabrikasıyla dünyada da tek çatı altındaki sayılı kiremit üretim kapasitelerinden birine sahip olmuştur. Enerji yoğun sektördeki bir marka olarak enerji maliyetlerinde verimlilik sağlanması konusunda stratejik önceliği olan Kılıçoğlu, bu amaçla yurtdışından ve yurtiçinden birçok uzman firmayla çalışarak gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlardaki konumunu daha da güçlendiriyor. 
Stratejik hedefleri doğrultusunda 2012 yılında başlayan yatırımlarına 2013 yılında da devam eden Kılıçoğlu özellikle enerji verimliliği konusunda 2 milyon doların üzerinde bir yatırım yaprak mevcut tesislerinin rekabet avantajını en üst düzeye çekti. 
 
Kılıçoğlu, müşterilerinin çatı ile ilgili tüm taleplerine karşılık vererek, lider konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Sektöründe çevreci, estetik, enerji verimli ve kolay uygulanabilen inşaat malzemelerindeki artışı da görerek bu yöndeki yatırımlarına devam ediyor.
 
Ticaret Borsası’nda seçimi Zeydan kazandı
 
ESKİŞEHİR Ticaret Borsası’nda komite seçimleri gerçekleştirildi. Seçimlerde iki aday Ömer Zeydan ve Muhammed İmanoğlu’nun listeleri yarıştı. Ticaret Borsası’ndaki seçimlerde sarı listede Muhammed İmamoğlu, kırmızı listede Ömer Zeydan yarıştı. Seçimlerde 7 meslek komitesi için oy kullanıldı. Tüccarların yoğun ilgi gösterdiği seçimlerde Ömer Zeydan’ın listesi 7 meslek komitesinin tamamında kazanan taraf oldu. Seçimlerde 412 oy kullanılırken, 4 oy geçersiz sayıldı. Ömer Zeydan’ın başkan adayı olduğu kırmızı liste toplamda 256 oy aldı. Ömer Zeydan, Eskişehir Ticaret Borsası’nı 
daha iyi yerlere taşımak için çalışacaklarını belirtti.
 
 
KOBİ adaylarının sertifika sevinci
 
ESKİŞEHİR Odunpazarı Belediyesinin KOSGEB Eskişehir Hizmet Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri tüm hızıyla devam ediyor. Büyük bir ilgi ile takip edilen ve yoğun başvuru alan eğitimlerin 6. Kurunu tamamlayan 30 girişimi Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen programda sertifikalarını aldı. Girişimcilik eğitimlerine büyük önem veren ve her fırsatta Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne katılan kursiyerlerle bir araya gelen Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, 6. Kuru tamamlayan kursiyerleri sertifika töreninde yalnız bırakmadı.  Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarı ile tamamlayan 30 girişimciye sertifikalarını KOSGEB Eskişehir Hizmet Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu ve Doç. Dr. Mehmet Başar ile takdim eden Başkan Sakallı, girişimcilerin farkındalık yaratan iş alanlarında faaliyet göstermeleri gerektiğini vurguladı. Düzenlenen sertifika töreninde yaptığı konuşmada;  bugüne kadar toplam 180 girişimcinin iş dünyasına merhaba dediğini vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin 7. Kurunun Haziran ayı içerisinde başlayacağını belirtti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim