• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Asyaport Limanı bu yıl hizmete girecek

Asyaport Limanı bu yıl hizmete girecek
Asyaport Limanı bu yıl hizmete girecekTürkiye’nin ilk transit konteyner limanı olan Asyaport’un, bu yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.

Liman, 11 adet, 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci, 33 lastik tekerlekli saha vinci ile çevreci bir yaklaşımla tamamen elektrik enerjisi ile çalışacak şekilde tasarlandı.

EN BÜYÜK KONTEYNER GEMİLERİASYAPORT’A YANAŞACAK
Tekirdağ Barbaros’ta 320 bin metrekarelik bir alanda Türkiye’nin en büyük konteyner limanı inşa ediliyor. Asyaport, denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişen Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına 1200 kişilik istihdam sağlayacak. Tekirdağ’ın Barbaros Mahallesi’nde inşası devam eden ve tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon konteyner hareketine ulaşması beklenen konteyner limanı Asyaport’un, 2015′in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Asyaport Liman A.Ş. , Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları yapan şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesi tarafından işletiliyor.

Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, liman inşaatına 2010′da başladıklarını söyledi. Limanın dünyanın en büyük 60 limanı arasında yer alacağını belirten Uzun, “Asyaport, dünya denizlerinde mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerinin bile yanaşabileceği, Avrupa’nın en büyük 10, dünyanın en büyük 60 limanı arasında yer alan ve Türkiye’nin en büyük kapasiteli konteyner limanı olacak” dedi.Uzun, Asyaport’un faaliyete geçtiğinde dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company’nin (MSC), ana liman amaçlı kullanacağını ve yılda 2,5 milyon konteyner hareketinin yaşanacağı bir liman olacağını vurguladı.

Yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı limanda 1. 200 kişiye istihdam sağlanacağını dile getiren Uzun, şöyle devam etti:”Asyaport, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler tarafından aktarma limanı olarak kullanabilecek. Asyaport, transit liman dediğimiz aktarma limanı olacak. Bütün altyapısı ona göre teşkilatlanıyor. Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin konteynerleri, daha önce İtalya’daki, Yunanistan’daki ve kısmen Türkiye’deki limanlara büyük gemilerde geliyor, oradan küçük gemilere aktarılarak Karadeniz’e gidiyordu. Şimdi bu fonksiyonu Asyaport gerçekleştirecek.”

Uzun, limanda kullanılacak vinçlerin Türkiye’de henüz kullanılmayan büyüklükte olduğunu belirterek, “Asyaport, en büyük konteyner gemilerinin yükünü boşaltacak dünyada üretilen en büyük vinçlerin kullanıldığı teknolojiye ve bu gemilerin yanaşması için yeterli derinliğe sahip olacak bir liman” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRECİ LİMAN OLACAK”
Uzun, limanın büyüklüğü dışında, altyapısından kullanılacak araçlara kadar her şeyin doğaya uygun olacağını, liman içinde servis yapacak kamyonların doğalgazla çalışacağını söyledi. İşletmede 49 doğalgazla çalışacak kamyon olacağını, şu anda bu tür yakıt harcayan araçların sadece ABD’de kullanıldığını belirten Uzun, “Bu sayede hem çevreyi koruyacağız hem de yüzde 30 daha ekonomik olacak” dedi. Uzun, liman için ayrıca “yeşil liman” sertifikası almak istediklerini, limanın tüm aydınlatma sisteminde LED armatürlerin kullanılacağını, enerji tasarrufunun maksimum seviyede sağlanacağını dile getirdi.

Acil durum jeneratörlerinin de doğalgazla çalışacağını ve bina çatılarında güneş enerjisi panelleri yerleştirileceğini vurgulayan Uzun, şunları söyledi:”Bir yılda 100 bin kilovat güneş enerjisi üretilecek. Bu da yılda 75 ton karbondioksit salınımını önleyecek bir yatırım. Yani limanımızda bunu kullanmakla, güneş enerjisini buraya uygulamakla yılda dünyanın atmosferine 75 ton daha az karbondioksit salınmış olacak. Gemilerin limanda beklediğinde kendi jeneratörlerini çalıştırarak enerji temin etmelerine karşı, gemilere elektrik verip limanda dizel motor çalıştırmalarına ve dolayısıyla egzoz gazı çıkmasına mani olmayı planlıyoruz.”Uzun, Asyaport’un uluslararası yoğun gemi trafiğine sahip bir liman olacağını vurgulayarak, “Limanda, cami, kilise, sinagog gibi ibadet yerlerini bir bütünlük içinde inşa edeceğiz. Asyaport, farklı ülkelerden farklı din ve kültüre ev sahipliği yapan bir ana liman olacak” dedi.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim