• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Azerbaycan transit ülke olmak istiyor

Azerbaycan transit ülke olmak istiyor
Petrol dışı ekonomiyi canlandırmaya çalışan Azerbaycan, Orta Asya'ya açılan kapısı Bakü limanını genişleterek taşıma kapasitesini yıllık 25 milyon tona çıkartmayı hedefliyor.

Petrol ve doğalgaz ülkesi Azerbaycan'da, petrol dışı ekonomiyi canlandırmak ve çeşitlendirmek için ülkenin transit olanakları geliştiriliyor.

Çin ile Avrupa'yı birleştiren tarihi "İpek yolu"nun yeniden kurulmasında rol almak isteyen Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'la Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını inşa ederken diğer yandan da başkentten 70 kilometre mesafede, Alat kasabasındaki Bakü limanını genişletiyor. Bakü limanın hemen yanı başında, çeşitli sektörlerde üretim yapılabilecek fabrikaların bulunacağı serbest ticaret bölgesi inşa ediliyor.

Faaliyete 2014'te başlayan ve bugün aynı anda 2 gemi kabul etme kapasitesine sahip Bakü limanından Kazakistan'ın Aktau ile Türkmenistan'ın Türkmenbaşı limanlarına gemilerle TIR ve konteynerler taşınıyor. Yıl sonunda tamamlanması öngörülen genişletme çalışmalarının ardından limana, aynı anda 11 gemi yanaşabilecek. Hazar'ın en büyük limanı ünvanını elde edecek Bakü limanının taşıma kapasitesi yıllık 25 milyon tona çıkacak.

Limandan taşınan yüklerin yüzde 87'sini transit yükler oluşturuyor. Türkiye ve Rusya arasında 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından Türk tırlarının Azerbaycan güzergahını seçmesi Bakü limanının önemini daha da artırdı. Azerbaycan'ın, tırların transit ücretlerinde yüzde 40, Hazar denizinden Ro-Ro gemileri ile yapılan taşıma işleminde yüzde 20 indirim yapması dolayısıyla Bakü limanından yapılan taşımacılıkta önemli ölçüde artış kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim