• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Bakan Arslan, Ankara YHT Garında incelemelerde bulundu

Bakan Arslan, Ankara YHT Garında incelemelerde bulundu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın ‘yap işlet devret’ modeliyle yapılan ilk gar olduğunu, 29 Ekim’de bitirilip işletmeye alınacağını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 29 Ekim'de açılacağını söyledi.

Arslan, YHT Garı'nda incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, bu kadar ihtişamlı bir binayı, kısa sürede gezmenin mümkün olmadığını dile getirerek, garın gezilmesinin ardından brifing aldığını söyledi.

Türkiye'nin özellikle YHT işletmeciliği konusunda geldiği noktanın herkesi gururlandırdığını ifade eden Arslan, "Biz, Avrupa'nın altıncı, dünyanın sekizinci YHT işletmeciliğine sahip ve YHT hatları olan bir ülkeyiz. Bu hepimizin gururu. Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarımız şu an işletmede. Devamında Ankara-Sivas YHT inşaatımız devam ediyor ki hedefimiz 2018 sonunda Sivas'a kadar yüksek hızlı tren işletmeciliğine geçmiş olmak." diye konuştu.

Devam eden YHT hatlarına ilişkin bilgi veren Arslan, amaçlarının Türkiye'nin her yerini YHT ağlarıyla örmek olduğunu kaydetti.

Arslan, YHT'lerle bu kadar insan taşınıyorsa bunun Ankara merkezli taçlanması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun Ankara merkezinde gerek ülkemize gerek başkentimize gerekse TCDD'ye geldiği noktaya yakışır gar ile taçlanması gerekiyordu. İşte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak yaptığımız budur. Bugün burada ülkemizin ilk Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan YHT garındayız." dedi.

Söz konusu çalışmanın yaklaşık 2 yılda tamamlandığını dile getiren Arslan, 194 bin 460 metrekare kapalı alana sahip garın, 3 bodrum katının olduğunu, bin 910 aracın park yapabileceği otoparkının bulunduğunu anlattı. Arslan, gün içinde garda, 3 peronda 12 YHT tren setine hizmet edileceğini, 3 gidiş 3 geliş olmak üzere 6 demiryolu hattının yer alacağını söyledi.

Giriş katında bilet işlemlerinin yapılacağını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Onun bir üstünde gara gelen misafirlerimizin yeme içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir katımız var. Bunun yanında 134 odalı 5 yıldızlı modern bir otelimiz var. Sadece insanların gelme, kalma ihtiyaçlarını görmeyeceğiz. Buralarda toplantılar yapılacaksa, seminerler verilecekse, buralarda aynı anda birçok odada toplantı yapılabilecekse o konsepte uygun tasarlanmış toplantı odalarımız var. En büyük odası aynı anda 400 kişiye konferans verebilecek bir konsepte haiz. Yine ticari ofisler olacak. Bu kadar canlı hayatın olduğu, Türkiye'nin her yerindeki YHT'lerin buluşma noktası olduğu bir yerde ticaretin burada hayat bulduğu mekanlarımız olacak. Bu tesisimizde ilk yardım, güvenlik olacak."

YİD modeliyle yapılan ve 29 Ekim'de işletmeye alınacak garın, 19 yıl 7 ay işletmeci firma tarafından işletileceğini belirten Arslan, işletmenin sonunda ise garın, TCDD'ye devredileceğini söyledi. Arslan, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosuyla entegre olacak garın, sadece yüksek hızlı trene değil, şehir içindeki raylı toplu taşımayı kullanacak yolculara da hizmet edeceğini bildirdi.

"Bu merkezden Asya'ya ve Avrupa'ya seyahat edilebilecek"

Arslan, sürecin başlarında Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve o dönem Bakan olan Başbakan Binali Yıldırım'ın söz konusu projenin asıl mimarları olduğunu belirterek, "29 Ekim'de açılışımızda onlar bizi şereflendirecekler. Bu yeni büyük projeyi onların teşrifleriyle, himayeleriyle, onların uğurlu elleriyle 79 milyonun hizmetine sunacağız. Türkiye'nin her yeri demir ağlarla örüldükçe onlar gelip Ankara merkezli bu garı kullanabilecekler ve Türkiye'nin her yerine gidecekler." ifadelerini kullandı.

Türkiye sınırları dışında da YHT'lerle seyahat edilebileceğine işaret eden Arslan, "Halkalı-Kapıkule'yi de yaparak Avrupa'ya gidebileceğiz, Bakü-Tiflis-Kars'ı da inşallah 2017 başında hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars marifetiyle Orta Asya'ya gidebileceğiz. İnsanımız bu merkezden ister Asya'ya, ister Avrupa'ya seyahat edebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, Ankara YHT Garı'nı yaparken Ankara'daki tarihi garın dokusuna hiç dokunulmadığını vurgulayarak, banliyo trenlerinin şehir içi taşımacılığı anlamında hizmet vereceğini, şehirlerarası yük taşımacılığı anlamında da konvansiyonel yolcu trenlerinin hizmete devam edeceğini söyledi.

Söz konusu gara alt ve üst geçitlerle giriş yapılabileceğini belirten Arslan, asıl girişin Celal Bayar Bulvarı üzerinden olacağını dile getirdi.

Yeni garın dünyadaki benzerlerinde olduğu gibi sadece trenle yolculuk edeceklere değil, alışveriş merkezi ve oteliyle Ankaralılara yolculuk dışında da hizmet sunacağına dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

"Şehir dışından misafirini karşılamaya gelen biri, burada saatlerce hiç sıkılmadan yaşamını sürdürecek ve misafirini karşılayarak günlük hayatına devam edebilecek. Ülkemizin gurur projesi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak bizim gurur projelerimizden biri daha. İhmal edilmiş demiryollarını canlandırmak, ülkemizi tekrar demir ağlarla örmek adına Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın başından beri verdiği destek var. Onlara müteşekkiriz."

Arslan, 160 yıllık demiryolu geleneğinden gelen çalışma arkadaşlarının gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını vurgulayarak, "Akıl teri dökenler yanında, alın teri döken işçi arkadaşlarımız var. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Gelecekte de bugün de yaptıklarından gurur duyacaklar. Ülkemize, insanımıza, Ankaramıza hayırlı olsun." şeklinde konuştu.

"YHT Garı engelliler için engelsiz bir gar"

Arslan, YHT Garı'nın engelliler için engelsiz olduğuna dikkati çekerek, "Engelliler için her şey düşünülmüş durumda. İki engelli asansörü mevcut. 27 gişenin en kolay erişilebilen birisi engelliler açısından engelsiz bir gişe." dedi.

TCDD Genel Müdürlüğünce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Türkiye'deki tüm engellilerin listesinin alındığını ve sisteme yüklendiğini dile getiren Arslan, 444 82 33'ü arayan engellinin, işlemlerini hızlı bir şekilde yaptığını ve söz konusu engellinin önceden kendisinin veya refakatçisinin gelmesine gerek kalmadan bilet işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hem bu garda hem de diğer yüksek hızlı trenlerde engellileri sonuna kadar düşündüklerini vurgulayan Arslan, yüzde 40'ın üzerinde engeli bulunan kişilerin biletlerinin ücretsiz olduğunu, diğer engellilerin de engel durumlarına göre indirimli bilet satışının gerçekleştiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim