• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C

Balo'nun Anadolu'dan Avrupa'ya ilk seferi

Balo'nun Anadolu'dan Avrupa'ya ilk seferi
Anadolu’da yapılan üretimi blok trenlerle Avrupa’ya taşıyacak BALO projesi hayata geçti. BALO ile Avrupa’ya taşıma yüzde 30 ucuzlayacak. Bakan Yıldırım TOBB’a ‘Trenleri siz işletin’ çağrısı yaptı.

Anadolu’da yapılan üretimi blok trenlerle Avrupa’ya taşıyacak BALO projesi hayata geçti. BALO ile Avrupa’ya taşıma yüzde 30 ucuzlayacak. Bakan Yıldırım TOBB’a ‘Trenleri siz işletin’ çağrısı yaptı. Anadolu’daki yüklerin Avrupa’nın iç kesimlerine demiryolu ile ulaştırılmasını sağlamak üzere Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) Projesi hayata geçirildi. BALO Projesi’nin ilk konteyner treni dün düzenlenen törenle Manisa’dan Almanya’ya uğurlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğündeki iş dünyasına çağrıda bulunarak, “Gelin trenleri siz işletin. Sadece yükünüzü taşıtmayın, kendi trenlerinizle kendiniz yük taşıyın” dedi.

MANİSA’YA TATİL İÇİN TEŞEKKÜR

Yıldırım TOBB üyelerine çağırıda bulunarak, “1 Temmuz’da demiryollarının serbestleşmesine yönelik yasamız çıktı. 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilir. Bu büyük fırsatı TOBB üyeleri kullanmalı. Bunun için bir yapılanmaya gidin. Demiryollarında yük taşımak yanında, taşımacılık yapın, lojistik hizmet verin. Sınır geçişinde zaman kaybını önleyeceğiz. Yük indirme bindirme olayı ortadan kalkacak” dedi. Yıldırım, törende fazla güneşe maruz kalmalarına da göndermede bulunarak, “Manisa’ya teşekkür ediyorum. Bu yıl tatil yapmamıştık, güneş görmemiştik, telafi ettik” dedi.

‘MALİYET YÜZDE 30 AZALIR’

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da karayolu ile Almanya’ya giden yüklerin artık trenle 5 günde gideceğini ancak taşıma maliyetinin yüzde 30 daha ucuz olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Manisa’dan başlayan projenin tüm Anadolu’ya yayılacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, BALO projesinin başındaki isim olan Manisa TSO Başkanı Bülent Koşmaz’ın sırf bu proje için TOBB yönetiminden ayrıldığını da söyledi.

TEK SEFERDE 1200 TON

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, trenlerin Bandırma’dan feribotla taşınacağını ve tren-feri hattı oluşturacaklarını belirterek, böylece Asya ve Avrupa arasında kesintisiz tren hattı kurulmuş olacağını söyledi. Karaman, bin 200 ton yük kapasiteli trenlerde elektronik, konfeksiyon, beyaz eşya ve diğer sanayi ürünlerinin taşınacağını kaydetti. Törene katılan isimlere gerçek bir ray kesiti hediye edildi. Törende ayrıca sahnenin yanına asılmış olan çelik çemberlere gerilmiş Türk bayrağının düşmesi son anda önlendi. Görevliler bayrak düşmeden yetişerek, çelik parçaya müdahale etti.

NASIL İŞLEYECEK?

BALO projesi, TOBB öncülüğünde ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ve orgazine sanayi bölgelerinin de ortak olduğu bir modelle kuruldu. BALO projesi ile Anadolu’nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerinde birleştirilecek. Buralardan blok trenlerle Bandırma’ya getirilecek. Yükler, buradan konteyner gemilerle Tekirdağ’a, buradan da tarifeli blok trenlerle Avrupa’ya taşınacak. Avrupa’dan Türkiye’ye gelecek yükler de bu trenlerle taşınacak. Trenler, şimdilik haftada iki defa Münih ve Köln’e gidecek. Haftalık karşılıklı 2 blok tren sefer yapacak. 2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim