• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Başbakan Binali Yıldırım: '145 sivil, 60 polis, 3 asker toplam 208 kahraman şehidimiz var'

Başbakan Binali Yıldırım: '145 sivil, 60 polis, 3 asker toplam 208 kahraman şehidimiz var'
Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimi sırasında 145'i sivil, 208 kişinin şehit olduğunu açıkladı. Yıldırım, "7 bin 543 kişi gözaltına alındı. 316 darbeci tutuklandı" dedi.

Bakanlar Kurulu, darbe girişiminin ardından Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantı, saat 09.15'te başladı. Toplantı, yaklaşık 3.5 saat sürdü.

Toplantının ardından açıklamayı Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un yerine Başbakan Binali Yıldırım bizzat yaptı.

Binali Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlarımıza yapılan bu alçak saldırı, milletimizin siyasi iradeye sahip çıkması sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye, büyük bir beladan kurtarılmıştır.

Bu kalkışma milletimizin geleceğine ülkesine sahip çıkma iradesine sahip çıkması ile başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Bu olay kamuoyuna mal olduktan sonra bizimle bağlantıya geçen CHP, MHP ve HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğu, millete karşı yapılan bu alçakça yapılan girişime karşı yanımızda olduklarını belirttiler. Biz de teşekkür ettik.

Bundan dolayı gösterdikleri bu asil davranıştan dolayı bütün siyasi partilere onların taraftarlarına milletim adına teşekkür ediyorum.

Bundan dolayı gösterdikleri bu asil davranıştan dolayı bütün siyasi partilere onların taraftarlarına milletim adına teşekkür ediyorum. Tük medyası milli bir duruş sergiledi.

Milletimize teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca bu süreçte tüm mülki amirler canla başla çalışmışlardır ve çok büyük iş başarmışlardır. Özellikle kahraman polislerimiz canlarını siper ederek bu alçaklara gereken cevabı vermişlerdir.

Bu darbede bir şeyi özellikle dikkate almamız lazım; her ne kadar bu darbe girişimi TSK bünyesinde başlatılmış olsa da bunu yapmaya çalışanların TSK'nın vatanını milletini seven subay astsubaylarla zerre kadar alakası yoktur bunlar asker elbisene girmiş terör örgütünün mensubudur bu nedenle değerlendirmeyi yaparken milletimizden talebim şudur lütfen bu caniler ile TSK'yı bir tutmayın. Bu darbede bir şeyi özellikle dikkate almamız lazım. Her ne kadar bu darbe girişimi, TSK bünyesinde başlatılmış olsa da bunu yapmaya çalışanların TSK'nın vatanını milletini seven subay, astsubaylarla zerre kadar alakası yoktur. Bunlar asker elbisesine girmiş terör örgütünün mensubudur. Bu nedenle değerlendirmeyi yaparken milletimizden talebim şudur; lütfen bu caniler ile TSK'yı bir tutmayın.

Bir büyük teşekkür de adalet camiasına. İlk andan itibaren bu çılgınca kalkışmaya önderlik eden teşvik edenleri teker teker Türk adaleti savcıların marifeti ile almış, bu konu ile ilgili rakamları daha sonra vereceğim ve Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu rütbe makam gözetmeksizin gereğini yapmıştır.

En önemlisi millet... Milletin olduğu yerde illet olmaz. Millet ‘buradayım’ dedi, ‘meydandayım’ dedi. Bu çapulcular gelsin, karşılarında ‘biz varız’ dedi. 

Köprüde tankların karşısına çıkanlar askerlere nasihat edenler ve tankın üzerlerine yürüdüğünü bile bile meydandan ayrılmayan, kucağında bebeleri ile hep sokakta olan aziz milletime ne kadar teşekkür etsek azdır. 

Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki, dökülen her kanın hesabını soracağız. Bu hesabı görmezsek bize bu dünyada da öteki dünyada da rahat yok. Bunu yaparken hırsla hareket etmeyeceğiz. Adalet içinde hareket edeceğiz.

Maalesef bu girişim başladıktan sonra çeşitli çevreler Türkiye'de ekonominin ters yüz olacağı şeklinde propagandalar yaptılar. Bunların maksatlı olduğunu biz biliyorduk. Gerekli temaslar yapıldı bugün itibari ile finansal sistemimiz tıkır tıkır çalışıyor.

Bölücü terör örgütlerine karşı kararlılığımızda en ufak bir gevşeme yoktur. 12 Eylül darbesi ile bu girişim arasında fark var. 12 Eylül'de bile vatandaşın üzerine ateş açılmadı, Meclis bombalanmadı, Cumhurbaşkanlığı’nı bombalamadı. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok.

Bunu ancak Suriye'de Esed yaptı. Ben Türkiye'nin şanlı ordusunu cani Esed'in yaptıkları ile karşılaşmaktan hicap duyuyorum ama dediğim gibi bu TSK'nın değil, orada yuvalanan terör çetelerinin işidir.

208 ŞEHİT VAR

Ne yazık ki 208 şehidimiz var, bunların 60'ı polis 3'ü asker, 145'i sivil. Bin 491 yaralımız var.
Gözaltı sayısı 7 bin 543. Gözaltından tutuklamaya dönüşen 218 kişi var. Rakamlar peyderpey değişecek. 

24 darbeci ölü ele geçirildi. Yaralı olarak ele geçirilen 50 kişi var. 2745 yargı mensubu hakkında soruşturmalar başlatılmıştır. 316 darbeci tutuklandı. Bin 500'e yakın kamu görevlisi açığa alınmıştır.
Benim 12 yaşındaki torumun 'dede bunlar bizim askerlerimiz değil mi neden insanları öldürüyorlar?' dedi.  Ben buna cevap veremedim ama vereceğiz. Öyle bir vereceğiz ki bütün dünya görecek.

YAŞ toplantısına kısa bir süre kaldı ama şartlar değerlendiriliyor. Bunların hepsini önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. Bu kalkışmaya kalkışan Fethullah Terör Örgütü mensubudur. Başaklarının dahili olmadığını Türk yargısı inceleyecek.

Dostlarımıza teşekkür ettik. ABD bizim dostumuzdur, stratejik ortağımızdır. Ben ABD yöneticilerine diyorum ki bir ülkede demokrasiyi sona erdirmek yerine ne olduğu belirsiz bir rejim getirmek isteyen bir küresel tehdit var. Bundan daha iyi bir delil olur mu?

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim