• BIST 9524.59
  • Altın 2489.265
  • Dolar 32.495
  • Euro 34.7589
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Başbakanımız, bu sene için kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair bize ev ödevi verdi. Yani fuzuli harcama yapılmayacak, tam aksine tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca düzenlenen "Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Tanıtım Toplantısı", Ankara JW Marriott Hotel'de yapıldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada yapısal değişim süreci sayesinde Türkiye'nin sınıf atladığını söyledi.

Küresel krizle dünya ekonomilerinin bir anlamda düşük büyüme tuzağına girdiğini anlatan Şimşek, Çin'de katıldığı G-20 toplantılarında da bütün çabaların dünya ekonomisinin bu düşük büyüme tuzağından çıkartılmasına yönelik olduğunu gördüklerini ifade etti.

Bunun en önemli motorunun da yapısal reformlar olacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye'de de büyümenin sürdürülmesi için ilave çaba ve reformlar gerektiğine işaret etti. Şimşek, "Şu anda Türkiye ikinci bir 10 yıllık çıkış döneminin arifesinde diye düşünüyorum." dedi.

Gerçekleştirilen seçimlerin ardından uzun süreli perspektiflerle Türkiye'de güçlü reform hamlelerinin yapıldığını anımsatan Şimşek, bu çerçevede yapısal reformlarda önemli ilerlemeler sağladıklarına işaret etti.

"Kaldığımız yerden yolumuza devam edeceğiz"

Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) düzenlenen darbe girişimine de değinen Şimşek, "Darbe girişimi milletle, Cumhurbaşkanımız liderliğinde püskürtüldü. O geride kaldı. Kaldığımız yerden güçlü şekilde yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de Ar-Ge'ye yönelik ciddi reformların yapıldığını ifade eden Şimşek, bu noktada kar marjı yüksek ürün üretilmesine yönelik çabaları güçlü şekilde desteklediklerini belirtti.

Bu kapsamda önemli adımlar atıldığını, ancak bunların tek başına yeterli olmadığını dile getiren Şimşek, "Bir girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ekosisteminin oluşturulması lazım. Bu yönde de çok önemli adımlar attık. Son birkaç yıl içinde girişim sermayesinden tutun, melek yatırımcı uygulamasına kadar birçok noktada ekosistemi oluşturmaya yönelik güçlü adımlar attık. Türkiye aslında şu anda, birkaç husus hariç Ar-Ge, inovasyona dayalı yüksek büyüme döneminin arifesinde." şeklinde konuştu.

"İş aleminin üzerindeki yükleri azaltan adımlar atıldı"

İş gücü piyasasına yönelik çalışmalarda da büyük bir başarı hikayesi olduğunu anlatan Şimşek, adaletin zamanında tecelli etmesinin hem iş dünyası hem de vatandaşlar açısından büyük önem taşıdığını, bu noktada yargı alanında da önemli reform çalışmaları yapıldığını kaydetti.

Darbe girişiminin ardından yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketinin Meclis'te kabul edildiğini belirten Şimşek, bu çerçevede iş aleminin üzerindeki yükleri azaltan, şirket kurma ve tasfiyesini kolaylaştıran önemli adımlar atıldığını söyledi.

"Kamuda fuzuli harcama yapılmayacak"

Hanehalkı tasarrufunu artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "Ben inanıyorum ki otomatik BES’e otomatik katılım reformuyla önümüzdeki 10 yıl içinde en az ilave 100 milyar liralık daha fazla birikim olacak. Bu, yatırıma, Türkiye’nin kalkınmasına gidecek. Tasarruf eden kazanacak." ifadesini kullandı.

Konut hesabı, çeyiz hesabı gibi düzenlemelerin tasarruf alışkanlığını, tasarruf kültürünü artırmayı amaçladığını vurgulayan Şimşek, tasarrufların artırılması, israfın engellenmesinin üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir husus olduğunu kaydetti.

"Başbakanımızın talimatı tasarruf"

Devlette de aynı seferberlik anlayışının olduğunu bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Başbakanımız, bu sene için kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair bize ev ödevi verdi. Bizden istiyor ki ‘Kim ne kadar harcamaları kısacak, getirin.' Özellikle cari harcamaları. Yani fuzuli harcama yapılmayacak tam aksine tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak. Dolayısıyla bizim modelimiz şu, devlet kendisine çeki düzen vermeye, evini düzene koymaya devam edecek. Başbakanımızın talimatı bu, tasarruf. Vatandaşımız tabi ki tasarruf alışkanlıkları kazanacak, bu inisiyatiflerle, çok güçlü devlet teşviki ile hanehalkı tasarrufları da artacak. Şirketlerimiz de reformlar sayesinde inşallah karlılığını, tasarruflarını artıracak."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim