• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Basın İlan Kurumu'ndan Burhan Felek'e anma

Basın İlan Kurumu'ndan Burhan Felek'e anma
Basın İlan Kurumu (BİK) ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin birlikte düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” programının dördüncüsünde Şeyhül Muharririn Burhan Felek anılacak.
Basın İlan Kurumu (BİK) ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin birlikte düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” programının dördüncüsünde Şeyhül Muharririn Burhan Felek anılacak.
 
Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde 31 Temmuz Çarşamba günü saat 15.00’te başlayacak etkinlikte Felek’i Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto anlatacak. ESKADER Yönetim Kurulu üyesi Fatma Ersem Yargıcı’nın yöneteceği oturumda,  Burhan Felek’in hayatı, bir fıkra muharriri olarak gazete yazarlığı, eserleri ve İstanbul’a dâir yazıları üzerinde durulacak. Turgay Olcayto, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek.
 
Toplantının sona ermesinden sonra Burhan Felek’in fotoğraflarından, eserlerinden ve yazılarından meydana gelen bir sergi gezilecek.
 
REKOR SÜREDE GAZETECİLİK YAPTI
 
Türk basın dünyasının önemli isimlerinden Burhan Felek 11 Mayıs 1889 tarihinde İstanbul’da doğdu, 4 Kasım 1982 tarihinde yine burada vefat etti. 1910 yılında, o dönemdeki adı İstanbul Hukuk Mektebi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ticaret Vekâleti’nde hukuk müşavirliği, liselerde öğretmenlik ve avukatlık, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Üsküdar Anadolu Spor Kulübü kurucusudur. Gazeteciliğe Donanma dergisinde başladı, Tasvir-i Efkâr’da (1918) spor yazarı ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vakit, Millet, Yeni Ses, Milliyet ve Tan gazetelerinde fıkra ve mizahî hikâye yazarlığına daha sonra 29 sene Cumhuriyet gazetesinde devam etti. 1969’da 45 yılı dolduran fıkra yazarlığını ölümüne kadar Milliyet’te devam ettirdi. Özellikle Pazar günleri “Recebin Kahvesi” adlı köşesinde yazdığı mizah yazıları ile de beğeni topladı. 1974 yılında kendisine “Şeyh-ül Muharririn” unvanı verildi. O tarihte dünyada en uzun süre gazetecilik yapan ve dünyanın en yaşlı gazetecisi idi. Aynı zamanda kendi adında Üsküdar, Nuhkuyusu Caddesi, Seyyit Ahmet Deresi’nde spor tesisleri, kapalı ve açık yüzme havuzu vardır. Ayrıca Mersin ve Eskişehir’de de bir caddeye adı verilmiştir. 1909'da İlk basın şehidi Hasan Fehmi öldürülünce düzenlenen büyük mitingin yöneticilerindendir.
 
Eserleri: Hint Masalları (Gezi yazıları,1944), Felek (1947), Vatandaş Efendi (mizah hikâyeleri, 1957), Eski İstanbul Hikâyeleri (1971), Yaşadığımız Günler (1974) ve Nasrettin Hoca (1982)
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim