• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Beyşehir son 30 yılın en iyi su seviyesinde

Beyşehir son 30 yılın en iyi su seviyesinde
Beyşehir Gölü'nde son 30 yılın en iyi su seviyesine ulaşıldığı bildirildi.

Beyşehir son 30 yılın en iyi su seviyesinde

Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği ve Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü su seviyesinin bu yıl 1123.50 seviyesine ulaştığını, önümüzdeki yıl bu seviyenin 1124 kotuna gelmesini beklediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda kuraklık sorunu yaşayan Beyşehir Gölü'nün bu yıl son 30 yılın en yüksek su seviyesine ulaştığını belirten Taşcı, “Türkiye yağışlı periyota girdi. Gelecek yıl bu seviyenin daha iyi noktalara geleceğini tahmin ediyoruz. Su seviyesinin yükselmesi ile birlikte 30 sene önceki noktaya geldik. Konya'da özellikle Göksu'nun 2011 sonuna doğru faaliyete geçmesinden sonra Konya Ovası'na gelecek 450-650 milyon metreküp arasındaki su ile birlikte Beyşehir Gölü üzerinde oluşan sulama baskısı da ortadan kalkmış olacak” dedi.

Beyşehir Gölü'nden bundan sonra sadece Kıreli Sulama ve Seydişehir Gevrekli sulama projelerine 25'şer milyon metreküpten 50 milyon metreküplük bir su alınmasını beklediklerini dile getiren Taşcı, şunları kaydetti:

“Beyşehir Gölü'nde yaz aylarında buharlaşmadan dolayı önemli bir miktarda kayıp var ama bunun karşılığında su girdileri var. Ondan dolayı su kalitemiz de yükseldi. Bu da doğal bir şekilde her yıl devir daim yapacak. Önemli olan bakiyenin yerinde kalması ki bundan sonraki süreçte Beyşehir Gölü su seviyesinin 1124 seviyesinin altına düşeceğine ihtimal vermiyorum. Beyşehir Gölü kurtuldu. Artık gölün geleceği ile ilgili kaygılarımız sona erdi.”

Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin yükselmesinin ardından kıyılarda bozulmalar meydana gelmeye başladığını da kaydeden Taşcı, bununla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yardım istediğini de belirtti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na, geçtiğimiz günlerde yaptığı Konya ziyaretinde bununla ilgili bir dosya sunduğunu anlatan Taşcı, “Derebucak Prof.Dr.Yılmaz Muslu Barajı'ndan Gembos derivasyon projesinin hayata geçmesinden sonra her yıl 130 milyon metreküplük bir su akışı olmaya başladı. Sular yükseldikçe de kıyılarımızı tahrip etmeye başladı. DSİ Genel Müdürlüğü'nden kıyı tahkim çalışmaları yapmasını istedik. Bakan Eroğlu, bunun da sözünü verdi. Müjdesini Beyşehirliler'e veriyorum. İnşallah önümüzdeki aydan itibaren Beyşehir Gölü kıyısında bir sahil düzenlemesi, şev ve kıyı tahkim şeklinde çalışmalar yürütülecek ve kıyıda bu yüzden oluşan kirlilik de ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.

BEYŞEHİR GÖLÜ'NDEN SU İÇTİ

Beyşehir Gölü'nde su seviyesinin yükselmesi ile birlikte kirliliğin ve otlanmanın da ortadan kalktığını belirten Taşcı, “Sular yükseldikçe, kıyılarımızdaki otlar sular altında kalmaya başladı. Bu kamışlar suyun altında kaldığı sürece çürümeye mahkum. Çürüyor ve bir daha yenisi gelmiyor. Oluşan yüksek dalgalar göl yüzeyini de pırıl pırıl bir hale getirmeye başladı” dedi.

Belediye Başkanı İzzet Taşcı, Beyşehir Gölü kıyısında eğilerek avucuyla su içti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim