• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Binali Yıldırım: 3’üncü Havalimanı 2018'de hizmete girecek

Binali Yıldırım: 3’üncü Havalimanı 2018'de hizmete girecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul 3. Havalimanı inşaatında incelemelerde bulundu. Projenin 4 etapta tamamlanacağını anımsatan Yıldırım en büyük etabın 2018 yılının 26 Şubat'ında hizmete gireceğini söyledi.

İnşaat alanında incelemelerde bulunan Yıldırım'a, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ile proje yetkilileri brifing verdi.

4 ETAPTA TAMAMLANACAK

İnşaat alanında gazetecilere bilgi veren Yıldırım, projenin 4 etapta tamamlanacağını anımsatarak en büyük etabın 2018 yılının 26 Şubat'ında hizmete gireceğini söyledi.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Bakan Yıldırım, 2018'de bitmesi planlanan birinci etabın yaklaşık 100 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını bildirerek, bu kapasiteyle bile şu an dünyanın en büyük havalimanı olacağını belirtti.

3 BİN İŞ MAKİNESİ 14 BİN ÇALIŞAN

Daha sonraki etaplarla 150-200 milyon civarında bir kapasiteye ulaşılacağının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz bu havalimanını yapmayı planladığımızda, bize açıkçası çok büyük haksızlık yaptılar. 'Bunlar ne hayal peşindeler, 150 milyon yolcu, dünyanın en büyük havalimanı. Biraz küçük atın' gibi lafları çok işittik. Ama görüyorsunuz burada yapılan çalışmaları. 60'tan fazla vinç aynı anda çalışıyor. 3 bin iş makinesi, 14 bin civarında bizatihi çalışan var.

Burası kendi içinde başlı başına bir şehir. Önümüzdeki günlerde çalışan sayısı 35 bini geçecek. Burada çalışanların yaşadığı bir şehir, bir kasaba var. En büyük Suriyeli kampından daha büyük kapasite olarak, 14 bin kişilik gayet muntazam, her şeyi düşünülmüş bir kampüs alanı var. Dolayısıyla çalışanlar burada dinlenip çalışmaya devam ediyorlar.

24 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Burada çalışma mesai mefhumu ile değil, 3 vardiya çalışılıyor. Herkes çalışması gerektiği kadar, yasalara göre çalışıyor. 24 saat 3 vardiya halinde sürekli çalışma var. İnşaatta birçok ilk var. Bunlardan biri, buradaki toprak hareketi. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar hızlı ve büyük miktarda toprak hareketi yok. Yani kazı ve dolgu işleri."

Yıldırım günlük yaklaşık 1,5 milyon metreküp kazı ve dolgu yapıldığını belirterek, inşaat alanında şehirler inşa edilecek kadar iş yapıldığını anlattı. Konuşmasında inşaat alanında yapılan çalışmaların detaylarına da değinen Yıldırım, görevi devralıp iktidara geldikleri ilk günden beri havacılıkta bu kadar dünya istatistiklerini altüst edecek şekilde büyüme olmasaydı, böyle bir havaalanını yapmaya kimsenin cesaret edemeyeceğine işaret etti.

Türkiye'nin 2003 yılında dünya havacılığından aldığı payın yüzde yarımın altında olduğuna işaret eden Yıldırım, şimdi bu payın 4 kat artarak yüzde 2'ye yaklaştığını hatırlattı.

"LONDRA DA HİZAYA GELECEK"

Atatürk Havalimanı'nın Avrupa'nın üç numarası olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları anlattı: "Ben göreve başladığımda 14'üncü sıradaydı. 14'üncü sıradan 12 yıl sonra 3'üncü sıraya geldi. Seneye, olmazsa bi sene sonra Fransa'yı da geride bırakacağız. Birkaç sene sonra da Londra da hizaya gelecek arkamızdan. Hele ki yeni İstanbul Havalimanı devreye girdiğinde, bölgede bu havalimanıyla yarışacak hiçbir havalimanı olmayacak.

Bu havalimanına başlamaya karar vermemizin en büyük diğer nedeni de şu; ben göreve başladığımda Atatürk Havalimanı'ndaki transit yolcu sayısı 2 milyon civarındaydı, şimdi 24 milyon. Yani İstanbul dünyanın doğusu ile batısını, kuzeyi ile güneyini buluşturan, dünya havacılığının buluştuğu yer olacak. O yüzden buraya dünyanın en büyük havalimanını yapmaya karar verdik.

Bu proje sadece havalimanı projesi değil. 1950'den beri içinde bulunduğumuz bölgede İstanbul'un ısınma ihtiyacını gören tezek gibi kömürler vardı. Dolayısıyla bu arazi delik deşik olmuş, kömür galerilerinin yerine de su dolmuş, bir kısmı su bir kısmı örselenmiş toprak olan bir yerdi. Havalimanı bu işin sonucudur ama bundan daha önemlisi, İstanbul'un hemen yanı başındaki bu örselenmiş araziyi de rehabilite edip, tekrar hayata kazandırıyoruz."

"EN BÜYÜK İRADEYİ ORTAYA KOYAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DIR"

Yıldırım, bu değişimin başlangıcında verilen bu havalimanı kararının önemine değinerek, "Bu projenin gerçekleşmesinde, en büyük vizyon sahibi olan, en büyük iradeyi ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Günlerce haftalarca en uygun havalimanı yeri seçimi konusunu bizzat takip etti, çalışmalarımızı titizlikle inceledi. Kendisine bu vesileyle teşekkür ediyoruz." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim