• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

BMGK Ukrayna'da düşen uçakla ilgili tasarıyı onayladı

BMGK Ukrayna'da düşen uçakla ilgili tasarıyı onayladı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna’da düşen Malezya Havayolları’na ait uçak ile ilgili olarak Avustralya’nın sunduğu karar tasarısını görüştü ve tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

Soruşturma ekiplerinin bölgeye güvenli ulaşımı için engellerin kaldırılmasının talep edildiği tasarı 15 üye ülkenin oy birliğiyle kabul edildi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, kurtarma ekipleri ve diğer yetkililerin girişini engelledikleri gerekçesiyle bölgedeki ayrılıkçılara sert tepki gösterdi: “Enkaza erişimin sağlanmaması aşağılık bir durum. Bu hem kurbanlara hem de geride kalan ailelerine yönelik bir hakaret. Bütün devletler, silahlı gruplar ve herkes soruşturmada işbirliği yapmalı.”

Toplantıda Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin BM daimi temsilcileri de söz aldı.

Rus Temsilci Vitaly Churkin, ülkesinin soruşturmaya destek vermeye hazır olduğunu kaydetti. Soruşturma tamamlanmadan önyargılarla hüküm verilmemesi gerektiğini vurguladı.

ABD’nin Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Rusya’nın tasarıya verdiği desteğe teşekkür etti. Ancak ‘Rusya, daha önce silahları bırakmaları ve enkaz alanını uluslararası uzmanlara terketmeleri yönünde ayrılıkçı gruplar üzerinde nüfuzunu kullanmış olsaydı, böyle bir karar tasarısına da gerek kalmazdı’ şeklinde konuştu.

Güvenlik Konseyi kararında, uçağın düşürülmesi en şiddetli şekilde kınanırken; olayın aydınlatılması için uluslararası ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için tüm üye ülkelerin desteği isteniyor.

Bu arada oylamaya sunulmadan önce Rusya’nın vetosunun engellenmesi için tasarının dilinde yumuşamaya gidildiği kaydedildi. 

http://www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim