• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Borusan'ın kurucusu Kocabıyık vefat etti

Borusan'ın kurucusu Kocabıyık vefat etti
Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu İstanbul'da hayatını kaybetti. Türk sanayisinin gelişmesi için önemli çabaları olan Kocabıyık 88 yaşındaydı.

Her fırsatta bu memlekete gönül borcu olduğunun altını çizen Kocabıyık, "Hayatım boyunca bunu ödemek için çalıştım" diyordu.

Cumhuriyet döneminin ilk sanayici kuşağının bir temsilcisi olarak Kocabıyık, Türk ekonomi ve sanayiinin gelişmesinde, dışa açılmasında önemli misyonlar üstlendi. Başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyasının önde gelen örgütlerinde aktif rol aldı.
 
Kocabıyık, iş adamı olarak imza attığı başarılarının yanı sıra, özellikle eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliği ile tanınıyordu.
 
Kocabıyık'ın cenazesi yarın öğle namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.
 
HİZMETE ADANMIŞ BİR ÖMÜR
 
1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık’ın ismi Türkiye'nin sanayileşme serüvenine paralel olarak anıldı. Asım Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak başladı. Sanayiye yatırımlarını 1958 yılında Borusan Boru Sanayii AŞ’yi kurarak hayata geçirdi.
 
HÜRRİYET DÜNYASI'NDAN VAHAP MUNYAR, KOCABIYIK'I ANLATIYOR:
 
Asim Kocabıyık’ı gazeteciliğe ilk başladığım yıllardan itibaren tanıdım. Daha yakın görüşmeye rahmetli Ertuğrul Soysal’ın devreye girmesiyle 20-25 yıl kadar önce başlamıştık. Asim Kocabıyık, Türk sanayinin, iş dünyasının gerçek duayenlerinden biriydi. Borusan gibi güçlü bir grubu sıfırdan kurup, ikinci kuşağa basarıyla emanet etmesi, bunun en önemli göstergesi. Kocabıyık, "Ben, ülkemden kazandığımı milletimle paylaşmaya inanan biriyim" anlayışıyla fabrikalarının bulunduğu bölgelere, memleketi Afyon'a eğitime donuk yardımlar yaptı. Okullar, fakülteler yaptırdı. Borusan Kocabıyık Vakfı üzerinden eğitime 30 milyon doları asan bağışta bulundu. Bunların bir bölümünü yerinde görme fırsatı buldum. Okulların yapıldığı bölgelere ne kadar önemli katkı yarattığını gözlemledim. Asım Bey'e Allah'tan rahmet diliyorum.
 
1972’de Borusan Holding’i kurarak bugünkü kurumsal topluluğun ilk adımını attı. 57 yıl başında bulunduğu Borusan Grubu’nda bugün 6 bin kişinin çalışıyor. Grup, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteriyor.
 
Kocabıyık, 2001 yılında yönetim kurulu başkanlığı görevini oğlu Ahmet Kocabıyık’a devrederek Borusan Grubu'nunn Kurucu-Onursal Başkanı oldu.
 
SOSYAL PROJELERE ÖNCÜLÜK ETTİ
 
Kocabıyık, Borusan Kocabıyık Vakfı aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimini destekleyecek projeleri hayata geçirdi. Hayatı boyunca, ülkesine hizmet olarak gördüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle ilköğretim, lise, yüksekokul, fakülte ve öğretmen evi gibi çok sayıda eğitim kurumu yaptırdı.
 
PEKMEZLE BAŞLADI DEV OLDU?
 
- 1924’te Afyon’un Tazlar köyünde doğan Asım Kocabıyık, Borusan Holding’in kurucusu. Köyünde daha 6 yaşındayken çıkan Kocabıyık’ın daha öğrenciyken çivi ve pekmez sattığı biliniyor.
 
- Kocabıyık, babası Ahmet’in kurduğu İstikbal Ticaret T.A.Ş. isimli şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığında henüz 20’li yaşlardaydı.
 
- Demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı yapan şirket ile Borusan’ın da temeli atılmış oldu.
 
- 1955 yılında ticari faaliyetlerinin yanı sıra, imalat işine de girdi.
 
- Kocabıyık’ın yaşamı ile Borusan’ın gelişimi ile iç içe geçmiş durumdaydı. Borusan Grubu olarak zamanla büyüyecek sürecin başında ise 1958’de kurulan   Borusan Boru yer aldı. 4 dönüm üzerindeki fabrikanın temeli İstanbul Sefaköy’de atıldı.
 
- 1964’e gelindiğinde ise Pendik’te su borusu imalatına başlandı. 1985 yılında ise bu tesisler Bursa Gemlik’e taşındı.
 
- 1980’li yıllara kadar sanayi alanında yoğunlaşan Borusan, 1984’te Borusan Oto aracılığı ile BMW, Rolls Royce, Land Rover marka otomobillerin ithalatı yapıldı.
 
- Borusan Grubu bünyesinde, çelik, enerji, lojistik ve distribütörlük alanlarında faaliyet gösteren 14 şirket bulunuyor
 
 İŞ DÜNYASINDA BÜYÜK ÜZÜNTÜ
 
Kocabıyık'ın vefat haberi iş dünyasında da büyük üzüntü yarattı. İşte iş ve ekonomi dünyasının önemli isimlerinin Kocabıyık'ın vefatından sonraki görüşleri:
 
Mehmet BÜYÜKEKŞİ - Türkiye İhracatçı Birlikleri Başkanı:
 
"Gerçekten Türk sanayisinin duayenlerinden, saygı değer bir insandı. Başımız sağolsun. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Özellikle de bu grup gerçekten yaptıkları yatırımlarla Türk sanayisinde büyük bir çığır açtı. Umarım bundan sonra da aynen yatırımlarına devam ederler."
 
Ali KİBAR - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
 
"Son derece üzüntü duydum. Allah rahmet eylesin. Türkiye demir-çelik sektöründe duayen bir isimdi. İş dünyası çok şey öğrendi ondan. Birçok gence ufuk açtı. İnşallah yarattığı değerler daha illeri nesillere sağlıklı bir şekilde ulaşır. Toprağı bol olsun."
 
Güngör URAS - Gazeteci:
 
"Asım Kocabıyık Türkiye'nin ilk kuşak iş adamlarındandır. Fakat ticaretten sanayiye geçmede de öncü olan iş adamlarından biridir. Sanayiye geçişte ciddi sanayi kuruluşlarıyla sanayiye adım atmıştır. Yaptığı, girdiği ilk iş demir-çelik sanayi ve o konuda da başlangıçtan beri ana iş kolu olarak belirleyip bu konuda entegrasyona gitmiştir. Türkiye'de uluslararası büyüklükte yani ekonomik çapta bir boru ve demir çelik sanayi gerçekleştirmiştir. Onun yanında bir özelliği de Atatükçülüğü’ydü. Gerçek bir Atatürk kuşağının önemini bilen bir iş adamıydı ve eğitime önem verdi. Kurduğu vakıflarla eğitim tesislerinin gelişmesine yardımcı oldu. Bir başka önemli özeliği işini kurumsallaştırması ve hayattayken çocuklarına değişik sorumluluklar dağıtma başarısını göstermiştir. Çocukları da babalarının izinden gittiler. Hem işte başarılı oldular hem de işlerinin yanında değişik alanlarda biri yayın alanında, biri müzik alanında diğeri eğitim alanında faaliyetlerini sürdürdüler.
 
"Ben şanslıyım kendisiyle beraber doğduğu köy olan Tazlar Köyü’ne gittik. Köyde doğduğu evi, köylüleriyle o köye yaptığı katkıları gören biriyim. 1974 yılında İstanbul'a geldiğimden beri yakınlığım vardı. En son olarak da geçen hafta çok ilginçtir, sanata ilgisi devam ediyordu. Bir hafta önce Borusan konserine gelmişti ve orada kendisiyle görüşmüştük.  Eşimle beraber elini sıktık beraber sizleri burada gördük diye sohbet ettik. Mekanı cennet olsun."
 
Nurettin ÖZDEBİR - Ankara Sanayi Odası Başkanı:
 
"Türkiye'nin gururu olan duayen sanayicilerimizden biridir Asım Bey. Yurtiçi ve yurtdışında yaptığı yatırımlarla girişimcilik timsali olan Kocabıyık, aynı zamanda hayırsever çok iyi bir insandı. Mekanı cennet olsun."
 
asim_kocabiyik1.jpg
 
asim_kocabiyik2.jpg
 
asim_kocabiyik3.jpg
 
asim_kocabiyik4.jpg
 
asim_kocabiyik5.jpg
 
asim_kocabiyik6.jpg
 
asim_kocabiyik7.jpg
 
asim_kocabiyik8.jpg
 
asim_kocabiyik9.jpg
 
asim_kocabiyik10.jpg
 
asim_kocabiyik11.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim