• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Bütün evlere uzaktan kumanda takılacak

Bütün evlere uzaktan kumanda takılacak
Hemen her evi internete bağlayan, herkesi de cep telefonu sahibi yapan teknoloji şirketleri, şimdi de tüm evleri akıllandırmaya hazırlanıyor.

Bütün evlere uzaktan kumanda takılacak

Hemen her evi internete bağlayan, herkesi de cep telefonu sahibi yapan teknoloji şirketleri, şimdi de tüm evleri akıllandırmaya hazırlanıyor.

Firmalar, Türkiye'deki 17 milyon haneyi akıllandırarak 500 bin bilişimciye iş imkânı hedefliyor. Evdeki elektrikli cihazları uzaktan yönlendirme imkânı sunan sistemlerin fiyatı 500 dolara kadar inecek. Yani 500 dolara bütün evler akıllanacak...

Bilimkurgu filmlerinden aşina olunan 'akıllı evler' teknolojinin yaygınlaşmasıyla gerçek olmaya başladı. Artık evdeki kombi, internet sayesinde uzaktan çalıştırılabiliyor, ocağın üzerindeki yemek daha eve varmadan ısıtılıyor ya da cep telefonundan bir tuşa basılarak bahçedeki çimler sulanıp perdeler açılabiliyor. Yüksek gelirli tüketiciler için hayatı kolaylaştıran teknoloji şirketleri, şimdi de 'fakirin evini' akıllandırmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 500 dolara mâl olacak sistem sayesinde herkes, evindeki elektrikli cihazları istediği yerden kumanda edebilecek. Ancak cihazların uzaktan müdahaleye uyumlu olması şart.

Akıllı ev sistemi temel olarak internet, sensörleri ve dedektörler ile konuyla ilgili yazılım ve donanımın bir arada kullanımını içeriyor. Uzaktan doğalgazın, elektriğin açıp kapatılmasını mümkün kılan, sensörler sayesinde hava kararınca evin perdelerini indirip aydınlatmayı çalıştıran, güneş doğmadan önce bahçe çimlerini sulayan, termostat yardımıyla odaların ısısını istenilen düzeyde tutan sistemlerin bütünü akıllı ev konseptini oluşturuyor. Teknoloji şirketi ZyXEL'in Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan'a göre şimdilik zenginlere hitap eden bu sistem, kısa bir süre içinde tıpkı internet ve cep telefonunda olduğu gibi ucuzlayarak herkesin kullanabileceği hale gelecek.

"Bundan 6-7 sene önce 64 KB'lık internet hizmeti aylık 3 bin TL alınabilirken şimdilerde ADSL sayesinde her eve girdi. Akıllı ev konsepti de tıpkı bunun gibi internete benzer şekilde yaygınlaşacak." diyen Tarhan, buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi cihazların da artık bu sisteme entegre olabilecek şekilde üretildiğini ifade ediyor. ZyXEL, akıllı ev konseptine yönelik olarak 'OSGI teknolojisi' içeren bir cihaz geliştirdi. Kendi ürünlerinin muadillerine göre çok daha ucuz olduğunu vurgulayan Tarhan, gelecekte maliyetlerin daha da düşeceğini aktarıyor.

Modem olarak da kullanılacak

Test süreci devam eden cihazın 5-6 aya kadar satış ve servis hizmetlerinin başlayacağını dile getiren Vefa Tarhan, "Aynı zamanda ADSL modem olarak da görev yapan cihazımız, yaklaşık 10 yıldır kullanılan ve pahalı dediğimiz akıllı ev sistemlerine de ciddi bir rakip olacak." diyor. Tarhan'ın verdiği bilgiye göre şu anda en ucuz akıllı ev sistemi, 1.500-2.000 dolara mâl oluyor. ZyXEL'in cihazı ise yaklaşık 200 dolara satılacak. Servis hizmeti ve projelendirme bedeliyle bir evin maliyeti 500 dolar civarında olacak. Tarhan, kendi cihazlarının piyasaya sürülmesiyle birlikte rekabet edebilmek için rakiplerinin de fiyat düşüreceği görüşünde. Akıllı ev konsepti, işsizlik problemine de çare olabilecek nitelikte. Vefa Tarhan, sistemin yaygınlaşmasıyla Türkiye'de 500 bin kişinin bu alanda istihdam edilebileceğini kaydediyor.

Akıllı cihazlar halen Türkiye'de 400 bin KOBİ'ye ve çok sınırlı sayıdaki üst gelirli kitleye hitap ediyor ve sektörde yaklaşık 4 bin bilişimci çalışıyor. 17 milyonu aşkın hane bu çerçevede bilişimcilerin iştahını kabartıyor. Bilişimcilerin iş alanlarının bilgisayarla ve internetle sınırlı kalmayacağını anlatan Tarhan, "Bilgisayar ve internetin yanı sıra bilişimciler kapılar ve pencerelerle; yani bir evin güvenliğinden buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesine kadar birçok ürünle ilgilenecek. Böylece bilişimciler evlere girmiş olacak." değerlendirmesini yapıyor.

EVLER NASIL AKILLANIYOR?

Evdeki tüm cihazlar, teknoloji şirketlerinin geliştirdiği bir modem büyüklüğündeki kutulara, kutu da internete bağlanacak. Bunu teknoloji şirketlerinin iş ortakları yapacak. Bir eve giren bilişim şirketi, evinin dizaynından başlayarak, cihazların ve kabloların yerini tespit edip plan ve projesini çıkartacak. Ardından başta prizler olmak üzere bazı küçük cihazlar akıllılarıyla değiştirilecek. Böylece, donanım ve yazılım sayesinde cihazlar evden veya internet üzerinden uzaktan kumanda edilebilecek. Bir evin penceresinin, kapısının açık olup olmadığı, açıldığı zaman ilgili kişiye bilgi verilmesi için gereken kameralar da dahil olmak üzere birçok şey yazılımla kontrol edilecek. Cihazın kurulumu, fişi takıp çalıştıracak kadar kolay olmadığı için herkes tarafından yapılamayacak ve servis hizmeti alınacak. Bunun için de bilişimciler devreye girecek. Böylece bir servis projesi ortaya konulacak. Sistemi kendisi kurmak isteyenler için cihazlar perakende olarak da satılacak. ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, 2011 yılında 100-150 bin, 2011'de ise toplam 1 milyon cihaz satışı bekliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim