• BIST 9990.96
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

CDN'nin Bulut servisinin verimliliğine etkisi

CDN'nin Bulut servisinin verimliliğine etkisi
Content Delivery Network; kısa adı ile CDN, modern zamanlarda web sitelerinin ve web uygulamalarının verimli çalışabilmesi için oldukça büyük öneme sahip barındırma teknolojinin merkezinde yer almaktadır.

Zira sunucular cloud server teknolojisi kullanıyor olsalar dahi, bazı içeriklerin uzak sunucularda barındırılması, sistemin verimliliğine pozitif etki eden faktörlerin başında yer almaktadır. Web siteleri klasik hosting veya bulut sunucu üzerinde barındırılabilirler. Her iki durumda da cdn sistemin hızlı ve güvenilir biçimde çalışabilmesi için gereklidir. Zira, veritabanı ve site yazılımının aynı anda aynı sunucu veya sunucu grubundan yüklenmesi yerine, yükü daha düşük olan farklı bir mekanizma üzerinden yüklenmesi daha doğru olacaktır. Özellikle, medya içerikleri, javascript kodları gibi ön yükleme unsurlarının farklı kaynaklardan çekilmesi, ana sunucunun yükünü azaltır ve daha kolay bir yükleme söz konusu olur.  Bu noktada cloud server veri trafiğinin CDN kullanılarak düşürülebildiğini söylemek de mümkün olacaktır.

CDN esasında bulut sunucu altyapısı ile çalışmaktadır. Ancak cdn kullanan sitelerde, seçili içerikler farklı kaynaklardan aktarılır. Örneğin, kullanacağınız CDN sunucusu sitenizdeki ağır görselleri farklı bir kaynaktan yükleyebilir ve sitenizin bant genişliğinin etkilenmeden doğrudan yazılımı yükleyebilmesine olanak tanır. Modern web siteleri, çok fazla uygulama barındırdığından, pek çok cloud server, hem medya içerikleri hem de site yazılımını yüklerken sorunla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle bulut sunucu üzerindeki yükü azaltmak için site yazılımını değiştirmek yerine mükemmel bir optimizasyon çözümü olan cdn tercih edilebilir ve dilediğiniz kapsamda web siteleri ve web uygulamaları bu altyapı üzerinden servis edilebilir.

Mevcut internet dünyasının amiral gemileri olan sosyal medya sitelerinin bütünü CDN kullanmaktadır. Elbette cloud server teknolojisi ile hizmet veren bu sitelerin yerel sunucularında bu kadar büyük verileri barındırabilmeleri söz konusu değildir. Kaldı ki milyonlarca kullanıcısı olan bir we sitesinin aynı anda karşılaşacağı trafik akını yerel bir hat ile tolere edilemeyeceğinden bulut sunucu kaçınılmaz hale gelmektedir. Elbette bu sitelerin bütünü özel cdn çözümleri kullanmaktadır. Bu kadar ağır trafik yükü ile karşı karşıya olmalarına rağmen bu sitelerin mükemmel yükleme hızına sahip olması da göstermektedir ki CDN, sitelerin verimli çalışabilmeleri için en uygun çözümdür.

 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim