• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

-Çin, yüksek teknolojiyi tekeline aldı

-Çin, yüksek teknolojiyi tekeline aldı
Uzmanlara göre, ABD ve diğer Batılı devletler, dünyanın en büyük nadir metal ve mineral ihracatçısı Çin'in tehdidi altında bulunuyor.

-Çin, yüksek teknolojiyi tekeline aldı-

Uzmanlara göre, ABD ve diğer Batılı devletler, dünyanın en büyük nadir metal ve mineral ihracatçısı Çin'in tehdidi altında bulunuyor.

Teknolojik ürün geliştirme konusunda lider ülkeler, yeşil teknoloji için yaşamsal öneme sahip galyum, palladyum gibi nadir metallerin üretiminin belli ülkelerin kontrolünde bulunduğu ve zamanla tükeneceği endişesiyle çözüm yolları arıyor.

Bu çerçevede, ABD, AB ve Japonya, nadir metal ihracatını kısıtladığı gerekçesiyle Çin'i Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet ederken, Çin, bu kararına ''çevrenin zarar görmesini'' gerekçe gösteriyor.

Batılı ülkeler, Çin'in hibrid motor, silah, lazer, televizyon, cep telefonu, led ampul ve fotoğraf makinesi gibi yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesi için çok önemli olan 17 hammaddenin ihracatına kota koyarak haksız rekabet ortamı yarattığını öne sürüyor.

Çin'i, kendi ülkesindeki üreticileri, bu metalleri daha uygun fiyata alarak rekabet avantajı yaratmakla suçlayan Batılı ülkeler, diğer ülkelerdeki üreticilerin ise çok daha az miktarda ve daha yüksek fiyatlara bu metalleri almak zorunda kaldıklarına dikkati çekiyor.

Sürecin sonunda DTÖ'nün üyelerinden biri olan Çin'e karşı yaptırımlar uygulayabileceği belirtiliyor.

Çin ise ''üretim aşamasında çevrenin önemli ölçüde zarar görmesini'' gerekçe göstererek nadir metal ihracatına kota uyguladığını öne sürüyor.

Sanayinin pek çok kolunda düşük oranda ancak hayati öneme sahip bir girdiyi oluşturan nadir metaller cep telefonu, mücevher, fiber optik, lityum piller, güneş panelleri, uzay, elektronik, seramik, cam, çelik, kimya ve petrol endüstrisinde önemli yer tutuyor.

Problem ise stratejik öneme sahip bu hammaddelerin büyük bir kısmının bir avuç ülkenin elinde bulunmasından kaynaklanıyor.

Bu ülkeler arasında ilk sırada Çin yer alıyor. Çin, hibrid motor, led ampul üretiminde ve nanoteknolojide kullanılan nadir metal kaynağının yüzde 95'ini, antimonun yüzde 87'sini, tungstenin yüzde 84'ünü elinde bulunduruyor.

Çin'i Rusya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Brezilya takip ediyor. Bu da yüksek teknoloji kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen batılı ülkeler için ciddi sorun teşkil ediyor.

''Yüksek teknoloji Çin tehdidi altında''

Uzmanlara göre, ABD ve diğer Batılı devletler, dünyanın en büyük nadir metal ve mineral ihracatçısı Çin'in tehdidi altında bulunuyor.

Günümüzde cep telefonu gibi pek çok elektronik cihazın üretiminde kullanılan lantan, neodimium, terbium gibi 17 nadir metalin en büyük üreticisi konumundaki Çin, son 10 yılda söz konusu madenlerin ihracatını belirgin şekilde azalttı.

Çin yönetiminin, sadece iç ihtiyacını karşılayacak kadar maden çıkarmayı amaçladığını iddia eden uzmanlar, bu durumun Batılı ülkeleri, yeni kaynaklar bulmak zorunda bırakacağı konusunda uyarıyor.

Nadir metallerin üretiminde yaşanan yolsuzluklara dikkati çeken Çin Hükümetinin, geçen yıl stratejik metallerin üretimini devlete devredeceğini açıklamasının ardından konu Avrupa'yı daha çok meşgul etmeye başladı.

Uzmanlar, söz konusu nadir madenlerin, rüzgar türbinleri ve düşük enerjili ampuller (led) gibi yeşil teknoloji ürünleri için son derece önemli hammaddeler olduğunu belirterek, Çin'in ihracatı daha da kısması durumunda yaşanacak sıkıntının tüm dünyayı olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor.

Çin tüketimde de lider

Nadir metal tüketiminde de en büyük ülke haline dönüşen Çin, alçı, vanadyum, titanyum, tantal, volfram, granit, antimon da dahil olmak üzere 12 çeşit madenin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.

AB ülkeleri ise antimon, kobalt, molibden, niobyum, platin ya da tantal gibi nadir metallerin tedarikinin tamamını ithalatla karşılıyor. Dünyanın en büyük 10 maden şirketi arasında hiç Avrupalı bulunmaması ise endişelerin tırmanmasına neden oluyor.

ABD de değerli metallerin 20 yıl içinde tükenebileceği konusunda bir strateji belgesi hazırlayarak, son derece kritik 5 madeni tespit etti.

Pentagon'un ayrıca, savunma sanayi ihtiyaçları için stratejik bir nadir metal rezervi oluşturduğu ifade ediliyor.

Avrupa endüstriyel kalkınma stratejisi geliştiriyor

Avrupa Komisyonu tarafından önceki yıl hazırlanan bir raporda, çok sayıda gelişen ekonominin, yenilenebilir enerjinin kullanımında hayati öneme sahip hammadde kaynaklarının tükenme tehlikesine karşı, kaynakları kendi özel kullanımlarına ayırmak amacıyla endüstriyel kalkınma stratejileri geliştirdiklerine işaret edildi.

Komisyon hazırladığı raporla, kritik öneme sahip nadir metallerin 14'ünün tükeneceği konusunda uyardı ve Avrupa hükümetlerinin sanayi konusunda sıkıntı yaşamaması için izlemeleri gereken yol haritasını belirledi.

Raporda belirlenen 14 kritik metalin yer aldığı listenin başında lityum geliyor.

Son araştırmalar ise dünyanın en büyük lityum rezervinin yıllardır savaşlarla mücadele eden Afganistan'da olduğunu ortaya koyuyor.

Nadir metaller için son 20 yıl olabilir

Uzmanlar, nadir metallerin 20 yıl içinde tükeneceği öngörüsünde bulunuyor. Örneğin 2006'da güneş panellerinin yapımında kullanılan galyumun yüzde 83'ü Çin'de olmak üzere dünya genelinde 152 ton üretildiği belirtiliyor. 2030'da ise talebin 603 tona çıkacağı yani mevcut üretimin neredeyse dört katı büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ancak bu yatakların araştırılmasında engelleyici en önemli faktörden bir tanesi de hatırı sayılır büyüklükte tanımlanmış olan rezervlere karşılık, günümüzde tüketimin hala düşük olması.

Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda, nadir metallerin tüketimindeki artışın da yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Çin'in değerli metal kaynak oranları ve kullanım alanları şöyle:

Nadir metaller yüzde 95 - Nanoteknoloji

Antimon yüzde 87 - Yarı iletken

Tungsten yüzde 84 - Elektrotlar

Galyum yüzde 83 - Fotovoltaik

Germanyum yüzde 79 - Fiber optik

İndiyum yüzde 60 - Fotovoltaik

Flüorin yüzde 51 - Metalürji

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim