• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Çin'de vatandaşlara ulaşım yasağı geliyor

Çin'de vatandaşlara ulaşım yasağı geliyor
Mayıs ayından itibaren, Çin’in yeni yeni filizlenen “sosyal kredi” sistemine göre sıralandırılması yapılan Çinli vatandaşlara, bir yıl boyunca tren veya uçak bileti satın almanın yasaklanması tehlikesi bulunuyor.

Mayıs ayından itibaren, Çin’in yeni yeni filizlenen “sosyal kredi” sistemine göre sıralandırılması yapılan Çinli vatandaşlara, bir yıl boyunca tren veya uçak bileti satın almanın yasaklanması tehlikesi bulunuyor. Ülkedeki Ulusal Gelişim ve Reform Komisyonu tarafından yayınlanan son açıklamalar, vatandaşlara bu yönde bir yasağın gelebileceğini işaret ediyor.

Sosyal kredi sistemiyle Çin devleti vatandaşlarını; kriminal davranışlar, mali suçlar, satın aldıkları, söyledikleri ve yaptıklarıyla puanlandırıyor. Teknoblog'da yer alan bilgilere göre; Düşük puana sahip olanların cezalarla ve kısıtlamalarla yaşamaları gerekiyor. Çin, bu sistemi 2020 yılında tamamen işler hâle getirmeyi hedefliyor, ancak daha şimdiden erken versiyonları test edilmeye başlandı.

Çin devleti daha önce de yüklü miktarda borcu olan kişilere seyahat kısıtlaması getirmeye odaklanmıştı. Bu kişiler arasında LeEco ve Faraday Future’un kurucusu olan, geçen yıl Çin Yüksek Halk Mahkemesi’nin kara listesine giren Jia Yueting de bulunuyor.

Yeni getirilen seyahat kısıtlamalarıysa, giderek büyümekte olan sosyal mühendislik çalışmasına eklenen son halka oluyor. Söz konusu sistemle, daha şimdiden yedi milyondan daha fazla vatandaşa ceza verildi. Reuters’in belirttiğine göre, seyahatlerde ceza verilecek uygulamalar açısından yelpaze epey geniş tutuluyor. Terörle ilgili yanlış bilgi yayanlardan uçuşlarda probleme neden olanlara, son kullanma tarihi geçmiş bilet kullananlardan trenlerde sigara içerken yakalananlara kadar, birçok kusurlu harekette bulunanlara yasak getirilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim