• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Çin'den hızlı trene 1 trilyon dolarlık yatırım

Çin'den hızlı trene 1 trilyon dolarlık yatırım
Hazırlanan programa sıkı sıkıya uyan Çin, hızlı tren için 1 trilyon dolar harcayacağını açıkladı.

Çin yüksek hızlı trene dünyanın en büyük yatırımını yapıyor

Hazırlanan programa sıkı sıkıya uyan Çin, hızlı tren için 1 trilyon dolar harcayacağını açıkladı.

Hızlı trenlere dünya çapında bakıldığında Avrupa ve Japonya'nın oldukça ileride olduğu biliniyor. Çin de yatırımlarını hızlı tren konusunda sıklaştırdı ve yaklaşık 26 bin kilometrelik hızlı tren projesine 1 trilyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

1 trilyon dolarlık yatırım dünya çapında hızlı tren için yapılan en büyük yatırım olarak dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde hızlı tren projelerine 13 milyar dolarlık yatırım yapılacağı açıklanmasından Çin'in ne denli büyük bir yatırıma imza attığını gösteriyor.

Birkaç ay önce hızlı trenlerde en yüksek hız ortalamasına sahip tren güzergahı kayıtlara geçmişti. Şangay'dan Beijing'e uzanan tren yolunda ortalama 380 kilometre hıza ulaşılıyor. Şangay'dan Hangzhou'ya giden hızlı trendeyse 416.6 kilometre hıza ulaşıldığı kaydedildi.

Bu kadar yatırımın sebebi ne?

Çin'de şu anda yaklaşık 7 bin kilometre uzunluğunda tren yolu bulunuyor. Bu uzunluk dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Ancak hız söz konusu olduğunda Çin, Japonya ve Fransa gibi ülkelerin hala gerisinde yer alıyor. Japonya'nın JR-Maglev treni saatte 581 kilometre hıza ulaşabiliyor. Fransa'daki TGV de 574.8 kilometre hıza çıkıyor.

Peki, Çin neden hızlı tren ulaşımına bu denli önem veriyor? Bilindiği gibi Çin dünyanın en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Hızlı ulaşımla kapasitenin önemli ölçüde artırılması, daha verimli çalışılması hedefleniyor. Yeni tren sistemiyle, çalışanlar için 20 dakikayla bir saat arasında zamanın kazanılması ön görülüyor. Böylece yapılan yatırımın kısa sürede ekonomiye büyük katkı sağlayarak kendini amorti etmesi planlanıyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim