• BIST 9886.95
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Çinliler, kendi Sukhoi-27 savaş jetini üretti

Çinliler, kendi Sukhoi-27 savaş jetini üretti
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Çin, Rus savaş jeti Sukhoi-27’lerin ters mühendislikle tıpatıp aynısını üretmeyi başardı.

ÇİNLİLER, 'ÇAKMA JET' ÜRETTİLER

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Çin, Rus savaş jeti Sukhoi-27’lerin ters mühendislikle tıpatıp aynısını üretmeyi başardı.

Çin’in J-11B jetleri aynı zamanda ABD’nin F-15 ve F-16 jetleriyle aynı klasmanda sayılıyor.

Haberde Çin’in daha gelişmiş savaş jeti modeli JF-17 için potansiyel alıcılar arasında Türkiye’nin de adı geçtiği idda edildi. Şimdilik Rus motoru kullanan bu jetlerin Türkiye dışında diğer olası müşterileri olarak Pakistan, Sri Lanka, Bangladeş, Venezüella, Nijerya, Fas olarak sıralandı. Çin’in ilk yerli üretim uçak gemisini de tamamlamak üzere olduğu belirtildi.

Çin, Soğuk Savaş sonrası dönemde Rusya’nın en büyük savunma sanayii müşterilerindendi. Rusya’nın bu dönemde Çin’e sattığı silah ve savunma sanayii ürünlerinin toplam değerinin 20-30 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Bunun bir milyar doları ise 24 adet Su-27 için ödenmişti. Rusya’nın Çin’e yaptığı satışlar yalnızca uçak, tank, füze, denizaltıdan değil, bazı araçların üretim lisanslarını da içeriyordu. Bunlardan biri de kısaca Su-27 olarak bilinen uçakların lisansıydı.

Son iki yıldır Rusya’ya savunma sanayiine ilişkin tek bir sipariş bile vermeyen Çin, Su-27’lerin elektronik ve radar sistemlerini bir süredir zaten üretiyordu. Zinciri tamamlayan son halka ise jet motoru oldu. Dünyanın büyük silah ve savunma sanayii ihracatçıları arasına girmek için Çin’in önünde uzun bir yol var. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre dünya savunma sanayii ticaretinde 2005-2009 yılları arasında bu ülkenin aldığı pay yalnızca yüzde 2’ydi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim