• BIST 9760.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Çukurova Havalimanı için geri sayım

Çukurova Havalimanı için geri sayım
Çukurova Havalimanı ile ilgili tartışmalara son veren M. ŞÜkrü Koçoğlu 2014'te açılmasının planlandığını ifade etti...

 

Mersin’de Çukurova Havalimanı’nın kurulması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı M.Şükrü Koçoğlu, 2 ay içinde başlanacak inşaatın yaklaşık 22 ayda tamamlanması ve havalimanının 2014’te işletmeye açılmasının planlandığını duyurdu

Türkiye’de pek çok ilke imza atması planlanan, 30 milyon yolcu kapasitesi ve kargo taşımacılığındaki iddiasıyla yola çıkılan Çukurova Bölgesel Havalimanı yatırımı için geri sayım başladı. Mersin’in bu yatırımla birlikte havalimanına sahip olmanın yanı sıra havacılık sektörünün gelişimine katkı sağlayacak bir de serbest bölgeye kavuşacağını dile getiren Çukurova Uluslararası Havalimanı Yönetim Kurulu Başkanı M.Şükrü Koçoğlu, ‘’25 Ocak 2012’de Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Çukurova Uluslararası Havalimanı arasında imzalanan uygulama sözleşmesi ile başlayan süreç hızla devam ediyor. Gerekli hazırlıklar tamamlanarak en geç iki ay içinde inşaata başlanacak. İnşaatın yaklaşık 22 ayda tamamlanması ve havalimanının 2014’te işletmeye açılması bekleniyor’’ dedi. Koçoğlu, üç vardiya esasına göre 24 saat çalışılacağını ve aynı anda 4 bin 500 işçinin çalışacağını söyledi. Çukurova Havalimanı’nın Mersin merkezine 45, Adana merkezine ise 30 kilometre uzaklıkta olacağını anlatan M.Şükrü Koçoğlu, proje sahasının yaklaşık 800 hektar (8 milyon metrekare) olduğunu açıkladı. Yalnızca havalimanı yatırım proje tutarının 360 milyon Euro olduğunu bildiren Koçoğlu, bu rakamın havalimanının hava tarafında kurulması planlanan serbest bölge yatırımları, kara ve demiryolu bağlantı yolları için yapılacak ilave yatırımlarla birlikte 500 milyon Euro’ya kadar çıkaracağını kaydetti.
‘’7 bin 500 yüz kişiye istihdam sağlayacağız’’

Havalimanının başlangıçta yıllık 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını aktaran M. Şükrü Koçoğlu, daha sonra mevcutlara ilave olarak yapılacak yeni bir terminal binası ve yeni bir pistle birlikte bu rakamın yıllık 30 milyon yolcuya çıkarılmasının planlandığını söyledi. Havalimanının işletimi, güvenliği ve temizlik işleri için başlangıçta yaklaşık bin 200 kişiye, havalimanında kurulması planlanan serbest bölgede ise bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Koçoğlu, şöyle konuştu:  “Ayrıca havayolu işletmeleri, yer hizmetleri, ikram, yakıt ve diğer havacılık işletmelerinde de yaklaşık 3 bin 500 personelin istihdam edileceği tahmin ediliyor. Havalimanında başta DHMİ, polis, gümrük ve meteoroloji olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet verecek personel ile birlikte başlangıçta toplam 7 bin 500 personel istihdam edilecek. Bu sayı her yıl havalimanındaki uçak ve yolcu sayısındaki artış da dikkate alınarak en az yüzde 10 artışla devam edecek’’ dedi.

Havalimanına Mersin ve Adana’dan ulaşımın, D-400 Karayolu ve TEM ile yapıldığını anlatan M. Şükrü Koçoğlu Kargılı Köyü’ne kadar olan tüm yolların asfalt olduğunu Kargılı Köyü’nden faaliyet sahasına kadar olan 500 metrelik bölümün ise berkitme yol olduğunu söyledi. İşletme aşamasında Çukurova Havalimanı’nın mevcut D-400 Karayolu ve TEM ile bağlantısını sağlamak amacıyla yaklaşık 16 kilometre uzunluğunda bağlantı yolunun yapılacağını aktaran Koçoğlu, ayrıca mevcut demiryoluna bağlantıyı sağlamak amacıyla da yaklaşık 9 kilometre uzunluğunda demiryolu hattının yapılacağını bildirdi. Ulaşım ağının çok güçlü olacağını vurgulayan Koçoğlu, kara ve demiryolu bağlantısının yanı sıra havalimanına en yakın liman bağlantısının ise 45 kilometre uzaklıkla Mersin Limanı olduğunu hatırlattı.

‘’Kuracağımız serbest bölgede model olacağız’’

Çukurova Havalimanı’nın işletimi için mevcut klasik işletim anlayışının dışında yeni konseptler geliştireceğine dikkat çeken M. Şükrü Koçoğlu, bunun için de ilk aşamadan havalimanının hava tarafında yaklaşık 610 bin metrekarelik bir alanın serbest bölge ilan edilmesinin planlandığını bildirdi. Koçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda Ekonomi Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunuldu. Konunun en kısa sürede sonuçlandırılması bekleniyor. Çukurova Havalimanı’nda ilan edilmesi planlanan serbest bölge Türkiye’deki uluslararası trafiğe açık bir havalimanın hava tarafında ilan edilen ilk serbest bölge olması dolayısıyla ülkemiz ve bölge ülkeler için de bir model olacak. Kurulması planlanan serbest bölgede; uçak bakım, uçak boyama, havacılık ve uzay sanayi, uçak parçaları, pilot simülatör eğitimi, yazılım, bilgisayar, elektronik, telekomünikasyon, makine, soğutma sistemleri, dutyfree, dış ticaret, bankacılık ve finansman, sigortacılık, transit ticaret ve transit kargo taşımacılığı gibi hizmetlerin yürütülmesi planlanıyor.”  Yürütülmesi planlanan bu faaliyetlerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türkiye’yi uçak bakım, hava kargo ve havacılık eğitimi konularında bölgesel bir güç yapma planlarına da uygun olduğunu vurgulayan Koçoğlu,  ayrıca Türk havacılığının gelişimine de ciddi katkı sağlayacağını dile getirdi.

‘’Kargo taşımacılığında Avrupa’nın harekat üssü olmaya adayız’’

Çukurova Havalimanı’nın hava kargo açısında da çok elverişli olduğunu aktaran M. Şükrü Koçoğlu, 2009’da yapılan 10’uncu Ulaştırma Şurası’nda alınan kararlar doğrultusunda bu havalimanının ‘Open  Sky’ ilan edilmesi için havalimanının açılmasına az süre kala Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacağını hatırlattı. Avrupa’daki birçok havalimanının gece uçuşlarına kapalı olması ve uçakları için yüksek vergilerin uygulanması nedeniyle kargo taşımacılığı için cazip olmaktan çıktığını belirten M. Şükrü Koçoğlu, uluslararası büyük kargo taşıyıcı şirketlerinin kargo taşımacılığı için çok uygun olan Çukurova ve Havalimanı’nı harekat üssü olarak kullanması için gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi. Ayrıca havalimanının kara tarafında ise büyük alışveriş merkezlerinin kurulmasının planlandığını aktaran M. Şükrü Koçoğlu, yöre halkının alışveriş ihtiyacının havalimanında sağlaması için gerekli altyapının oluşturulmasının planlandığını bildirdi. 

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim