• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Davutoğlu: Vizesiz geçişler kaldırılmayacak

Davutoğlu: Vizesiz geçişler kaldırılmayacak
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan olayların ardından dün akşam Ankara'da gerçekleştirilen toplantının rutin toplantılardan birisi olduğunu belirtti.

Davutoğlu: Vizesiz geçişler kaldırılmayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de yaşanan olayların ardından dün akşam Ankara'da gerçekleştirilen toplantının rutin toplantılardan birisi olduğunu belirterek, Suriye Dışişleri Bakanı'ndan aldığı bilgileri değerlendirdiklerini dile getirdi.

Seçim gezileri kapsamında Konya'nın Kulu ilçesinde bulunan Bakan Davutoğlu, açılış programlarının ardından kendisi için düzenlenen yemeğe geçti. Yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, dün Suriye'de yaşanan olayların ardından Ankara'da Dışişleri konutunda düzenlenen toplantıyla ilgili soru üzerine, "Bu sizler için olağanüstü bir toplantı gibi gözükebilir ama bizim için rutin bir değerlendirme toplantısıydı. Ortadoğu'daki gelişmeler paralelinde ihtiyaç hasıl oldukça kurumlarımız arasında oluşturduğumuz bir koordinasyon mekanizması var.

Dolayısıyla bu mekanizma gerektiğinde devreye giriyor ve değerlendirmeler yapılıyor. Dün Suriye'deki gelişmeler vardı. Sınırımızdan bazı Suriye vatandaşlarının geçme talepleri ile ilgili koordinasyon toplantısı yaptık. Ancak bu toplantıya farklı anlamlar yüklememek lazım. Önemli gelişmeler oluyor. Dolayısıyla bu gelişmelerdeki seyri yakinen takip etmek ve Türkiye'nin atabileceği adımları gözden geçirmek gerekiyor. Dün yapılan toplantıda da bölgedeki ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdik.

Bunu düzenli hale gelen bir koordinasyon mekanizması olarak değerlendirmek daha doğru olur. Konuyla ilgili bilgileri sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza da arz ettim. Zaten Türkiye'nin çok ilkesel bir politikası var. Halkların meşru taleplerini her zaman destekledik. Tunus'ta, Libya'da, Mısır'da, Yemen'de, Suriye'de destekledik. Bu konuda Türkiye'nin farklı bir tutumu olmamıştır. Aynı zamanda bölgenin geleceğinde sorumluluğu üstlenen bir ülke olarak bu geçiş sürecinin de barışçıl bir şekilde seyretmesi için elimizden geleni yaptık. Muhatabımız olan ülkeler ve devlet adamlarıyla her düzeyde temasımızı sürdürdük ki bu gelişmeler doğru bir zeminde yürüsün.

Suriye bizim için kaderi kaderimiz olan en önemli komşumuz. En uzun sınıra sahip olduğumuz bu ülkedeki her gelişmeyi an ve an takip etme sorumluluğumuz var. Dün Suriye Dışişleri Bakanıyla ikili bir görüşme gerçekleştirdim. Ondan aldığımız bilgileri de değerlendirdik. Bundan sonra da bu gelişmeleri takip edeceğiz" dedi.

"BİZ HERKESİN BULUNDUĞU YERDE MUTLU OLMASINDAN YANAYIZ"

Bir gazetecinin, Suriye'den Türkiye'ye geçen Suriyelilerin devamının gelip gelmeyeceği ile ilgili sorusu üzerine ise Bakan Davutoğlu, "Bu, daha sonraki gelişmelere bağlı bir şey. Türkiye her zaman insani gerekçelerle her türlü fedakarlığı yapmıştır. İnsani gerekçeler söz konusu olduğunda akan sular durur. Özellikle de komşu ülkelerde bütün halklar bizim kardeşlerimizdir. İnsani ihtiyaç olduğunda bizim buna karşı koymamız söz konusu olamaz.

Bu Libya'da da böyleydi. Oradan ne zor şartlar altında tahliyeler gerçekleştirdiğimizi gördünüz. Bu olayın insani boyutu. Sınır boyunun uzunluğu ele alındığında konunun siyasi boyutu da var. Suriye'de istikrarın zedelenmemesi ve bu geçiş sürecinin sağlıklı devam etmesi için böyle bir göçün olmamasını dileriz. Herkes kendi yurdunda, köyünde, kasabasında, ilinde huzur içinde yaşasın, bizim arzumuz bu. Ama istenmeyen olaylar olduğunda Türkiye'nin güçlü bir deneyimi var. Bunları her zaman değerlendiririz.

Kurumlarımız arasında Libya'da görüldüğü üzere saat gibi işleyen bir koordinasyon var. Umarım böyle bir şeye ihtiyaç olmaz. Biz onların bulundukları yerlerde mutlu olmalarını istiyoruz. Kökenleri, mezhepleri ne olursa olsun Suriyeliler bizim kardeşimiz. İnşallah böyle bir şeye ihtiyaç olmaz ama olduğunda da dün akşam olduğu gibi ağırlarız, misafirimiz olurlar ve en kısa sürede geri dönerler" şeklinde konuştu.

Dünkü gösterilerde insanların hayatını kaybettiği ve her gün ölü sayısının arttığının hatırlatılması üzerine Bakan Davutoğlu, "Dün Bakanla görüşmemizin ana noktası bu oldu. Zaten bir önceki günkü MGK'da da bu konuyu değerlendirdik. Hem Başbakanımız, hem ben çok sayıda telefon görüşmesi yaptık. Dolayısıyla şu anda Türkiye ile Suriye arasında bir diyalog problemi yok.

Doğru gördüğümüz ve onlar için doğru gördüğümüz her şeyi onlarla paylaşıyoruz. Doğru olduğuna inandığımız şey nedir, sivil kayıpların yaşanmaması. Doğru olan güvenlik güçleriyle halkın karşı karşıya gelmemesi. Akan her damla kanı kendi kanımız gibi değerlendiriyoruz. Ümit ederiz ki bu noktada gerekli adımlar atılır ve yeni can kayıpları yaşanmaz" dedi.

Gelişmeler üzerine sınır bölgelerinde önlem alınıp alınmayacağı sorusu üzerine Davutoğlu, "Bu mekanizma eskiden beri olan bir mekanizma. Her konuya hazırlıklıyız. O hazırlıklar gözden geçirildi. Vizesiz geçişlerin kalkması ise söz konusu değil. Biz iki ülke insanları arasında bariyer oluşturacak her şeyi kaldırmak istiyoruz" şeklinde ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim