• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Demiryolları özel sektöre açılıyor

Demiryolları özel sektöre açılıyor
Demiryolları taşımacılığında 21 Haziran tarihi itibarıyla yeni bir dönem başlayacak. Demiryolları özel sektöre açılıyor.

Yeniden yapılanmanın tamamlanmasıyla demiryolu altyapı işletmecisi olarak TCDD, tren işletilecek hatlar, bu hatların özellikleri ve tren çizgilerine ait erişim ücretleri gibi konuları içeren şebeke bildirimini yayımlayacak ve özel sektörün gerekli şartları yerine getirmesi halinde firmalara bir yıllığına tren çizgisi kullanımı tahsis edecek.

55 MİLYAR $ HEDEFİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 1 Mayıs 2013’te çıkardığı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile 21 Haziran’da TCDD hem demiryolu altyapı işletmecisi hem de TCDD Taşımacılık A.Ş. adıyla yeniden yapılanacak.

1 YILLIĞINA TAHSİS

Demiryollarında, erişim sözleşmesi kapsamında tren çizgilerinin kullanımı 1 yıllığına tahsis edilecek. Tren çizgisi tahsisinde yolcu ve yük ayrımı yapılmayacak. Şebeke bildiriminde belirtilen ücret üzerinden demiryolu tren işletmecisine işletme hakkı şeklinde verilecek. Güzergâhlara göre tren çizgilerinin tahsis ücretlerinde farklılıklar olabilecek.

Altyapı işletmecisi tarafından muhammen bedellerin belirlenmesinde ulusal demiryolu ağlarında işletilecek tren çizgileri erişim ücretleri ile hat bakım-onarım ve işletme maliyetleri göz önüne alınacak.

Özel sektörün demiryolu taşımacılığı yapabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi de gerekecek. Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce (DDGM) yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliği’ne göre firmalar işletmede kullanacağı araçları tescil ettirecek. Yayımlanma aşamasında bulunan taslak halindeki Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği’ne göre ise demiryolu yük ve yolcu taşımacılığı yetki belgesi alınması gerekecek. İşletmecilerin emniyet konusunda da önemli yükümlülükleri olacak.

ÖZEL SEKTÖRE HAT TAHSİSİ

TCDD’nin yapılanmasından sonra; demiryolu altyapı işletmecisi olarak TCDD, tren işletilecek hatlar, bu hatların özellikleri ve tren çizgilerine ait erişim ücretleri gibi konuları içeren şebeke bildirimini yayımlayacak. TCDD Taşımacılık A.Ş. ve diğer özel sektöre ait demiryolu tren işletmecileri yayımlanan şebeke bildiriminden tren çizgisi talebinde bulunacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim