• BIST 9753.94
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Denizciler Preveze Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü'nü kutladı

Denizciler Preveze Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü'nü kutladı
Türk denizcilik tarihinde önemli bir yeri olan Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü,çeşitli etkinliklerle kutlandı. Mavi vatanın bekçileri olan denizcilerimiz gösterileriyle izleyenleri büyüledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’na bir mesaj gönderdi. Barbaros Hayrettin Paşa komutasında büyük bir donanmaya karşı 1538’de kazanılan Preveze Deniz Zaferi’nin denizcilerimizin gurur abidesi olduğunu belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

“Osmanlı Devleti’nin Akdeniz’deki üstünlüğünü ve egemenliğini perçinleyen bu zafer, Donanmamızın gücünü ve kabiliyetini de tüm dünyaya göstermiştir. Tarihi başarılarla dolu olan Deniz Kuvvetlerimiz, mazisinden tevarüs ettiği kahramanlık ve gelecek vizyonuyla her geçen gün etkinliğini artırmakta, uygulamaya konulan milli projelerle geleceğin güvenlik ortamına kendisini hazırlamaktadır. Birikimi, donanımı, disiplini, üstün görev anlayışı, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden dinamik yapısıyla Deniz Kuvvetlerimiz, hem ülke savunmasına hem uluslararası barışa değerli katkılarda bulunmaktadır. Deniz Kuvvetlerimizin tüm mensuplarını tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nde vatanı için mücadele eden bütün kahramanlarımızı ve şehitlerimizi şükranla anıyor, sizi ve şahsınızda Deniz Kuvvetlerimizin tüm mensuplarını en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Türk denizcilik tarihinde önemli bir yeri olan Preveze Deniz Zaferi, Barbaros Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Dönemin donanmasının başında bulunan Barbaros Hayrettin Paşa da anıldı. Aynı zamanda 'Deniz Kuvvetli Günü' olarak da kutlanılan zaferin yıl dönümünde komutanlar, Barbaros Hayrettin Paşa'nın kabrini ziyaret ederek dua etti. 

1538 yılında Barbaros Hayrettin Paşa idaresindeki Osmanlı donanmasının Preveze'de Haçlı Donanması'nı bozguna uğratması Türk denizcilik tarihi için çok önemli bir yere sahip. Zafer sonrasında Akdeniz'de güç kazanan Osmanlı donanması, aynı zamanda tarihte unutulmaz bir sayfa açmıştı. 

İstanbul'daki kutlamalar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da her yıl törenle kutlanan zafer, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Günü olarak da kutlanıyor. Bu kapsamda Beşiktaş'daki Deniz Müzesi yanında bulunan Barbaros Meydanı'nda askeri tören yapıldı. Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu ve protokol üyelerinin katılımıyla yapılan törende, Barbaros Sancağı göndere çekilerek tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Osmanlı denizci askerlerini temsil eden ve dönemin kıyafetlerini giyen askerlerin oluşturduğu manga da tören alanında ilgiyle izlendi. 

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun kutlama mesajları okundu. Şeref Defteri'ni imzalayan Koramiral Korlu, "Deniz harp tarihinin bu en büyük zaferini bizlere armağan eden ve 'denizlere hakim olan, cihana hakim olur' sözüyle denizciliğin dünya çapındaki önemini yüz yıllar önce ortaya koyan şahsınızı ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz." diyerek Barbaros Hayrettin Paşayı andı.

Törenin son kısmında komutan ve protokol üyeleri Barbaros Hayrettin Paşa'nın meydanın diğer köşesinde bulunan türbesini ziyaret ederek dua etti. 

Gölcük'teki kutlamalar

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ndeki Donanma Komutanlığı'na bağlı Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'nda, Preveze Deniz Zaferi'nin 476'ncı yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü, Donanma Kupası Yat Yarışları, gemicilik yarışları ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Donanma Komutanlığı ve İstanbul Yelken Kulübü'nün organizasyonuyla Donanma Kupası Yat Yarışlarının 54'üncüsü, Gölcük Deniz Üssü'ndeki Poyraz Limanı'ndan 11'i Deniz Harb Okulu olmak üzere 37 teknenin katılımıyla start aldı. Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetler Günü kutlamalarına Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Nazmi Ekici, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

İŞARET FİŞEĞİ TABANCASINI DONANMA KOMUTANI ATEŞLEDİ

1961 yılından itibaren yapılan Donanma Komutanlığı Yat Yarışlarının startını işaret fişeği tabancasını ateşleyen Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele verdi. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda başlayan yarışlar İstanbul Kalamış Yat Limanı'nda sona erecek ve dereceye girenler çeşitli plaket ve hediyelerle ödüllendirilecek.

GEMİCİLİK YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Havanın yağışlı olması nedeniyle Poyraz Limanı'ndaki etkinlikleri Garnizon Sinema Salonuna alındı. Burada Preveze Deniz Zaferi sinevizyon eşliğinde anlatıldı. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun kutlama mesajı okundu. Daha sonra da Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı Karargah Destek Kıtalar Komutanlığı Hizmet ve Merasim Bölüğü Tüfekli gösteri takımı tarafından silahlı gösteri yapıldı. Donanma Komutanlığı Bandosu konserinin ardından Gemicilik Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.Derecede birinciliği Gölcük Tersane Komutanlığı takımı alırken ikinciliği Kuzey Görev Komutanlığı, üçüncülüğü Gölcük Askeri Hastanesi takımı plaket ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Etkinliğe katılan davetliler 27 Eylül Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü konulu resim ve obje sergisini gezdi.

Zonguldak'taki kutlamalar

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Karadeniz Bölge Komutanlığı'ndaki Garnizon Spor Salonu'nda gerçekleştirilen törene Kaymakam İbrahim Çay'ın yanında belediye başkanları, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ve askerler katıldı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, "Şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anarak Preveze Deniz Zaferi'nin 476'ncı senesi ve deniz kuvvetlerimizin kuruluş ve anma gününü kutluyorum. Buraya gelen, komutanlığımıza iştirak eden tüm misafirlerimize şükranlarımızı sunuyorum" dedi.

Yarbay Serdar Döner, Osmanlı Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet dönemini de içine alan askeri denizcilik sürecini ve elde edilen zaferler ile yaşananları anlattı.

Denizcilik ve Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerinin şiiirlerinin ardından deniz zaferlerine ilişkin sinevizyon gösterisi sunuldu. Törenin ardından halkın ziyaretine açılan TCG Kilimli Gemisi ile TCG Preveze S 353 Denizaltısı gezildi.

Aksaz'daki kutlamalar

Zaferin yıl dönümü, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde törenle kutlandı SAT ve SAS komandolarının kullandığı silahların sergilendiği stant yoğun ilgi gördü.

Preveze Deniz Zaferi'nin 476. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Oramiral Sadık Altıncan Sinema ve Konferans Salonunda halkın katılımına açık gerçekleştirilen kutlama etkinliğine Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat ve üste görevli askerlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun kutlama mesajının okunduğu etkinlikte, katılımcılara Preveze Deniz Zaferi hakkında bilgi verildi. 

Deniz Yüzbaşı Bora Dinler, yaptığı konuşmada, Barbaros Hayrettin Paşa'nın Osmanlı donanmasını en iyi, en yeni ve en büyük hale getirdiğini söyledi. Dinler, Haçlı donanması ve Osmanlı donanmasının savaştığı Preveze'nin, deniz üzerinde 120 bin insanın karşı karşıya geldiği en büyük deniz savaşı olduğunu kaydetti. 

Haçlı donanmasının gemi ve asker olarak daha kalabalık olmasına rağmen Barbaros ile komutanlarının üstün dehası ve leventlerinin kahramanlığı sayesinde savaşı Osmanlı donanmasının kazandığını anlatan Dinler, bu zaferle Akdeniz'in bir Türk gölü haline geldiğine dikkati çekti. Türk Deniz Kuvvetleri'nin yeni katılan gemiler ve geliştirilen sistemler sayesinde imkanlarını genişlettiğine işaret eden Dinler, Türk donanmasının 16. yüzyıldan sonra Akdeniz'deki en güçlü dönemini yaşadığını vurguladı. 

Kutlamada Muğla Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin de katılımıyla Aksaz Deniz Üssü Bandosu tarafından konser verildi. Öğrencilerin bando eşliğinde seslendirdiği "Barbaros Senfonisi" beğeni topladı. 

Kutlamalar kapsamında Sualtı Taarruz (SAT) ve Sualtı Savunma (SAS) grup komutanlıkları tarafından, komandoların kullandıkları bazı silah ve teçhizatlar sergilendi. Etkinliğe katılan öğrenciler silahlara ilgi gösterdi, bazıları silahlarla fotoğraf çektirdi. Atatürk resimlerinden oluşan sergi de katılımcılar tarafından gezildi. 

Çanakkale'deki törenler

Preveze Deniz Zaferi'nin 476. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü, Çanakkale’de törenlerle kutlandı.  Nara Barbaros Şehitliği'nde düzenlenen törene Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü ile protokol üyeleri katıldı. Vali Yardımcısı Batuk, Tuğamiral Doğan ve Başkan Yardımcısı Sürücü, şehitlikteki anıta çelenk sundu. Ardından saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Yardımcısı Batuk tarafından şehitlik şeref defteri imzalandı. Şehitlik gezisinden sonra tören Nara Kalesi'nde devam etti. Tören, "Preveze Deniz Zaferi" konulu konferans ve bando konseri ile sona erdi.

toren-001.jpgtoren1-001.jpgtoren2-001.jpgtoren3-001.jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim