• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Doğu Anadolu'nun gözü yatırım ve kalkınma hamlesinde

Doğu Anadolu'nun gözü yatırım ve kalkınma hamlesinde
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sivil toplum kuruluşları, Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırım Destek Hamlesi"ni "bölgenin kurtuluşu" olarak nitelendirip sevinçle karşıladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sivil toplum kuruluşları, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırım Destek Hamlesi"ni "bölgenin kurtuluşu" olarak nitelendirip sevinçle karşıladı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik gelecek 10 yılı kapsayan ve 2016 ile 2020 döneminde toplam 62 milyar liralık yatırım yapılmasını öngören, tarım, sağlık, spor ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesi bölgede heyecan uyandırdı.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesiyle Batı'nın Doğu'ya taşınacağını söyledi.

Batı'daki iş adamlarının çekinmeden bölgeye gelmesi gerektiğini ifade eden Şengel, "Terör, şer odakları bu bölgeyi olumsuz göstermeye çalışıyor. Halbuki bizim bölgelerde o kadar büyük terör olayları yok. Büyük iş adamlarının bir an önce projede yer almasını istiyoruz. Sanayi gelse, biz de onların yan sanayilerini kurarız. Bu şekilde istihdam, lojistik, ihracat hepsi sağlanır. Bana göre bu teşvik paketi can suyu. Bölgenin kurtuluşu bu projeyle olacak ama iş adamlarımızın da duyarlı olmaları ve biraz fedakarca davranmaları lazım. Çünkü bu ülke bizim, başka Türkiye yok. Bu dönem biraz fedakarlık yapma dönemi." diye konuştu.

Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Mehmet Sekmen de yatırım ve destek hamlesinin bölgede büyük sevinçle karşılandığını ifade etti.

AK Parti iktidarı ile son 14 yılda elde edilen kalkınma hamlesinin Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için açıklanan yeni teşvik paketiyle büyük ivme kazanacağını belirten Sekmen, "23 ilde sağlanacak istihdam olanağı ve 5 cazibe merkezi, on binlerce vatandaşımıza iş ve aş imkanı sağlayacak. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kentlerimizde en önemli sorunu istihdam konusudur. Bölgemiz için büyük bir gelişme olarak görülen yeni teşvik paketiyle küçük ve orta ölçekli işletme kurma düşüncesi olan, üretim merkezi açmayı hedefleyen ve fabrika hayali kuran işadamlarımız sermayelerini devlet güvencesi altına alarak yatırım yapacak. Türkiye'nin çimentosu olan bu yatırımlarla iş adamlarımız ülkemizin üretimine, istihdamına ve büyümesine katkıda bulunacak. Bölgemiz için bir can simidi olarak nitelendirilen teşvik paketiyle 'bacasız sanayi' olarak tanımlanan illerimiz, sanayi şehirlerine dönüşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik ise yıllardır bölgeye farklı bir projeyle yaklaşılması için çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.

''Bu destekle bölgenin kalkınacağına inanıyorum''

Başbakan Yıldırım'ın yerinde ve doğru adım attığını vurgulayan Yücelik, şöyle devam etti:

"Teşvik çıkarılan bölgelerin rekabet şansı çok zayıftı. Buraya özel destek lazımdı. Şu an bu destekler sağlanmaya başlandı. Faizsiz kredi verilmesi önemli bir fırsat. Bu kapsamda büyük fuar merkezleri açılacak ve buradaki firmalar tanıtılacak. Kamu buradaki yatırımcılardan öncelikli mal alacak. Bunu yıllardır söylüyorduk. Doğu'daki sanayici artık kazanacak. Malını artık pazarlayabilecek ve elinde kalmayacak. Önceden insanlar kredi alamıyordu. Şimdi faizsiz kredi alacak. Yatırımcının kredi imkanları kolaylaştırıldığı için rahatlıkla istediği makine ve ekipmanı alabilecek. Bu destekle bölgenin kalkınacağına inanıyorum."

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şube Başkanı Cafer Burucu, sağlık, ekonomi, tarım ve sosyal alanlarda başlayacak kalkınma hamleleriyle hem Erzurum'un hem de bölgenin zenginleşeceğini belirtti.

Yatırım programlarının bölgedeki işverenler için önemli bir avantaj olduğuna dikkati çeken Burucu, "İnanıyorum ki, işverenler devletin sunduğu imkanları kendi çalıştırdığı elemanlarına da yansıtacaklardır. Yani işverenler birtakım kazançlar elde edecek bunu da işçilerine yansıtacaklardır. Terör dolayısıyla dibe vuran doğu ve güneydoğu ekonomisinin, bu açıklanan teşvikle tekrar şahlanacağına inanıyorum." diye konuştu.

Burucu, yıllarca terörden dolayı çok acı çekmiş bölge insanı da teşvikle geleceğe daha güvenle bakacağına inandığını sözlerine ekledi.

 Bizim zaten en büyük derdimiz, göçün durdurulması

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı paketle bölgede yatırım ve istihdam açığını kapatmak amacıyla birçok alanda teşvik verildiğine işaret etti.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarının kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren Demirci, "2027'ye kadar yapılacak her türlü yatırımı devlet destekleyecek ve istihdam sağlanacak. Bu şekilde göç engellenecek. Bizim zaten en büyük derdimiz, göçün durdurulması. Başbakan Yıldırım'ın açıklaması, umutlarımızı attırdı. Göçün tersine olacağına inancım arttı."

Demirci, artık yatırım için her türlü kolaylığın devlet tarafından sağlandığı döneme girdiklerini belirterek, "Bizim için hayvancılık önemli. Artık sadece buralarda ikamet etmek yeterli olacak, burada olmanın, yaşamanın, oturmanın da bir cazibesi olacak. Özellikle memleketine dönebilecek olanları geri çağırıyoruz. Çünkü yer kalmama durumu da var." diye konuştu.

''Başbakanımızın bu açıklaması ile bölgeye yeni bir kan gelecektir''

Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Saim Alpaslan da Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da yatırım hamlesiyle ilgili açıklamalarını sevinçle karşıladıklarını ifade etti.

Bu hamlenin Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır gibi iller için geç kalınmış hamle olduğunu aktaran Alpaslan, "Başbakanımız bunu fark ettiler ve bu bölgelere ciddi zamanlarını ve enerjilerini ayırıyorlar. Bu da bizim gibi illere bir umuttur. Bölgedeki büyük iş adamlarımız, tacirlerimiz göçe zorlanıyor. Biz de bu tüccarları nasıl bu bölgede tutabiliriz mantığını hep yürüttük. Başbakanımızın bu açıklaması ile bölgeye yeni bir kan gelecektir. Bize cesaret verecektir. İş adamlarımız inşallah bundan sonra ciddi yatırımlar yapar." dedi.

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erkan Bulut ise yatırım hamlesiyle büyük mutluluk yaşadıklarını anlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim