• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Endonezyalı dalgıçlar 'Kara kutu'yu bulmak için dalıyor

Endonezyalı dalgıçlar 'Kara kutu'yu bulmak için dalıyor
Endonezya donanmasının dalgıçları, Java Denizi’nde kuyruğu bulunan AriAsia uçağının kara kutusunu bulmak için bölgede dalış yapmaya başladı.

Kayıp AirAsia uçağının kuyruk kısmı bulundu. Endonezya Arama Kurtarma ekipleri uçağın düşme nedenini anlayabilmek için kara kutunun bulunmasının önemine dikkat çekerek, çok sayıda dalgıçı bölgeye getirerek arama çalışmalarını hızlandırdı.

Endonezyalı yetkililer, Java Denizi'ne düşen AirAsia’ya ait QZ8501 numaralı uçağın kara kutusunun hiçbir zaman bulunamayabileceğini açıkladı. Kazadan sonra geçen 12 güne rağmen bulunamayan kara kutunun deniz tabanına gömülmüş olması ya da çamurlu su nedeniyle sinyallerinin engellenmiş olması üzerinde duruluyor. 

Araştırma ekibini koordine eden Supriyadi isimli yetkili, kara kutudan sinyal alamadıklarını belirterek, “Kara kutudan hiçbir iz yok. Deniz tabanında gömülü ya da çamurlu suyla kaplanmış olabilir.” dedi. 

Su altı araştırma ekibinin başında bulunan Fransiskus Bamban Soelistyo ise hava şartlarının izin verdiği kadarıyla dalışlar yaptıklarını belirtti. Soelistyo, “Uluslararası hava ve deniz araştırma ekibi olarak, yolcuların cesetlerini toplamak ve Kuzey Cava Denizi’nde uçağa ait olan parçalarla kara kutuyu bulmayı amaçlıyoruz." dedi.

Öte yandan, kaza nedeniyle Endonezyalı yetkililer uçuş güvenliği kanunları konusunda yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı AirAsia’nın Surabaya-Singapur arasındaki uçuş iznini iptal etti. AirAsia’nın sadece Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri uçuş izni olmasına rağmen uçak Pazar sabahı uçuş izni olmadan kalkmıştı. 

Şirketin yüzde 49’una sahip olan Malezyalı yetkililer ise Jakarta’dan yaptıkları basın açıklamasında, “Uçağın düşmesine, Pazar günü izinsiz uçmuş olması neden olmadı.” savunmasını yaptı. 

Dünyanın en hızlı büyüyen havacılık sektörlerinden biri de Endonezya'da bulunuyor. Ancak ülkedeki sektörde güvenlik kayıtlarının sıkıntılı olduğu dile getiriliyor. Avrupa Birliği Komisyonu birbiri ardına bir dizi kazadan sonra, 2007 yılında Avrupa üzerinde, Endonezya merkezli bütün havayollarının uçuşlarını yasaklamıştı. Bu yasak daha sonra aralarında, Endonezyalı Air Garuda ve AirAsia’nın da bulunduğu bazı havayolları şirketleri için kaldırılmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim