• BIST 9797.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Engelliler için mobil ürünler değerlendirildi

Engelliler için mobil ürünler değerlendirildi
Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen 19. Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl ilk defa engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran mobil ürün ve hizmetler değerlendirildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına göre, engelli insanlar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturarak, 650 milyon insanı temsil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ise, 1980'den bu yana 60 yaş ve üstü insanların sayısı ikiye katlandı ve 2050 yılında bu sayının 2 milyara ulaşması bekleniyor. Her hangi bir engel ile yaşayan bireyler, sosyal hayata dahil olmak için, her geçen gün daha fazla teknolojik desteğe ihtiyaç duyuyor ve daha fazla mobil cihaz, teknoloji uygulamaları ve mobil hizmetlerini kullanıyor.

Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen 19. Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl ilk defa engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran mobil ürün ve hizmetler değerlendirildi. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin de kongre kapsamında; 8 ana kategori ve 31 alt başlıkta organize edilen “Küresel Mobil Ödülleri”nin (Global Mobile Awards) “Erişilebilirlik: Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet veya Uygulama” kategorisinin dört jüri üyesinden biri oldu.

Engelliler sosyal hayata “mobil” olarak katılıyor

Nigar Evgin, “Erişilebilirlik - Kolay Kullanımlı En İyi Mobil Ürün, Hizmet veya Uygulama” kategorisinde; zihinsel, işitsel, hareket, görme veya diğer sınırlılıkları nedeniyle bağımsız yaşama koşullarında kısıtlaması olan insanların hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanan ürünleri değerlendirdi. 

Nigar Evgin ve beraberindeki jüri üyeleri ilk 5’e giren; AT&T Mobility for AT&T U- verse® tarafından geliştirilen Easy Remote App, Bazile Telecom’a ait Fuss Free Phones, BIG Launcher, Tobii Assistive Technology tarafında geliştirilen Tobii Eye Mobile ve kategorinin tek Türk finalisti Turkcell’in Hayal Ortağım projeleri arasından birinciyi belirledi.

Yarışmanın jüri üyeleri ürünlerin, engelli insanların yaşam kalitelerine katkısı ile sosyal kaynaşmanın yolunu açması yönündeki başarısını göz önünde bulundurdu. Değerlendirmelerde özellikle; ürünün etkinliği, satın alma kolaylığı, kullanım kolaylığı ve erişilebilirliği, evrensel tasarımı,  mobil ürüne entegrasyonu dikkate alındı. Birincinin açıklanacağı ödül töreni ise; 25 Şubat 2014 tarihinde Barselona’da düzenlenecek.

www.ulasimonline.com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim