• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Ercan Havalimanı için 30 milyon TL ödeme yapıldı

Ercan Havalimanı için 30 milyon TL ödeme yapıldı
T&T Havaalanı İşletmeciliği Şti. Ltd., işletme sözleşmesi gereği, devlete ikinci üç aylık dönemin geliri olarak 30 milyon 915 bin 468 TL ödeme yaptı.

Ercan Devlet Havalimanı’nın imtiyaz haklarını devralan Taşyapı&Terminal, ciro paylaşımının ilk taksiti olan 14.2 milyon TL’nin ardından, dün de 30 milyon 915 bin 468 TL daha ödeme yaptı.

Sözleşmenin başlama tarihinden itibaren, ilk üç aylık dönemin 40 günü kapsayan gelir paylaşımı nedeniyle devlete 14 milyon 170 bin 339 TL ödeme yapılmıştı.

T&T, 40 gün ve devamındaki üç ayı kapsayan dönem için devlete toplam 45 milyon 85 bin 807 TL ödemiş oldu.

Gündem Kıbrıs'ta yer alan habere göre; Ercan Devlet Havalimanı’nın imtiyaz haklarını devralan Taşyapı&Terminal, ciro paylaşımının ilk taksiti olan 14.17 milyon TL’yi özkaynaklarından devlete ödemişti.

Ciro üzerinden paylaşım üzerine kurulan sistem gereği, 41 iş günü sonrasında, T&T devlete 14.17 milyon TL ödedi. Buna karşın, T&T, sözleşme gereği tahsilatını devletten Nisan sonu, Mayıs ayı başında yapmıştı. T&T, cironun 47.8’ini devlete “gelir paylaşımı” altında ödüyor

Sözleşme gereği, kamu, Hazıran 2018’e kadar T&T’nin gelirlerini denetleyebilecek. Kira sözleşmeleri ve turizm gelirleri ise, devlet tarafından şeffaf bir şekilde günlük denetlenebiliyor. Devlet ve şirket, yılsonunda kesin bir mahsuplaşma yapma hakkına sahip

Şirket yükümlülüğünü yerine getirdi

Ercan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, T&T Havalimanı İşletmeciliği şirketi kamuya olan mali yükümlülüklerini yerine getirdi. T&T Havalimanı İşletmeciliği şirketi dün, KKTC maliyesine 30 milyon 915 bin 468 TL ödeme yaptı.

Şirket, ilk üç aylık dönem için de toplam 14 milyon 170 bin 339 TL ödeme yapmıştı. Ciro paylaşımına ilişkin işletme bedeli T&T Havalimanı İşletmeciliği tarafından altı ayın sonunda zamanında kamu maliyesi hesabına yatırıldı.

Cironun yüzde 47,8’i devletin

Her üç aylık dönemlerde yapılacak olan ödemelerde, oluşan gelirin yüzde 47,8’i T&T Havalimanı İşletmeciliği tarafından idareye yatırılıyor. Anlaşma gereği, şirket ikinci kez devlete ciro üzerinden yatırım yaptı.

Kesin beyan değil

Şirket ve devlet arasında yer alan mutabakat gereği, ilgili rakamlar “kesin beyan” olarak kabul edilmiyor. Üç aylık dilimler halinde yapılacak ödemenin ardından, bir yıllık dönem sonunda “mahsuplaşma” üzerinden kesin hesaplar ortaya çıkacak. Bu durumda, eksik ya da fazla ödeme kesinleşen hesaba göre tamamlanacak.

Bu üç aylık döneme ilişkin yapılan beyanlar bir sonraki yılın nisan ayına kadar T&T Havalimanı Şirketi ile İdare arasında kesin mutabakatla kesinleşecek.

T&T Havalimanı Şirketi bugüne kadar Ercan Havalimanı’nda yapmış olduğu tüm sözleşmeleri Maliye Bakanlığı’na sunarken, havacılık gelirleri de Sivil Havacılık Dairesi ile TT arasında her ay sonu yapılan karşılıklı kontrollerle kayıt altına alınıyor.

KDV ciddi yük

Havadis’in, T&T çevrelerinden edindiği bilgiye göre, uluslararası ölçekteki havalimanlarının tamamında işletmeler KDV Yasası karşısında yüklendikleri bir maliyet olmamasına rağmen, KKTC’deki sistemde yasal mevzuatın yetersizliği nedeniyle işletmeci için mahsup edemediği veya iade almadığı KDV de ciro içerisinde sayılıyor.

İşletmeci, devletten alacaklı olduğu bu yüklü vergi maliyetine karşın devlete ödemekle yükümlü olduğu tüm yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz yerine getirirken, hükümet yetkililerinden bu mağduriyetin giderilmesi için yanıt bekliyor.

Alan devri henüz yapılmadı

Ercan Devlet Havaalanı’nda T&T’nin faaliyetleri aralıksız devam ederken, henüz alan teslimi ile ilgili devlet üzerine düşeni yapmadı.

Askeri alan henüz boşaltılmadı. Kapatılan İstanbul Havayolları’na ait hangar bölgesi üzerindeki ara emri de devam ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim