• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Eski CİA çalışanı Snowden, 21 ülkeye başvurdu

Eski CİA çalışanı Snowden, 21 ülkeye başvurdu
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın gizli belgelerini basına sızdıran eski CIA çalışan Edward Snowden, 21 ülkeye siyasi sığınma talebinde bulundu. Ancak bu ülkelerin birçoğu şimdiden Snowden'a olumsuz yanıt verdi.
Wikileaks, 9 gündür Rusya'nın başkenti Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'ndaki transit bölgede kalan Snowden'ın başvuru yaptığı ülkelerden 13'ünün Avrupa'da olduğunu belirtti.
 
Snowden'ın Rusya'ya yaptığı başvuruyu, Moskova'nın şartlarını öğrendikten sonra geri çektiği açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin sırlarını sızdırmayı bırakması halinde Snowden'a sığınma hakkı tanıyabileceklerini belirtmişti.
 
Reuters'ın haberine göre, Almanya, Norveç, Ekvador ve İspanya ülke topraklarında olmayan bir kişinin sığınma başvurusunda bulunamayacağını belirterek, Snowden'ın talebini geri çevirdi. Finlandiya, Hindistan ve Polonya ise doğrudan olumsuz yanıt verdi.
 
Wikileaks, Snowden'ın başvurduğu diğer ülkelerin Bolivya, Brezilya, Çin, Küba, Fransa, İzlanda, İtalya, İrlanda, Hollanda, Nikaragua ve Venezuela'nın da olduğunu ifade etti. Bu ülkelerden Venezuela, Snowden'a sığınma hakkı tanıyabileceğinin sinyalini verdi.
 
Snowden, ABD'ye iadesi halinde vatana ihanet suçundan yargılanabilecek.
 
EKVADOR'A TEŞEKKÜR ETTİ
Snowden, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'ya gönderdiği teşekkür mektubunda ise, "Toplumun faydasını gözeten bilgileri sunmakta özgürüm. Önümde yaşayacak kaç gün olursa olsun, bu adil olmayan dünyada adalet için savaşmaya devam edeceğim" dedi. Reuters'ın haberine göre, Snowden mektubunda, "Eğer önümüzdeki günler tüm toplumlar için faydalı olursa, dünya Ekvador’un prensiplerine teşekkür edecek" dedi.
 
Ekvador hükümetinin Londra Büyükelçiliği'nin, Snowden'ın Hong Kong'dan Moskova'ya seyahat etmesinde yardımcı olduğu basına yansımıştı. Ancak Correa, hükümetinin Snowden'ın Rusya'dan çıkarılması için yeni bir seyahat belgesi hazırlamayacağını belirterek, eski CIA ajanının artık Rusya'da olduğunu ve Rusya'nın sorumluluğunda bulunduğunu ifade etti.
 
Ekvador'un Snowden'a "kasten yardım etmediğini" vurgulayarak, "Bu bizim açımızdan bir hataydı" diyen Correa şöyle konuştu:
 
"Londra'daki konsolosumuz Fidel Narvaez, çaresiz bir şekilde, dışişleri bakanına da ulaşamayınca, seyahat belgesini bizim yetkimiz olmadan hazırlamış. Assange büyükelçilikte ve konsolosun arkadaşı. Assange konsolosu sabah 4'te arayarak, Snowden'ı yakalayacaklarını söylemiş. Konsolos da 'Bu adamın hayatını nasıl kurtaracağız?" diyerek, gerekeni yapmış. Ben de ona, 'Doğru şeyi yaptığını düşünüyorsan, buna saygı duyuyorum ancak yetki olmadan bu belgeyi veremezsin. Bu tamamen geçersiz' dedim. Dolayısıyla Narvaez yaptığının sonuçlarını kabul etmek zorunda."
 
Ekvador, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın bu ülkeye siyasi iltica talebini geçen yıl kabul etmişti. Assange, bir yılı aşkın süredir Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde kalıyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim