• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Etiyopya gemisi 20 yıl sonra Eritre limanına yanaştı

Etiyopya gemisi 20 yıl sonra Eritre limanına yanaştı
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, iki ülke arasındaki tarihi adım için Eritre'yi ziyaret ediyor.

Etiyopya ve komşusu Eritre, imzalanan barış anlaşmasının ardından iki ülke arasındaki ticari ilişkileri 20 yıl sonra yeniden başlattı.

Etiyopya'ya ait bir kargo gemisi bugün Eritre'nin Masavva Limanı'na yanaşırken, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Eritre limanlarındaki çalışmaları yerinde görmek için bu ülkeye ziyaret gerçekleştiriyor. 

Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki tarafından karşılanan Ahmed, Eritre'nin Assab Limanı'nı ziyaret ettikten sonra limanı Etiyopya sınırına bağlayan 71 kilometrelik yolda incelemelerde bulundu. Ahmed'in gün içerisinde Masavva Limanı'nı da gitmesi bekleniyor.

Etiyopya ve Eritre liderlerinin temmuz ayında yaptığı karşılıklı ziyaret sonrasında iki ülke arasındaki buzlar erimiş, Ortak Barış ve Dostluk Deklarasyonu'na imza atılmıştı.

Eritre'nin 1993'te Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından iki ülke arasında sınır anlaşmazlıkları yüzünden 1998-2000 yıllarında yaşanan savaşta on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Cezayir'de 2000'de imzalanan anlaşmanın ardından Etiyopya'nın bazı tartışmalı alanlardan çekilmeyi reddetmesi üzerine iki ülke arasındaki gerginlik devam etmişti.

Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya, Eritre'yle yaptığı savaş sonrasında bu ülkeyle ticari ilişkileri sonlandırdı. Denize kıyısı olmayan Etiyopya o dönemden bu yana ihracat ve ithalatın yüzde 90'ını Cibuti Limanı üzerinden yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim