• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

EUROCONTOROL'e Türkiye'den Başkan Yardımcısı

EUROCONTOROL'e Türkiye'den Başkan Yardımcısı
Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra şimdi de Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

EUROCONTOROL'e Türkiye'den Başkan Yardımcısı

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden sonra şimdi de Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.

Avrupa'nın en önemli havacılık örgütlerinden biri olan Eurocontrol'de alınan kararlarda Türkiye'nin müdahale ve söz hakkı olacak.

Son yıllarda, Türk sivil havacılığında yaşanan büyüme ve buna paralel olarak hava trafiğinde ortaya çıkan artış Avrupa'da dikkatlerin Türkiye üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuştur. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Eurocontrol Yönetişim faaliyetlerine sağlanan aktif katılım ve sağlanan katkı ile birlikte Eurocontrol'ün Yönetim düzeylerinde ülkemizin temsilinin yolu açılmıştır.

Eurocontrol Geçici Konsey Koordinasyon Komitesi (PCC)'de yer alan ülkemiz, PCC'de AB üyesi olmayan tek ülkedir. Ülkemizin PCC'deki girişimleri ile daha sonra Ukrayna'nın da PCC'de yer alması sağlanmıştır.

Son dönemlerde ülkemiz tarafından izlenen aktif rol sayesinde daha önce 3 olan PC Başkan yardımcılığı pozisyonu sayısının 4 e çıkartılması ve AB üyesi olmayan bir ülke olarak Türkiye'nin bu pozisyona getirilmesi kararı alınmıştır.

Avrupa'da havacılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve emniyetli bir şekilde yapılması amacıyla hava seyrüsefer alanındaki birliği sağlamak üzere 1960 yılında kurulan Eurocontrol'e 1989 yılında üye olan Türkiye, 21 yıl sonra teşkilatın başkan yardımcılığına getirilmiştir.

Aralık 2009 yılından bu yana süre gelen çalışmaların sonunda; Ağustos 2010'da Atina'da yapılan ECAC ve Eylül ayı içerisinde yapılan PCC toplantılarında 4. Başkan yardımcılığı için ülkemizin atanması hususunda mutabakat sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerde resmi onay sürecinin başlatılması beklenmektedir.

Bu çerçevede, Türkiye'nin Avrupa Hava Trafik Yönetim sistemine katkılarının artırılması ve AB ile AB üyesi olmayan ülkeler arasındaki olası problemlerin şu ana kadar olduğu üzere Türkiye'nin müdahale ve çözüm önerileri ile PC Başkanlık Bürosunun (PCPB) ve Geçici Konsey Koordinasyon Komitesi (PCC) bünyesinde çözümlenmesi hedeflenmektedir.

EUROCONTROL HAKKINDA

EUROCONTROL; Avrupa Hava Sahasının tasarımı, Hava Trafik Yönetimi alanında mevzuat hazırlama ve yol ücretlerinin toplanması olmak üzere üç temel konuda faaliyet göstermektedir.

Bu çerçevede Teşkilatın amaçları aşağıdaki gibidir;

1- Hava Trafiğinin gelecekteki ihtiyaçlarını analiz ederek bu ihtiyaçları karşılayacak yeni teknikler geliştirmek,
2- Hava seyrüsefer sahasında uzun vadeli ortak amaçları geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak,
3- Hava trafik hizmetlerindeki personelin eğitimini sağlamak,
4- Hava Seyrüsefer alanında maliyet etkinliğini ve yeterliliğini geliştirecek tedbirleri araştırmak ve uygulamak,
5- Üye ülkelerin hava trafik akışlarının güvenli ve düzenli sürdürülmesi için alınacak tedbirlere ait çalışmalar yapmak,
6- ATM performans incelemesi ve bu doğrultuda yeni hedefler oluşturma,
7- Tek Avrupa Hava Sahası çalışmalarında teknik uzmanlık sağlamak,

Eurocontrol Teşkilatının yönetimi üye olan ülke temsilcilerinin yaptıkları toplantılarda aldıkları kararlarla icra yürütülmektedir.

Bu yönetim sürecinde tüm ülkelerin katılım sağladığı Geçici Konsey (PC) toplantılarında kararlar alınmakla birlikte; alınan kararların belirlenmesinde Geçici Konsey Koordinasyon Komitesi (PCC) ve PC Başkanlık Bürosunun (PCPB) önemli yönlendirmeleri olmaktadır.

EUROCONTROL'ün ana çerçevesi, İşleyişi ve Geleceğine Yön verilmesinde ve stratejik kararların alınması aşamasında ilk olarak PC Başkanı, 3 Başkan Yardımcısı, Ajans Genel Müdürü ve PC Sekreterinin yer aldığı PC Başkanlık Bürosunda değerlendirmeler yapılmaktadır.

PCPB'de yapılan değerlendirmeler, daha sonra PC'ye ön hazırlık yapılması ve PC'ye getirilen konuların olgunlaştırılması amacıyla kısıtlı bir grup olan PCC toplantılarında ele alınmaktadır.

PCC'de alınan kararlar tavsiye olarak PC'ye sunulmaktadır. PCC'de Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve İspanya gibi Avrupa'nın önde gelen ülkeleri temsil edildiğinden PCC tavsiyelerinin PC kararlarının alınmasında önemli etkileri olmaktadır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim