• BIST 9548.09
  • Altın 2484.705
  • Dolar 32.495
  • Euro 34.5602
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

F-35 tartışmasına Beyaz Saray da dahil oldu

F-35 tartışmasına Beyaz Saray da dahil oldu
Türkiye ile ABD Kongresi arasında yaşanan F-35 çatışmasına Beyaz Saray da dahil oldu.

Beyaz Saray’ın mesajı ABD Senatosu’na bir mektupla iletildi. Beyaz Saray’ın Yönetim ve Bütçe direktörü Mick Mulvaney, Senato Ödenekler Komitesi Başkanı Richard Shelby’ye gönderdiği 9 Temmuz tarihli mektupta, ABD Kongresi’nin iki kanadı, Temsilciler Meclisi Ve Senato’nun Türkiye’ye F-35’lerin verilmemesi konusundaki tavrına dikkat çekti.

Mektupta, “Türkiye, önemli bir NATO müttefikidir. Aynı zamanda 2002’den beri, F-35 programında yer almaktadır. Beyaz Saray da Kongre’nin Türkiye’nin son dönemde yaptıkları konusundaki endişelerini paylaşmakla beraber, bu endişeleri giderecek şekilde Türkiye ile konuşmaya ket vuracak bir dilin kullanılmasına karşı çıkmaktadır” ifadesi kullanıldı.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, bütçe yasasına Türkiye’ye F-35 satışının durdurulmasına ilişkin bir madde koymuştu. Kongre’den geçen yasanın yürürlüğe girmesi için ABD Başkanı Donald Trump’ın da imzalaması gerekiyor. Yasa, Trump hala imzalamadığı için “tasarı” kapsamında yer alıyor ve imza sürecinde de tasarıda değişiklikler yapılması imkanı bulunuyor.

F-35’LER İÇİN TÖREN YAPILDI, TESLİM EN ERKEN ÖNÜMÜZDEKİ YIL

Türkiye’nin ABD’den alacağı F-35 uçakları için üretici firma Haziran ayında teslimat konusunda sembolik bir tören düzenlemişti. Proje kapsamında, herhangi bir siyasi sorun olmaması halinde, uçakların en erken önümüzdeki yıl Türkiye’ye teslimi öngörülüyor. Ancak ABD Kongresi’nin “F-35 satışı durdurulsun” tavrında ısrar etmesi halinde, yapılacak bu teslimatın gecikmesi söz konusu olabilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim