• BIST 10257.54
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C

”Faiz ve döviz lobisine hepimiz uyuyoruz”

”Faiz ve döviz lobisine hepimiz uyuyoruz”
İMKB Başkanı İbrahim Turhan, ”Faiz lobisi ve döviz lobisi dediğimiz duruma aslında hepimiz uyuyoruz. Bunun için de bizim hep birlikte sermeye piyasasını geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

”Faiz ve döviz lobisine hepimiz uyuyoruz”

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, ”Faiz lobisi ve döviz lobisi dediğimiz duruma aslında hepimiz uyuyoruz. Bunun için de bizim hep birlikte sermeye piyasasını geliştirmemiz lazım” diye konuştu.

İMKB Başkanı Turhan, Halka Arz Seferberliği kapsamında Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) düzenlenen ”Büyüme ve Sürdürülebilirlik İçin Halka Arz” panelinde, adında İstanbul olmasına rağmen İMKB’nin tüm Türkiye’nin borsası olduğunu belirterek, Japonya’dan Makedonya’ya ABD’den Mısır’a kadar başlatılan işbirlikleri ile İMKB’nin sadece Türkiye’nin de değil bölgenin hatta dünyanın borsası olduğunu söyledi.
 
İMKB ile ilgili ”Bir sürü kişi batıyor” ve ”Borsa tam bir kumar” rivayetlerinin yaygın olduğunu aktaran Turhan, şunları kaydetti:
 
”Söylenenler kısmen doğru ama bu firmaların tercihi. Çünkü bir insan kumar oynamak istiyorsa bunun için borsa şart değil. Dileyen ticaretinde de bunu uygulayabilir. Bugün bakıldığında İMKB’ye itham edilen olumsuz sözlere uyan kesimin oranı sadece yüzde 5 civarında. Yani, günlük 20 milyar lira, yıllık ise 450 ila 500 milyar lira civarında işlemin yapıldığı borsada, bu niteliğe uyanların oranı sadece yüzde 5. Bu yüzde 5 de piyasanın sağlıklı yürümesi için gerekli olan düzeydedir. Bu oranın artması ya da azalması soruna neden olabilir. Bizim isteğimiz, kurumsal yatırımcılar aracılığıyla sermaye piyasası yatırımlarının yapılması ve kurumsal danışmanlar aracılığıyla sermaye piyasasında yer alınması.”
 
Türkiye’de bankacılık sisteminin önemli bir başarıya ulaştığını dile getiren Turhan, bankacılık sektörünün varlıklarının milli gelirin yüzde 100′üne ulaşmasının önemli olduğunu söyledi.
 
Bankacılık sektörünün bu konuda ulaştığı kapasite dolayısıyla hızının yavaşlayacağını ama sermaye piyasası alanında alınacak daha fazla yolun bulunduğunu belirten Turhan, şunları kaydetti:
 
”Sermaye piyasaları alanında istifade edilecek çok fırsat var. Tüm yıldızlar doğru yerinde ışıldıyor. Halka arz için her şey olması gerektiği gibi. Bütün paydaşlar bunun için hazır. Burada iki tane önemli unsurun bir araya gelmesi gerekiyor. Menkul kıymet ihracını sağlayan firmalar ile menkul kıymetlere yatırım yapacak tasarruf sahipleri. Bu toplantıda bunun için atılmış önemli bir adım.”
 
İstanbul’un var olduğu günden beri ticaretin merkezi olduğunu vurgulayan Turhan, ”İstanbul Finans Merkezi Projesi bundan dolayı zorlama bir proje değil. Biz bunu tekrar canlandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
 
”İMKB temiz bir borsa”

 
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray da İMKB başkanı Turhan’ın bahsettiği borsadaki yüzde 5′lik kesimimin ne kimseyi rahatsız etmesi ne de kimseye örnek olmasını istemediklerini belirterek, ”İMKB temiz bir borsa. İMKB’nın riskli bir borsa olduğu iddiaları doğru değil” ifadesini kullandı.
 
Şu anda SPK’da incelemesi süren 34 halka arz başvurusunun bulunduğunu bildiren Akgiray, bunların kısa süre içinde sonuçlandırılacağını belirtti.
 
”Faiz ve döviz lobisine hepimiz uyuyoruz”
 
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal ise Türkiye’de geçen 20 yılda enflasyonun ve yüksek faizlerin hayatın gerçeği olarak görüldüğünü belirterek, son yıllarda ekonomideki olumlu gelişmelerin ve hükümetin sermaye piyasalarına verdiği önemin etkilerini hissedilmeye başlandığını söyledi.
 
Temel sorunun kaynak olmaması olarak gösterildiğini ama aslında kaynağın bulunduğunu ifade eden Köksal, şöyle konuştu:
 
”Ülkemizde kaynakların yarısı mevduatta, dörtte biri altında, kalan dörtte biri ise dövizde. Bu Türk halkının Türkiye ekonomisinin büyümesinden pay almadığı anlamına geliyor. Faiz lobisi ve döviz lobisi dediğimiz duruma aslında hepimiz uyuyoruz. Bunun için de bizim hep birlikte sermeye piyasasını geliştirmemiz lazım.”
 
Türkiye’de halka arz maliyetlerinin çok düşük olduğunu ve bu konuda KOSGEB’in de desteklerinin bulunduğunu dile getiren Köksal, İMKB’nin ve SPK’nın aldıkları payların da düşük olduğunu, en büyük payı alanın aracı kuruluşlar olduğunu söyledi.
 
”86 Milyon liralık yatırım yaptık”
 
Latek Lojistik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan da yatırımlarında her zaman biraz çekimser davrandıklarını aktararak, 2009′daki krizden sonra ciddi olarak büyüme ihtiyacı duyduklarını ve bu krizi fırsata dönüştürmeyi düşündüklerini söyledi.
 
2010 yılı Nisan ayında halka arz edildiklerini ve borsada işlem görmeye başladıklarını belirten Erdoğan, halka arz sonucunda 15 milyon liralık fon sağlayıp, 86 milyon liralık yatırım yaptıklarını bildirdi.
 
Yurt dışında halka açık olmanın çok ciddi avantajlar sağladığını vurgulayan Erdoğan, ”Halka açık şirket olduğumuzu söylediğimizde birçok kapı açıldı” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim