• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Filyos Liman projesi ihalesi tamam, yer teslimi yapılacak

Filyos Liman projesi ihalesi tamam, yer teslimi yapılacak
Filyos Liman Projesi ihalesi sonuçlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nde yapılan ihaleyi kazanan firmalara yer teslimi yapılacak.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde bulunan proje için yıllar sonra ilk somut adım atıldı. Filyos Liman Projesi ihalesi sonuçlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nde yapılan ihaleyi kazanan firmalara yer teslimi yapılacak. 537 milyon liralık ihale ile yıllardır bekleyen Filyos'ta ilk adımı atılmış oldu.

Filyos Liman Projesi'nin hayata geçmesiyle bölgenin stratejik yatırım alanı olacağına dikkat çeken TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, "Türkiye'de üretimi yapılmayan stratejik bir takım malzemelerin burada üretimi ön görülmektedir yani stratejik yatırımlar alanıdır. Burada termik santral yapmak mümkün değil, yahut buraya hava kirliliği yapacak, dere kirliliği yapacak bir yatırım yapılması söz konusu değil. Çevre ile barışık projeler Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda üretilmiş olan projelerin yatırımları burada yapılacaktır" dedi.

"Filyos Projesi'nin ihale süreci 2 yıl sürdü"

Yaklaşık 100 yıldır beklenen Filyos Projesi'nin engellere takılmasının sebebini kısa zaman dilimine sığdırma gayreti olarak değerlendiren Toptan, "Filyos Projesi yola çıkan bir projedir. Ağır aksak gidiyor. Bu kadar ağır aksak gitmesinin engellere takılmasının sebebi belki de bu kadar büyük projenin çok kısa bir zaman dilimine sığdırma gayretimizden kaynaklanıyor. Tabi böyle olunca zaman zaman yargının ve idarenin engelleriyle karşılaşıyoruz. Filyos projesinin ana unsur olan limanın ihalesi büyük bir ihale eski parayla 810 trilyonluk bir yatırım bunun ihalesinin süreci inanılmaz uzun sürdü 2 yılı geçti. Daha yeni yer tespiti yapıldı ya da yapılmak üzere liman başlayacak liman başladıktan sonra Filyos Limanı'nın arka planında yerler tahsis edilemeye başlanacak" dedi.

"Diliyorum ki dumansız, kirsiz bacalar yükselmeye başlasın"

Filyos'ta hava kirliliği yapacak yatırımların söz konusu olmadığını söyleyen Toptan, bölgenin stratejik yatırım alanı olduğunu ifade etti. Toptan, şöyle devam etti: 

"Çok önemli olan nokta burada hava kirliliği dikkate alınarak yatırımlar seçilecek ve özellikle de Türkiye'de üretimi yapılmayan stratejik bir takım malzemelerin burada üretimi ön görülmektedir. Yani stratejik yatırımlar alanıdır burası. Bunun altını çizmek istiyorum. Buraya termik santral yapmak mümkün değildir. Buraya hava kirliliği yapacak, dere kirliliği yapacak bir yatırım yapılması söz konusu değil. Çevre ile barışık projeler Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda üretilmiş olan projelerin yatırımları burada yapılacaktır. Çok entegre bir proje burayı projelendirirken sadece limanı düşünemezsiniz. Orada kuş cenneti diye düşünebileceğimiz 300 dönüm alan var. Projenin içerisinde yeşil alan orada kalacak bir proje; onun değerlendirilmesi söz konusu ayrıca bu vadinin su ihtiyacı var. Buranın su ihtiyacının karşılanması için yapılan projeler bitmek üzere DSİ 'nin yapmış olduğu çok esaslı çalışma var. Vadinin gelecek yıllardaki bütün su ihtiyacını karşılayabilecek bir su projesi yapılıyor. Bununla vadi boyunda bulunan bütün ilçeler Devrek, Gökçebey, Çaycuma, bütün beldeler ayrıca 68 tane köy su alma imkanı bulacaklar. Öbür taraftan avan plan çalışmalarını vilayetimiz ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız yapmaktadır. Orada daha önce MİT'in tesisleri vardı onların kaldırılması sağlandı. Bu önemli bir şey onların oradan kaldırılabilmesi için maliyeden 30 milyon lira para aktardık. Epey uğraştık ama çok şükür güzel bir noktaya geldi. Bundan sonra diliyorum ki daha süratlensin ve orada dumansız, kirsiz bacalar yükselmeye başlasın.

"Hoş seda bırakabildiysek ne mutlu bize"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Köksal Toptan, 2015 yılı itibariyle siyasete nokta koyduğunu ifade etti. 1963 yılından bu yana siyasetle uğraştığını söyleyen Toptan, "Ben siyasete 1963 yılında başladım. 2015 yılında noktaladım. Siyaset denildiği zaman parti denildiği zaman gelinebilecek bütün makamları geride bırakmış olan bir kişiyim. Çok şükür arkaya dönüp baktığımız zaman bir kör nokta hiç kimse gösteremez gösteremeyecektir de o nedenle bir hoş seda bırakabildiysek ne mutlu bize. Bundan sonra gençlerin işi ben gençlere memleketimin, ülkemin yararına olabilecek bütün hareketlere bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam ederim ama faal bir siyasi görev almayı aklımın ucundan kesinlikle geçirmiyorum" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim